SFR Logo

  SFR Logo

  SFR is een Franse aanbieder van vaste en mobiele telefonie, internetprovider en kabeltelevisieprovider die opereert als een dochteronderneming van Altice France. Het werd in november 1987 opgericht door Alain Bravo en Richard Lalande. Inmiddels is de afdeling uitgegroeid tot de grootste brancheorganisatie, die veel hernoemingen heeft ondergaan.

  Betekenis en geschiedenis

  SFR Logo Geschiedenis

  Wat is SFR?

  SFR is de afgekorte naam van het bedrijf Société française du radiotéléphone, gevestigd in Frankrijk. Haar belangrijkste specialisatie is spraak- en videocommunicatiediensten, evenals internetbezorging. Het werd opgericht in 1987 en behoort tot Altice Europe.

  De volledige naam van SFR in het Frans is Société Française du Radiotéléphone, waarvoor alleen een afkorting wordt gebruikt. Maar in feite werd het bedrijf onder een andere naam opgericht: in 1987 werd het geregistreerd als Compagnie Générale des Eaux. Sinds 2008 is de telefoonoperator eigendom van Neuf Télécom en sinds 2011 is het overgedragen aan de juridische ondergeschiktheid van Vivendi.

  In 2014 werd deze dienst gekocht door de Altice-groep. De nieuwe eigenaar nam het op in Numericable-SFR, dat in 2016 de SFR Group werd – een telecommunicatie-, media- en reclameagent. Het merk Numericable werd alleen gebruikt voor zijn eigen tv-zenderpakket. Eind 2017 boekte SFR grote stappen voorwaarts en kwam het in de top 3 van profieloperatoren in Frankrijk, waarbij de leiding alleen verloor van de beroemde reus – Orange.

  Ondanks een vruchtbare carrière is de telecomaanbieder erin geslaagd zijn persoonlijke identiteit te behouden – zowel de naam als het logo. Het hernoemen naar SFR Altice om klanten aan een andere identiteit te laten wennen, leverde geen positieve resultaten op. Als gevolg hiervan heeft de eigenaar in 2018 deze onderneming verlaten vanwege de verminderde financiële prestaties. SFR opereert nog steeds als een afzonderlijke dochteronderneming van Altice France, dat het heeft overgenomen. Hij behield niet alleen zijn naam, maar ook zijn persoonlijke embleem. En dat waren er in totaal zes.

  1987 – 1992

  SFR Logo 1987-1992

  Het debuutlogo zag eruit als een donkergrijze rechthoek met daarin een aantal dunne lijnen. Twee lange exemplaren bevonden zich boven en onder de inscriptie “LIGNE SFR”, twaalf korte – rechts en links van “SFR” (zes aan elke kant). Het tekstgedeelte is uitgevoerd in grotesk – witte hoofdletters op een donkere achtergrond.

  1992 – 1994

  SFR Logo 1992-1994

  Gedurende deze periode was er een lichtembleem in gebruik – wit met zilverachtige bolvormige cirkels, die in golven van het midden divergeerden. In het midden stond de donkerblauwe afkorting “SFR”. De scheidingsstrepen en de Franse inscriptie “SOCIÉTÉ FRANÇAISE DU RADIOTÉLÉPHONE” werden ook in dezelfde kleur geschilderd. De volledige naam van het bedrijf staat onder aan het logo op twee regels.

  1994 – 1999

  Logo SFR

  1994 was een keerpunt voor een telecomoperator – toen kreeg hij voor het eerst een embleem met een rood vierkant en witte hoofdletters. Het woord “SFR” stond in het midden. Bij “F” was de middelste balk los en zag eruit als een miniatuur vierkant.

  1999 – 2008

  SFR Logo 1999-2008

  Na het herontwerp werd een nieuw logo goedgekeurd, bijna niet anders dan het vorige. Dit komt door het feit dat de eigenaar het vertrouwd en goed erkend wilde houden bij klanten, omdat dit buitengewoon belangrijk is voor telefoonoperatoren – anders kunt u het abonneebestand verliezen. De enige veranderingen in het embleem waren de achtergrond: dankzij de schaduwen werd het driedimensionaal.

  2008 – 2014

  SFR Logo 2008-2014

  In 2008 werd het bedrijf overgenomen door Neuf Télécom en vervolgens door Vivendi. Het nieuwe logo gebruikte ook het 3D-effect, maar in een ander ontwerp. Door twee black-outs aan de linker- en onderkant leek het plein boven het oppervlak te zweven. In de tegenoverliggende zone daarentegen was er een lichtflits, die zich op een rode achtergrond bevond. Het acroniem is het standaardlettertype geworden en naar rechts verschoven.

  2014 – heden

  SFR Logo 2014-vandaag

  De huidige versie bevat dezelfde elementen als voorheen, ondanks de overdracht van de bank aan een nieuwe eigenaar. De fusie had geen enkele invloed op hem. Alles is bewaard gebleven van het vorige logo – de schrijfstijl, de locatie van de afkorting en de vierkante achtergrond. De uitzondering is kleur: de ontwerpers hebben het helderrood gemaakt met een licht verloop om de witte letters er nog duidelijker uit te laten zien.

  Logo lettertype en kleuren

  SFR Logo

  Ondanks de vele eigenaren die werden vervangen door de Franse telecomoperator en internetprovider, bleef hij altijd bij zijn logo. Het belangrijkste element is de inscriptie “SFR”, afgeleid van de volledige naam van de organisatie Société Française du Radiotéléphone. De achtergrond is altijd rood geweest: eerst als rechthoek en daarna als vierkant.

  Logo SFR

  Het SFR-logo gebruikte te allen tijde een grotesk lettertype – glad en rechtlijnig. In vroege versies waren het bijna Pura NormalCaps van Wiescher-Design. Het lettertype van de bank verschilde van het origineel door de schuine uiteinden en de gescheiden dwarsbalk bij de letter “F”. Het moderne logo is geschreven door Axiforma Medium.

  Het merkpalet is stabiel en bevat verschillende tinten rood (# c50e16, # ac0006, # ee0000) en wit. Oudere emblemen zijn ook voorzien van marineblauw en grijs.