SEAT vertegenwoordigt de transnationale onderneming van de Volkswagen Groep op de Spaanse automarkt. Het merk is weinig bekend in vergelijking met andere wereldwijde merken, hoewel het 80% van zijn auto’s exporteert en deze met succes in meer dan 70 landen verkoopt. Het is de grootste Spaanse autofabrikant en heeft alle kansen om vanaf nul nieuwe modellen te ontwikkelen.
Betekenis en geschiedenis
SEAT is eigendom van Volkswagen, maar dit is niet altijd het geval geweest. De geschiedenis van het bedrijf begon in 1950, toen het staatsbedrijf INI de Sociedad Española de Automóviles de Turismo opende om Spanje te motoriseren. Vertegenwoordigers van de organisatie tekenden een overeenkomst met Fiat, volgens welke het Italiaanse bedrijf zijn auto’s moet produceren in SEAT-fabrieken (een afkorting voor de volledige naam). Overigens hadden in die tijd alle emblemen van het Spaanse merk veel gemeen met de visuele identiteit van Fiat.
Het project ontwikkelde zich succesvol tot de jaren tachtig, toen het moederbedrijf weigerde mee te werken vanwege de noodzaak van grote kapitaalinvesteringen. Als gevolg hiervan heeft het merk het logo opnieuw ontworpen en heeft het een andere eigenaar gevonden: de Volkswagen Group.
De merknaam SEAT veranderde nogal eens, en niet alleen als gevolg van herstructureringen. Soms werd het herontwerp geassocieerd met het uitbrengen van nieuwe modellen of met de wens om bij de tijd te blijven. In ieder geval heeft de autofabrikant een uniek stylingelement voor zichzelf gecreëerd: het ‘S’-symbool, dat voor het eerst verscheen in 1982. Het is geëvolueerd van een complexe blauwe letter naar een minimalistisch zwart embleem.
1953 – 1960
Het is duidelijk dat het debuut SEAT-embleem werd beïnvloed door het Fiat-logo. Ze ziet er heel majestueus uit, vooral de twee halfronde vleugels aan de zijkanten. In het midden is een donkerrood schild dat in drie segmenten is verdeeld. Het meeste is de merknaam. In het midden staat het opschrift “FIAT LICENSE” en de onderkant is leeg gelaten. Achter het schild beeldden de kunstenaars een gevleugeld ovaal af en detailleerden de “veren” in de vorm van strepen. Dit embleem sierde de eerste auto’s van het bedrijf, waarvoor het chroom was gemaakt.
1960 – 1962
Begin jaren zestig. de ontwerpers plaatsten een rode cirkel met een wit woord “SEAT” in de grijze ring en omringden de inscriptie met een lauwerkrans. De aanwezigheid van de laurier verbindt dit logo met het Fiat-embleem, dat in 1925 werd gebruikt. Het lettertype is nu vetgedrukt en niet zo langwerpig als voorheen, hoewel de algemene vorm van de letters bewaard is gebleven.
1962 – 1968
In 1962 sloeg het bedrijf de weg van het minimalisme in. Ze presenteerde een eenvoudig woordmerk zonder grafische elementen. Het enige dat herinnert aan het vroegere SEAT-design is de brede horizontale streep die de belettering benadrukt. In de nieuwe versie van het logo versmelt het praktisch met de letters. De enige kleur op het palet is grijs. Het lettertype is vet en rechthoekig.
1968 – 1970
De versie uit 1968 werd weer rond, maar de ontwerpers besloten de lauwerkrans niet terug te geven. In plaats daarvan hebben ze de merknaam vergroot en een brede grijze rand aan de afbeelding toegevoegd. De klassieke combinatie is terug in de mode – een witte letters op een rode achtergrond.
1970 – 1982
In 1970 verdween de cirkel definitief en is sindsdien niet meer teruggekeerd. Het enige dat overblijft is het woord “SEAT”, waarbij elke letter in zijn eigen vierkant wordt geplaatst. Dit ontwerp komt zo dicht mogelijk bij een van de Fiat-logo’s. De symbolen zijn geel en de achtergrond quads zijn blauw.
