Stradivarius Logo

Stradivarius LogoStradivarius is een merk van modieuze dames- en jeugdkleding. Gelegen in de stad Barcelona (Spanje). Het bestaat sinds 1994. Het behoort sinds 1999 tot de Inditex-groep en is een familiebedrijf.

Betekenis en geschiedenis

Stradivarius Logo Geschiedenis

Het merk is genoemd ter ere van de legendarische Antonio Stradivari, een meester in strijkinstrumenten. Zijn naam is een teken van perfectie in de muziekwereld, een teken van geweldige smaak en onberispelijkheid. De eigenaren van het bedrijf hebben deze symboliek overgedragen op modieuze goederen.

Sinds de oprichting heeft het merk verschillende emblemen gehad. Elk van hen heeft een naam en een g-sleutel aan het begin van een woord. In de ene versie zijn ze in een rechthoekig frame geplaatst, in de andere zijn ze op een witte achtergrond geplaatst, in de derde zijn ze cursief gedrukt.

1994 – 2012

Het logo bestaat uit twee delen: afbeelding en tekst. Het heeft het woord “Stradivarius” in zijn oorspronkelijke ontwerp – met een g-sleutel in plaats van de hoofdletter “S”. De laatste “s” heeft ook een uniek ontwerp: het ziet eruit als een van de elementen van de muzieknotatie. De rest van de tekens zijn cursief, met de hand geschreven. De merknaam is ingesloten in een horizontale rechthoek met afgeronde hoeken en dubbele rand. Er zit een schijf van dezelfde kleur (zwart) onder.

2012 – heden

De ontwerpers hebben de g-sleutel en de S gescheiden, wat de leesbaarheid van het woord aanzienlijk verbeterde, maar het concept van het merk niet veranderde. Ze introduceerden ook een nieuw lettertype: het klassieke lettertype, met brede kleine letters. Deze optie wordt nog steeds gebruikt in sommige oudere winkels.

2017 – heden

Het herontwerp vond plaats in verband met de lancering van een lijn herenkleding. De aanpassingen waren klein: de ontwikkelaars hebben de dikte van de tekens verkleind, dus nu zijn ze niet vetgedrukt, maar vetgedrukt. Het ovaal van de g-sleutel is verbonden met de boven- en onderkant van de letter “s”.

Logo lettertype en kleuren

De debuutversie is ontwikkeld op basis van een rechthoekige geometrische vorm met afgeronde hoeken en dubbele randen. In het midden staat de handgeschreven inscriptie “Stradivarius”. In plaats van de eerste letter werd een g-sleutel gebruikt, die met succes de “S” -vorm herhaalt. Hierdoor kon het gezelschap de band met de muziekwereld benadrukken. De laatste “s” wordt ook interessant gespeeld: het lijkt op een muzieknoot.

Latere logo’s benadrukken een sobere stijl. Het lettertype is klassiek, kleine letters, met serifs. De letters zijn vetgedrukt, gedrukt, verdikt. Dit ontwerp heeft het merk verjongd, tijdloos gemaakt, omdat het de relatie tussen het verleden en het heden benadrukt.

De bedrijfskleuren zijn monochroom: wit wordt prachtig aangevuld met zwart. Ze zijn harmonieus gecombineerd en overweldigen elkaar niet.