Tableau Logo

  Tableau Logo

  Tableau is de afgekorte naam voor Tableau Software, dat software voor business intelligence en interactieve datavisualisatie maakt. Dit zijn spreadsheets, clouddatabases, online verwerkingskubussen en vergelijkbare digitale producten. De oprichters van het bedrijf zijn drie wetenschappers van Stanford University. Deze omvatten Christian Chabot, Chris Stolte en Pat Hanrahan. De dienst verscheen in 2003 in Mountain View, Californië. Het hoofdkantoor is momenteel gevestigd in Seattle, in de staat Washington. In 2019 kocht het gespecialiseerde bedrijf Salesforce de organisatie en maakte er haar dochteronderneming van.

  Betekenis en geschiedenis

  Logo Tableau

  Wat is Tableau?

  Dit is de naam van het Amerikaanse softwarebedrijf en zijn vlaggenschipproduct – een programma voor business intelligence en visuele presentatie van gegevens. Ondanks het succes werd Tableau Software in 2019 stopgezet toen het onderdeel werd van Salesforce.

  In feite is dit bedrijf veel eerder dan 2003 opgericht. Tot die tijd fungeerde het alleen als een commercieel onderzoekscentrum. Dit waren 1999-2002 en in 2003 werd de dienst officieel geregistreerd en overgedragen aan de status van een onafhankelijk bedrijf. De verhuizing van het hoofdkantoor van Mountain View naar Seattle vond een jaar later plaats.

  Tot 2016 stond Christian Chabot aan het hoofd van de onderzoeksdienst, die als CEO werd opgevolgd door Adam Selipsky van Amazon. Onder zijn leiding werd een nieuw kantoorgebouw gebouwd in Wallingford (in 2017), en vervolgens werd het hoofdkantoor in Fremont geopend. In 2018 kocht het bedrijf Empirical Systems, een AI-aangedreven deep learning digitale startup in Cambridge, Massachusetts.

  Een andere beslissende periode in de geschiedenis van het softwarebedrijf was het jaar 2019, toen de aandelen van Tableau werden gekocht door Salesforce, een Amerikaans concern voor de ontwikkeling van cloudopslag. Maar ondanks de overname is de service nog steeds actief, verbetert en ontwikkelt ze haar technologieën. In 2021 veranderde hij opnieuw van hoofd, omdat Amazon Adam Selipsky terug uitnodigde en hem de functie van hoofd van Amazon Web Services aanbood. In plaats daarvan nam Mark Nelson de stoel over.

  Tegenwoordig is dit bedrijf zeer succesvol en herkenbaar. In 2008 won ze de Codie Award en werd ze uitgeroepen tot Best Business Intelligence Solution door de Software and Information Industry Association. En negen jaar op rij (2012-2021) leidde ze het Gartner Magic Quadrant. Bovendien heeft de service al die tijd hetzelfde logo gebruikt dat werd ontvangen op het moment van verschijnen.

  Het visuele identiteitsteken bestaat uit twee delen – grafisch en tekst, die met elkaar verbonden zijn door verschillende elementen. De inscriptie is gemaakt in de stijl van computertechnologie, waarbij de letters in de vorm van cijfers zijn. Om dit te doen, gebruikten de ontwikkelaars een laconiek lettertype in kleine letters, verwijderden ze de uitstekende delen van de tekens en verenigden ze ze voor het algemene ontwerp. Als gevolg hiervan kregen alle tekens externe overeenstemming. De kleine letter “l” bestaat uit een enkele verticale lijn en ziet eruit als een speciaal element (|), en “t” ziet eruit als een plus (+). De ruimte tussen de letters is erg groot, dus de tekst wordt gezien als een integrale formule.

  Aan de linkerkant van de inscriptie staat een grafische afbeelding. Het bevat veel meerkleurige plustekens (+), die eigenlijk een gestileerde “t” zijn – de eerste letter van het woord “Tableau”. De symbolen zijn willekeurig gerangschikt en variëren in grootte. In werkelijkheid is er echter een systeem in hun verstrooiing: ze duiden een virtuele cloud aan – een opslag van digitale informatie die door dit bedrijf is ontwikkeld. De borden zijn in de vorm van een cirkel geplaatst en gaan er niet voorbij. De achtergrond voor het woord en het pictogram is een neutrale witte kleur.

  Logo lettertype en kleuren

  Tableau Logo

  Voor het embleem kozen de ontwerpers het lettertype Benton Sans Book – dun, gehakt, dat doet denken aan Arabische cijfers of wiskundige tekens. Deze parallel is opzettelijk getrokken, aangezien het bedrijf zich bezighoudt met het maken van programma’s voor analyse en datavisualisatie.

  Het zakelijke palet heeft een gemiddelde helderheid: het heeft een overvloed aan kleuren, maar ze bevinden zich in het pastelspectrum. Het logo bevat blauw (basis), oranje, geel, rood, grijsgrijs, donkerpaars.