WordPress Logo

WordPress LogoMet het WordPress-systeem kunt u eenvoudig de inhoud van webpagina’s beheren met alleen technische basiskennis. Het is een veelzijdige tool met een breed scala aan functies die gebruikers volledige bewegingsvrijheid geven. Als gevolg hiervan kan iedereen het ontwerp van zijn blog aanpassen of de nodige plug-ins aan de site toevoegen, en dit alles is volledig gratis.

Betekenis en geschiedenis

WordPress Logo Geschiedenis

Het platform heeft een uniek logo waarmee het zich onderscheidt van de concurrentie. Het is auteursrechtelijk beschermd zoals het merk zelf, ondanks dat het open source WordPress is. Dit betekent dat het bedrijf regels opstelt voor het gebruik van zijn handelsmerken en niet toestaat dat deze willekeurig worden gewijzigd. Momenteel bestaat haar embleem uit een tekstlabel en een grote “W” in een cirkel.

2003 – 2008

Het systeem werd gelanceerd op 27 mei 2003. Op die dag konden gebruikers niet alleen de functionaliteit ervan evalueren, maar ook het originele logo. Aan de linkerkant was een gestileerde “W” in een zwarte cirkel met een witte halo en een donkere rand. De ruimte aan de linkerkant werd ingenomen door het woord “WordPress”, onderstreept met een horizontale lijn. Bovendien was het eerste deel van de naam blauw en het tweede zwart.

2008 – heden

De ontwerpers behielden de kleurscheiding van de tekst, maar verwijderden de onderstreping om het logo er schoner en beknopter uit te laten zien. De nieuwe versie heeft een veranderd palet: het blauw is veel lichter geworden en het zwart is grijs geworden. De lettertypen, vormen, verhoudingen en positie van de letters blijven hetzelfde als voorheen. Dit toont de consistentie van het WordPress-platform, zijn verlangen naar stabiliteit en behoud van individuele stijl.

Embleem

Het bedrijf stelt strikte eisen aan hoe het symbool eruit moet zien, omdat veel site-eigenaren de verkeerde versie van de “W” gebruiken. Idealiter wordt deze letter naar boven verlengd en eindigt de rechterlijn met een groot druppelvormig uitsteeksel. De foutieve versie bevat een verkorte en gereduceerde “W” – helemaal niet hetzelfde als in het origineel.

De dubbele zwart-witte ring maakt het beeld driedimensionaal. De uitstekende randen van de brief versmelten met het lichte deel van de lijst. De cirkel ziet er alleen in algemene termen uit als een zegel – in feite is het een individueel merkteken waaraan u het WordPress-systeem gemakkelijk kunt herkennen. Het is sinds het begin niet veranderd, behalve een klein experiment met een palet.

Lettertype en kleuren

Bij het maken van een rond embleem met een witte “W”, bedachten de ontwerpers een aangepast lettertype op basis van een aanpassing van Mrs Eaves Small Caps. Ze strekten het symbool uit, vormden de bovenkant van de rechterslag opnieuw en gaven het een druppelvorm.

De originele Mrs Eaves Small Caps wordt gebruikt voor het woord “WordPress”. Dit lettertype heeft een lange geschiedenis: het was gebaseerd op een ander lettertype dat in 1757 werd ontwikkeld door de typograaf John Baskerville. Het doel is om een ​​expressief contrast te laten zien tussen brede en dunne lijnen.

Het palet heeft ook een contrast: de eerste helft van de naam is gekleurd in CG Blue (# 00749C) en de tweede in Rifle Green (# 444140). Deze tinten zijn niet erg helder, maar vallen goed op tegen een witte achtergrond.