Zendesk Logo

  Zendesk Logo

  Het Amerikaanse bedrijf Zendesk biedt een reeks softwareoplossingen voor klantinteractie. De kernproducten zijn onder meer het Sunshine CRM-platform dat bedrijfsprocessen automatiseert, Connect voor communicatie via meerdere kanalen, het Gather-forum, Explore, de Sell-app voor verkoopteams, Talk-software voor callcenters en meer.

  Betekenis en geschiedenis

  Zendesk Logo Geschiedenis

  Wat is Zendesk?

  Het is een Amerikaans bedrijf dat softwareproducten levert voor verkoop en klantenondersteuning en communicatie. Het kwam op de markt in 2007 in Kopenhagen, Denemarken en verhuisde vervolgens naar San Francisco, Californië.

  Zendesk Inc. werd opgericht in 2007. In die tijd positioneerde ze zichzelf als een vriendelijke startup, dus koos ze een humoristisch symbool: Boeddha met koptelefoon. Hij belichaamde het bewustzijn en de innovatie die het technologiemerk dreef. Heldere kleuren, driedimensionale afbeeldingen en komische stijl benadrukten de ongebruikelijkheid van de afbeelding.

  Maar het belangrijkste element van de identiteit was het logo met de woorden “zendesk” en een vorm in de vorm van een hart. Boeddha, hoewel beschouwd als een talisman, bleef altijd op de achtergrond. Bedrijfsleiders waren bang om het te animeren of voor marketingdoeleinden te gebruiken, om de gevoelens van gelovigen niet per ongeluk te beledigen. Vanwege dergelijke beperkingen besloten ze de Zendesk-identiteit volledig te veranderen.

  2007 – 2016

  Zendesk Logo 2007-2016

  Het eerste woordmerk van het merk was lichtgroen en bestond uit ronde kleine letters. Het werd aangevuld door dezelfde groene spiraalvorm, met in het midden een ongeverfd (wit) hart. Vanwege het effect van negatieve ruimte leek het embleem op een bloem met een betegelde opstelling van bloembladen.

  2016 – heden

  Zendesk Logo 2016-vandaag

  Toen de leidinggevenden van het bedrijf zich realiseerden dat de oude visuele stijl hun opties beperkte, besloten ze het merk te veranderen. Dit probleem werd afgehandeld door de eigen ontwerpers van Zendesk Inc. Ze ontwikkelden een symbool in de vorm van een grote letter “Z”, bestaande uit driehoeken en halve cirkels (twee aan elke kant). Geometrische vormen worden gespiegeld. Ze zijn gebaseerd op het woord “zendesk”, dat, zoals eerder, in kleine letters wordt geschreven.

  Het nieuwe logo is zoveel mogelijk vereenvoudigd ten opzichte van het oude. Hij conformeert zich zelfs meer aan de principes van zen dan aan het humoristische beeld van de Boeddha. Z combineert elementen die zijn geïnspireerd op de Deense roots van het bedrijf. Het ontwerp is afkomstig van gewone speelgoedblokjes, maar ook van werken van Nederlandse ambachtslieden: het geometrische EKC-embleem gemaakt door Poul Kjarholm in 1956, stijlvolle ontwerpen op meubels van Arne Jacobsen en de beroemde aap Kay Bojesen.

  Logo lettertype en kleuren

  Zendesk Logo

  Het merkicoon bestaat uit geometrische vormen, die de ontwikkelaars zelf ‘relatievormen’ noemen. Deze zelfde blokken worden in paren gebruikt als logo’s voor elk product van het gediversifieerde bedrijf. In dit geval symboliseren ze twee mensen en de relatie tussen hen. In de context van het Zendesk-logo vertegenwoordigen driehoeken en halve cirkels verschillende bedrijfstakken. Hun contrasterende vorm ziet er gedurfd en gebalanceerd uit.

  Logo Zendesk

  De merknaam is geschreven in een aangepast Sharp Sans-lettertype. Alle letters behalve de “n” en “k” doen denken aan Aspira Wide Demi, een veelzijdig geometrisch lettertype met onveranderlijke lijndikte en open diafragmaopeningen. Dit maakt de inscriptie beter leesbaar. De kleine letter “k” ziet eruit als een soortgelijk teken uit het lettertype Cartograph Mono CF Demi Bold van Connary Fagen. En de “n” heeft een aangepast ontwerp en ziet eruit als een omgekeerde “u”.

  De hoofdkleur van het merk is Kale (# 03363D), een donkere smaragdgroene tint. Het wordt overal in gebruikt, ook in het logo. Het wordt aangevuld door een neutraal witte achtergrond die voor meer duidelijkheid zorgt.