Betekenis en geschiedenis
Wat is Ubuntu?
Het is een besturingssysteem dat de Linux-kernel gebruikt en hulpprogramma’s en bibliotheken bevat die zijn gemaakt door The GNU Project. Het is gebaseerd op het Debian GNU / Linux-besturingssysteem. De eerste versie van Ubuntu is ontwikkeld door Canonical Ltd. in 2004.
Het logo van het besturingssysteem werd geïntroduceerd in het jaar van de oprichting. Het wordt geassocieerd met een naam die is gebaseerd op de filosofie met dezelfde naam, die veel voorkomt in Zuid-Afrika. Dit is een humanistische ethische trend, daarom wordt het woord vertaald als “mensheid” en wordt het als de hoogste waarde beschouwd – een relatie met andere vertegenwoordigers van de samenleving. Dit alles komt direct tot uiting in het officiële logo, dat in twee versies bestaat.
2004 – 2010
Het debuutembleem werd uitgebracht op 20 oktober 2004 en symboliseert vrijheid, betrouwbaarheid, nauwkeurigheid en samenwerking. Deze variatie wordt momenteel gebruikt in het Mahjongg-spel. Het logo heeft drie segmenten die in een cirkel zijn gerangschikt. Elk van hen heeft een groot bolvormig punt.
Naast het gestileerde bord staat het woord “ubuntu” in het zwart. De letters zijn zo gestroomlijnd mogelijk, afgerond. De karakters “u” en “n” zijn bijna identiek en zien eruit als een omgekeerd spiegelbeeld van elkaar.
2010 – heden
In 2010 werd het logo herzien en kwam tegelijk met Lucid Lynx uit. Het bestaat uit dezelfde elementen als de vorige versie, maar met enkele wijzigingen. Nu wordt de titel in het midden gemaakt en het grafische teken is verkleind en bevindt zich bovenaan achter het woord. Het lettertype is duidelijker en strikter geworden, de letters hebben verticale lijnen en integendeel, de “t” heeft de helft van de horizontale lijn afgesneden.
Logo lettertype en kleuren
Het logo heeft een gecodeerde betekenis. Elk segment en punt in de cirkel is een gestileerde afbeelding van drie mensen die de handen ineen sloegen en een rondedans vormden.
In beide versies bevat het tekstgedeelte kleine letters. Het lettertype is individueel. Het kleurenschema is helder: het debuutlogo gebruikt geel, rood en oranje, en het huidige gebruikt een rijk oranje.