Scion Logo

  Scion Logo

  Toyota heeft in het verleden een Scion-merk gehad dat zich richtte op kleine auto’s. Hij betrad de markt in 2003 en deed zijn best om de aandacht van millennials te trekken. Speciaal voor Generatie Y ontwikkelden ingenieurs compacte sportwagens met als belangrijkste voordelen een hoog vermogen, een modern design en een relatief lage prijs. Virale advertentietechnieken hebben ertoe bijgedragen dat het merk populair is geworden onder de demografische doelgroep. Maar de glorie van Scion duurde niet lang. In 2016 zag het moederbedrijf zich genoodzaakt het merk te sluiten omdat de vraag naar auto’s sterk terugliep en de poging om de lijn te actualiseren met nichemodellen niet de verwachte resultaten opleverde.

  Betekenis en geschiedenis

  Scion Logo Geschiedenis

  Wat is Scion?

  Scion is een voormalige dochteronderneming van de autogigant Toyota. Het bedrijf is opgericht in 2003. Het hoofdkantoor was gevestigd in Torrance, Californië. Ze produceerde auto’s voor het jeugdsegment. In 2016 werd het bedrijf ontbonden.

  Scion-auto’s werden alleen in de VS en Canada verkocht – ze hadden geen tijd om de markten van andere landen te betreden. Daarom is hun logo niet zo bekend als dat van hetzelfde Toyota-bedrijf. Het centrale element is de gestileerde letter “S”, die lijkt op een Japanse shuriken. Associaties met werpwapens komen niet alleen voort uit de karakteristieke gebogen vorm, maar ook uit de koude metaalglans. Bovendien geeft de verdeling in twee tinten de indruk van twee randen van een geslepen mes.

  De ontwerpers hebben de eerste letter van de merknaam in het midden geplaatst om het belang ervan te benadrukken. Dit woord komt uit de oude Franse taal: “cion” en “sion” worden vertaald als “twig” of “shoot”. In het Engels wordt het gebruikt om “afstammeling” te betekenen. Dat wil zeggen, het merk Scion is letterlijk een afstammeling van Toyota. En de eigenaren van zijn auto’s zijn millennials, afstammelingen van de vorige generatie.

  Om het belang van de naam te laten zien, dupliceerden de ontwerpers de volledige versie op een horizontale strook die de twee zijden van de buitenste ring verbindt. Opmerkelijk is dat de ring niet rond is, maar ovaal – hetzelfde als op het Toyota-logo. De schijnbare gelijkenis van de logo’s spreekt van de verbinding tussen het moederbedrijf en het dochteronderneming-merk.

  De ellips heeft een ongelijkmatige dikte: hij is aan de boven- en onderkant smaller dan aan de zijkanten. De dwarsbalk gaat niet over in de ring zoals de gekrulde elementen op het Toyota-embleem. Het wordt rechts en links gescheiden door een dunne grijze streep. Dit verbetert het 3D-effect dat wordt gecreëerd met brede paden en lineaire gradiënten.

  De gebogen “S”, waar het merknaambord overheen is geplaatst, heeft een ongewoon ontwerp. Het lijkt op twee rugvinnen van een haai die onder water uit gluren. In dit geval wordt de symboliek van het embleem nog breder dan het op het eerste gezicht lijkt. Het beeld kan wijzen op hoge snelheid, dynamiek, beweging. Dit is een hint dat Scion-auto’s de snelste en meest wendbare zijn. De twee zijden van de “S” lijken ook op een weg die naar de horizon leidt.

  Logo lettertype en kleuren

  Scion Logo

  De makers van het Scion-logo beperkten zich niet tot standaardtypografie – ze gingen voorbij de algemeen aanvaarde grenzen en kwamen met hun eigen beletteringontwerp met dunne langwerpige schreefloze letters. Later ontwikkelde de oprichter van Type Innovations op basis van dit ontwerp een hele familie lettertypen genaamd Scion. Hij herhaalde precies de proporties van het origineel.

  Logo Scion

  Het kleurenpalet imiteert een metaalachtige glans, zodat het embleem eruitziet als een echt bord dat autoradiatoren siert. Donkere en lichte grijstinten worden succesvol gecombineerd met contrasterende overgangen en een vloeiend verloop. Tegen hun achtergrond steekt de zwarte letters – “ster” van het logo scherp af.