Betekenis en geschiedenis
Wat is Siemens?
Siemens is een internationaal bedrijf uit Duitsland dat elektronische, medische, transport-, energie- en elektrische apparatuur produceert. Het is actief sinds 1847 en heeft twee kantoren – in Berlijn en München.
De logo’s van Siemens weerspiegelen grote veranderingen in de geschiedenis van het bedrijf.
1899 – 1973
Het concern verscheen in 1847 en stond tot 1903 bekend als Telegraphen-Bauanstalt Siemens & Halske. Dit kwam tot uiting in het eerste embleem, dat in gebruik was tot 1899. Het bevatte een inscriptie van drie regels met de volledige naam van het bedrijf en de locatie van het hoofdkantoor: “BERLIN”.
In 1899 noteerde het bedrijf zijn aandelen voor het eerst op de beurs. Ter gelegenheid van de gelegenheid hebben de eigenaren hun logo gewijzigd. Zo verscheen het symbool in de vorm van een monogram van elkaar kruisende letters “S” en “H” (Siemens & Halske).
1925 – 1936
In de jaren twintig. het hoofd van het bedrijf Carl Heinrich von Siemens besloot het huis van Siemens te vormen – een grote holding, bestaande uit verschillende bedrijven. Het monogram werd in een cirkel genomen, wat een teken van eenheid moest zijn.
Tegelijkertijd was er een versie van het embleem met twee elkaar kruisende letters “S”. Het was bedoeld voor Siemens-Schuckertwerke, dat in 1903 verscheen na Elektrizitäts-Aktiengesellschaft vorm. Schuckert & Co. werd onderdeel van Siemens & Halske.
1928 – 1936
In 1928 plaatsten ontwerpers een cirkel met monogram in het midden van een ruitvormige zeshoek met een langwerpige bovenkant. Ze plaatsten daar ook de inscriptie “SIEMENS”. Het was een andere variatie op het logo met als thema het samenbrengen van verschillende bedrijven onder het “dak” van het Huis van Siemens.
1936 – 1973
In 1935 verwierf het concern een afdeling die verantwoordelijk was voor reclame. Het werd geleid door Hans Wilhelm Karl Gustav Domizlaff, die voorstelde het Siemens-handelsmerk te gebruiken dat alle afdelingen gemeen hebben en een nieuw logo ontwikkelde. Hij verwijderde de cirkel en de zeshoek en liet alleen het monogram en de letters over. Bovendien veranderde de marketeer het lettertype om de lijnen dunner en gladder te maken.
1936 – 1991
Gelijktijdig met het vorige logo werd een versie zonder monogram gebruikt.
1991 – heden
Het moderne handelsmerk verschilt van de versie uit 1936-1991. lettertype en kleur. De slagen zijn ongelijk dik, met een uitgesneden hoek in het midden van de M. Het woord is blauwgroen gekleurd.
Logo lettertype en kleuren
Siemens-logo’s zijn altijd hetzelfde geweest. Ze weerspiegelden de merknaam, die vooral in 1936 opviel. Hans Wilhelm Karl Gustav Domizlaff speelde een belangrijke rol bij de vorming van de huisstijl, waarbij hij het klassieke monogram losliet en zich richtte op minimalistische belettering.
Het hoofdlettertype doet denken aan Colaborate Bold en Frutiger Black. Voor de slogans “Global network of innovation” en “Ingenuity for Life”, die soms het woord “SIEMENS” aanvullen, gebruikten de ontwerpers verschillende schrijfstijlen. In het eerste geval is het een standaard schreefloos lettertype, in het tweede geval is het een imitatie van handgeschreven tekst.
Wat betreft het palet, het wordt weergegeven in blauwgroen. Maar er zijn ook alternatieve versies: met zwarte of lichtgrijze letters.