Vans Logo

  Vans Logo

  Vans is een beroemd bedrijf uit Californië dat sportschoenen en kleding produceert. Het verscheen in 1966 toen Gordon C. Lee, James Van Doren en Paul Van Doren een kleine schoenenwinkel openden. Ze hadden ook de leiding over de fabriek en waren volledig verantwoordelijk voor het productieproces. Vans is sinds 2004 eigendom van de grote onderneming VF Corporation.

  Betekenis en geschiedenis

  Vans Logo Geschiedenis

  Dit merk is algemeen bekend onder jongeren en sporters. En dat allemaal omdat hij oorspronkelijk was gericht op degenen die een actieve levensstijl leiden – in de eerste plaats op skateboarders. Zelfs zijn eerste logo verscheen voor het eerst op een skateboard en pas toen begonnen ze het op schoenen weer te geven.

  1966 – heden

  Vans Logo 1966-vandaag

  Het Vans-debuutlogo is uitgevonden door de 13-jarige Mark Van Doren, de zoon van een van de oprichters. Hij maakte een sjabloon om verf op skateboards te spuiten. James Van Doren merkte dit grafische teken onmiddellijk op en plaatste het op de hiel van de Style 95-sneaker. Toen besloot de eigenaar van het bedrijf serieus te gaan werken aan de productie van skateboardschoenen.

  Het logo bevat het opschrift “Vans”, dat er ongebruikelijk uitziet vanwege de lange horizontale lijn boven “A”, “N” en “S”. De lijn begint vanaf het bovenste punt “V”, waardoor de letter lijkt op het wiskundige teken van de wortel. Dit is een belangrijk aspect van design, dat het belangrijkste element van visuele merkidentiteit is geworden.

  2016 – heden

  Vans Logo 2016-vandaag

  In 2016 hebben de ontwikkelaars het woord “Vans” rood gemaakt. Heldere kleuren symboliseren vreugde, energie en passie. Witte achtergrond straalt esthetische zuiverheid en verfijning uit. Het rood-witte palet wordt verdund met de zwarte inscriptie “Off the Wall” eronder.

  De geschiedenis van het uiterlijk gaat terug tot het midden van de jaren zeventig. De Californische skateboarders Tony Alva en Stacy Peralta bespraken in Jeff Ho Surfboards en Zephyr Productions store hoe ze in een leeg zwembad reden. Tony schepte op dat hij erin geslaagd was een muur op te gaan en de lucht in te vliegen. En toen riep de bewonderende Skip Engblom uit: “Man, je bent net van de muur gegaan.”

  Eigenaren van bestelwagens hebben besloten om een ​​pakkende zin in hun logo te behouden. Aanvankelijk werd ze afgebeeld tegen een klein skateboard dat op een schildpad leek. Voor deze foto gaven ze de bijnaam “schildpad”. Even later werd het woord “Vans”, al eerder door Van Doren gestileerd, toegevoegd aan de zin “Off the Wall”. Het gecombineerde handelsmerk werd alleen gebruikt op skateboardschoenen. Alle andere dingen waren versierd met een embleem met de naam van het bedrijf.

  In 2016 hebben ontwerpers het oude ontwerp herzien door het skateboard te verwijderen en het verbale deel te verlaten. Maar als de inscripties aanvankelijk ongelijk waren, is het lettertype nu strikt verenigd: alle letters zijn hoofdletters en symmetrisch. De streepjes zijn in breedte en lengte hetzelfde. Geen schreven aan de randen: de meeste lijnen eindigen in een rechte hoek.

  Logo lettertype en kleuren

  Vans Teken

  Het grafische teken werd gedurende een beperkte periode gebruikt: de rest van de tijd had de verbale symboliek, gevormd uit de naam, de overhand. Op het pictogram in de vorm van een miniatuurskateboard staat “Vans Off the Wall”. Het logo kreeg de bijnaam “schildpad” vanwege het uiterlijk van de schildpad. In 2016 voerden de ontwikkelaars een herontwerp uit, waarbij de getekende afbeelding werd verwijderd en alleen het tekstgedeelte overbleef.

  Vans Symbool

  De originele letters waren ongelijk in hoogte, maar later lijnden de ontwerpers de letters uit, waardoor ze symmetrisch in hoofdletters werden. Grotesk, gehakt (sans serif) lettertype uit de Sans Serif-familie. Alle tekens in het lettertype zijn breed, haaks uitgevoerd. Het bedrijfspalet is verbonden met zwart, rood en wit, waarbij de laatste als achtergrond fungeert.