1982 – 1992
Na alle relaties met Fiat te hebben verbroken, besloot het Spaanse merk SEAT af te stappen van traditionele imago’s. Ze had iets van zichzelf nodig – uniek en onnavolgbaar, zodat er geen associaties zouden zijn met het vorige moederbedrijf. Deze beslissing was het embleem met de afbeelding van een grote blauwe letter “S”. Het ziet er ongewoon uit omdat het bestaat uit twee brede horizontale strepen en vijf smalle diagonale lijnen. Bovendien is dit geen abstracte tekening, maar een imitatie van de zuigerveren van automotoren.
1992 – 1999
Na een kleine herinrichting nam het aantal horizontale elementen af: er bleven slechts vier van de vijf lijnen over. De rest van de gestileerde letter “S” is niet veranderd – noch de kleur, noch de vorm.
1999 – 2012
Een andere logo-update vond plaats rond de eeuwwisseling. De ontwerpers behielden de S-vorm, maar verwijderden nog een diagonale streep en rondden bijna alle hoeken af. De badge is zilver geworden en heeft een lineair verloop dat verticaal vanuit het midden naar de randen straalt. Tegelijkertijd kreeg hij een rode achtergrond en dezelfde rode handtekening “SEAT”. De bedrijfsnaam staat onderaan, los van de rest van de elementen. Het werd volumineus gemaakt met behulp van donkere contouren. Het lettertype lijkt in het geheel niet op het lettertype dat eerder werd gebruikt: de letters zijn niet zo vetgedrukt, hoewel ze niet dun genoemd kunnen worden. De bovenhoek “A” aan de linkerkant is merkbaar afgerond.
2012 – 2017
In 2012 is de auto-industrie in Spanje sterk gedaald. Door de crisis daalde de vraag naar auto’s met bijna 40%. Om nieuwe markten te betreden en tegelijkertijd zijn positie in het land te verbeteren, moest SEAT een kleine rebranding doorvoeren. Over het algemeen begon de imagoverandering in 2010, maar alle procedures duurden twee jaar.
Vertegenwoordigers van Marketing-Communicatie en SEAT Design Center werkten aan het nieuwe logo. Samen creëerden ze een 2D handgetekend icoon. Het lijkt opmerkelijk veel op het oude S-vormige symbool. In tegenstelling tot de vorige versie ziet de brief er rechter en gladder uit. De rode basis is verdwenen en er is een brede omtrek van een zilvergrijze kleur verschenen.
Het chromen symbool bevat slechts twee diagonale lijnen in plaats van drie. Ze verbinden met horizontale strepen aan de boven- en onderkant. De rode letters zijn nergens verdwenen, maar het lettertype is iets veranderd. De “E” heeft nu dezelfde afronding als de “A”. De middelste lijn “S” is diagonaal geworden om zoveel mogelijk op de merknaam te lijken. Dit logo werd op 27 september 2012 in Parijs onthuld. Eerder stond het al op reclamefoto’s van de Seat Léon.
2017 – heden
Het symbool van het automerk evolueerde in 2017 opnieuw. De ontwerpers hebben de symmetrie behouden om de balans tussen oud en nieuw te tonen. De onmiskenbare S-vorm wordt gecombineerd met de traditionele belettering. Bovendien is het lettertype helemaal niet veranderd. De ontwikkelaars hebben eenvoudig alle elementen opnieuw in zwart geverfd, de contouren, schaduwen en verlopen verwijderd, waardoor de afbeelding tweedimensionaal werd.
Logo lettertype en kleuren
Toen autofabrikant SEAT afstand nam van Fiat-styling, kreeg het zijn eigen embleem met de traditionele letter “S”. Vanwege de parallelle diagonale lijnen in het midden hebben veel critici het vergeleken met het dollarteken. Maar bedrijfsleiders ontkenden deze veronderstelling onmiddellijk.
Officieel zijn de diagonale strepen geïnspireerd op Avenue Diagonal, een van de breedste straten van Barcelona. Ze symboliseren dynamiek, snelheid en ontwikkeling. En hoewel er nog maar twee over zijn (er zijn er nog drie verdwenen tijdens de evolutie van het logo), is dit het belangrijkste element van de identiteit van SEAT.
Het woordmerk van het bedrijf is gemaakt op basis van een gepersonaliseerd lettertype. De meest vergelijkbare optie is Audiowide van Astigmatic. Het huidige kleurenpalet bestaat alleen uit zwart en wit. Voorheen heersten er totaal verschillende kleuren: zilver (gestileerd verchroomd metaal) en rood (de belichaming van Spaans charisma).