Visa Logo

    Visa Logo

    Visa is een Amerikaans bedrijf dat betalingsdiensten aanbiedt. Het verscheen in 1958 toen het financiële conglomeraat Bank of America BankAmericard-kaarten begon uit te geven en BankAmericard Service Corporation oprichtte. Even later werd het systeem hernoemd en koos het voor de universele naam Visa.

    Betekenis en geschiedenis

    Visa Logo Geschiedenis

    De visuele merkidentiteit is de afgelopen 40 jaar niet veel veranderd. Het logo met het opschrift “Visa” verscheen voor het eerst halverwege de jaren zeventig. en leed aan een paar kleine herontwerpen. Voordien werd een vergelijkbare merknaam gebruikt, maar met de uitdrukking “BankAmericard.”

    1958 – 1976

    BankAmericard Logo 1958-1976

    Het eerste embleem zag eruit als een rechthoekige plastic kaart met afgeronde hoeken. Het bovenste deel was donkerblauw, het midden was wit en de onderkant was oranje. In het midden stond het opschrift “BankAmericard”, gemaakt in vette schreefloze letters. Alle letters zijn hoofdletters, maar “B” en “A” zijn hoger dan de rest.

    1976 – 1992

    Visa Logo 1976-1992

    Om het merk multinationaal te maken, hernoemden de eigenaren het financiële systeem. Zo verscheen Visa – een van de meest succesvolle merken ter wereld. De naamsverandering maakte het mogelijk het bereik van de doelgroep te vergroten, omdat de geografische verbinding met Amerika verdween. En het werd ook een gelegenheid om het logo bij te werken.

    Ontwerpers volgden een bekend patroon: ze vervingen BankAmericard simpelweg door Visa, met behoud van de oude verhoudingen en kleuren. Het woord is cursief geschreven, met de nadruk op de schuine stand “V”. Letters hebben schreven.

    1992 – 2000

    Visa Logo 1992-2000

    In 1992 werd het palet helderder. De afgeronde hoeken van het buitenframe werden recht en de omtrek werd breed en blauw. Deze versie van het logo is nog steeds te vinden in sommige commercials.

    2000 – 2006

    Visa Logo 2000-2006

    Aan het einde van de 20e eeuw verhoogden de ontwikkelaars de letterafstand en verminderden ze de “V” -helling enigszins. Bovendien veranderden ze blauw in cyaan en oranje in geel.

    2006 – 2014

    Visa Logo 2006-2014

    Ondanks wereldwijd succes besloten managers het merk nieuw leven in te blazen. Het leek hen onlogisch dat het bedrijf een enorme hoeveelheid financiële diensten verleent en dat er alleen een creditcard op het logo staat. In november 2003 begonnen specialisten met de ontwikkeling van een nieuw handelsmerk. Het verschilt bijna niet van eerdere versies: in feite is dit hetzelfde opschrift “Visa”, maar zonder rechthoekige elementen en een extern frame.

    Het lettertype is nog steeds cursief, hoewel de helling is afgenomen. De uitstekende hoek “V” is geel geverfd om de helderheid en beknoptheid van het beeld te benadrukken.

    2014 – heden

    Visa Logo 2014-vandaag

    In 2014 verliet het bedrijf voor het eerst zijn klassieke palet. Ze verwijderde de gouden kleur, die werd geïdentificeerd met de heuvels van Californië, en liet alleen blauw over – een symbool van de blauwe lucht. Om het logo te diversifiëren, gebruikten ontwerpers een verloop.

    Het gerucht gaat dat het merk geel heeft verwijderd om dichter bij mensen te komen. Inderdaad, voor velen wordt deze kleur geassocieerd met goud, wat betekent met onbereikbare luxe en prestige. Het Visa-systeem probeerde op zijn beurt leningen openbaar te maken.

    Logo lettertype en kleuren

    Visa Logo

    De basisaccentuering in het logo van het banksysteem wordt op de tekst gelegd, er zijn dus geen grafische elementen. Het enige met de hand getekende detail is de langwerpige wigvormige schreef aan de linkerkant van de “V”, waardoor de letters universeel herkenbaar zijn. Van 2005 tot 2014 was het geel gemarkeerd.

    Logo Visa

    Het Visa-systeem heeft vanaf het begin cursief-achtige schuine letters gebruikt. Het debuutembleem had een schreeflettertype, de andere hadden een schreeflettertype uit de categorie Sans Serif. Het bedrijfslogopalet is een combinatie van blauw en geel, maar in 2000 werden ze vervangen door blauw en oranje. Na een herontwerp in 2014 verliet het financiële bedrijf de gouden kleur, die de Californische heuvels symboliseerde, volledig en liet alleen het donkerblauwe over. Dit komt door de wens van het systeem om dichter bij potentiële klanten te komen, terwijl geel voor velen wordt geassocieerd met ontoegankelijk goud.