Het merk Supreme verscheen in 1994. In eerste instantie was het een kleine skatewinkel in het centrum van Manhattan. Daarna groeide hij uit tot een netwerk van winkels die streetstyle promoten, en begon hij te werken met modebedrijven, ontwerpers, kunstenaars, modefotografen, skateboarders en beroemdheden. De fabrikant nam dus een eigen niche in en koos de jeugdcultuur als richtlijn.
Betekenis en geschiedenis
Het beroemde rood-witte logo, bekend als de Supreme Box, is een symbool van hoge status geworden. Het embleem is gemaakt in 1994 toen de eerste merkkledingwinkel werd gelanceerd. De winkel was gespecialiseerd in producten van Spitfire, Shorty’s en Zoo York, maar ondernemers begonnen na te denken over het creëren van hun eigen merk.
James Jebbia, een van de ondernemers, wilde de opening van een skatewinkel markeren in een t-shirt met zijn eigen print. Op dat moment zag het publiek voor het eerst het Supreme-logo. Toegegeven, zelfs James vermoedde op dat moment niet dat deze inscriptie snel populair zou worden.
Het iconische logo dankt zijn uiterlijk aan een vriend, James Jebbia, die een grafisch ontwerper een boek leende over Barbara Kruger. Barbara – een conceptuele kunstenaar uit de VS – werd beroemd om haar ongebruikelijke collages over acuut sociale onderwerpen. De witte tekst van Futura in een rode lijst, die als inspiratiebron diende voor de merknaam Supreme, werd voor het eerst gepresenteerd op de Public Address-tentoonstelling in 1981.
Maar de auteur van het idee was helemaal niet van streek omdat haar individuele stijl was gestolen. Intellectueel eigendom bestaat volgens haar niet: dit is slechts een manier van corporate control. Om dezelfde reden ging de kunstenaar niet naar de rechtbank.
Supreme zelf begon een juridische strijd met een ander bedrijf dat voor een soortgelijk ontwerp koos. Hij eiste dat het merk Married To The Mobor $ 10.000.000 vergoedt voor het gebruik van het Supreme Bitch-label op hoeden en t-shirts. Barbara Kruger noemde op haar beurt wat er gebeurde een domme klucht en zei dat ze wachtte tot ze ook zou worden beschuldigd van inbreuk op het auteursrecht.
In 2017 vereeuwigde het bedrijf het schandalige logo in de korte Crop Fields. Speciaal hiervoor vroeg ze de Circlemakers-groep om de Supreme-merknaam op een van de Californische velden weer te geven.
Logo lettertype en kleuren
Op het eerste gezicht lijkt het woord “Supreme” niets bijzonders: de gebruikelijke witte letters zonder decoratieve elementen bevinden zich binnen de rode rechthoek. Maar dit is precies wat deel uitmaakt van het herkenbare handschrift van Kruger.
Het logo behoudt de originele collagestijl die op de poster werd gebruikt ter ondersteuning van abortus. In navolging van haar creatieve tradities, schilderde de kunstenaar de uitdrukking “Je lichaam is een slagveld” af op een zwart-witfoto. Welnu, de kledingfabrikant merkte op hoe ongewoon de witte inscriptie op een rode achtergrond lijkt en besloot een conceptueel ontwerp te lenen.
Soms besluit Supreme echter te experimenteren. Het kunnen veranderingen in het kleurenpalet zijn als onderdeel van een zwart-wit monochroom of brutale stappen. Na de aardbeving en tsunami in Japan in 2011 verscheen bijvoorbeeld een reeks T-shirts met het BOGO-logo en in 2017 veranderde het bedrijf het ontwerp van het handelsmerk kort ter ere van wijlen street fashion-expert Gary Warnett.
Het beroemde rood-witte Supreme Box-logo gebruikt het lettertype Futura Heavy Oblique. Het is ontworpen door Paul Renner voor de gieterij van het type Bauer in 1927. Het is grotesk geïnspireerd op eenvoudige geometrische vormen, waaronder cirkels en rechthoeken. Vetgedrukte letters zijn cursief geschreven met een helling naar rechts. De afwezigheid van schreven wordt gecompenseerd door vloeiende buigingen van ronde elementen.