Santander Logo

Santander LogoGrupo Santander is een grote bankgroep uit de provincie Cantabrië. Het werd in 1857 opgericht in opdracht van de Spaanse koningin Isabel II om handelsactiviteiten tussen Latijns-Amerika en Spanje te financieren. De belangrijkste structuur van de financiële en kredietinstelling is Banco Santander. Het verscheen in 1919 en was aanvankelijk betrokken bij het ondersteunen van industriële ondernemingen.

Betekenis en geschiedenis

Santander Logo Geschiedenis

Achter de moderne uitstraling van de bankgroep schuilt veel rebranding. Het veranderde verschillende namen en logo’s voordat het Santander werd, dat nu bekend staat als de grootste bank van Spanje.

Het eerste embleem (1857-1949) bestond uit een halfronde inscriptie “Banco de Santander”, op het tweede (1949-1971) verscheen een monogram van de letters “BS” en op het derde (1971-1986) werd het vervangen door de afkorting “BS” in het kwadraat.

Toen werd het financierings- en kredietbedrijf bekend als Banco Santander. Dit kwam tot uiting in zijn handelsmerk: de versie 1986-1989. bevatte de uitdrukking “Banco Santander” (rechts) en een plat ovaal met een gestileerde blauwe vlam (links). In 1989-1999. de graphics waren rood.

Aangezien de Grupo Santander-groep de op twee na grootste Spaanse bank Banco Central Hispano omvat, worden de logo’s ook beschouwd als onderdeel van het historische verleden van Santander. Toen het Banco Central heette, waren het er minstens vijf. Banco Hispano Americano heeft er drie.

En na hun eenwording heeft Banco Central Hispano zelf nog maar één embleem met de inscriptie “Central Hispano”, een blauw vierkant en een spiraalvormige gele figuur. Het werd gebruikt van 1991 tot 1999. De bank fuseerde vervolgens met Banco Santander en richtte Banco Santander Central Hispano op.

De nieuw gevormde groep had twee logo’s en de tweede (2001-2007) werd de basis voor het moderne handelsmerk. Het bevatte een witte inscriptie “Santander Central Hispano” en een cirkel met een vuurwerveling binnen een rode rechthoek.

Meteen na de naamswijziging in 2007 verwijderde Santander de woorden “Central Hispano” uit het embleem en liet de rest ongewijzigd. Het volgende herontwerp vond plaats in 2018: de organisatie veranderde het lettertype, maakte de achtergrond wit en presenteerde de belangrijkste elementen in rood.

Embleem

Sinds 2007 is het logo van de financiële en kredietgroep een combinatie van de naam en een gestileerde vuurwervelwind. Het grafische deel is een ovaal met golvende lijnen erachter. Aanvankelijk diende een rode rechthoek als achtergrond, maar in 2018 hebben de ontwerpers de geometrische vorm verwijderd omdat ze deze niet nodig vonden.

Het embleem weerspiegelt de kernwaarden van Santander: kracht, leiderschap, internationaliteit. Vlam wordt gebruikt als een teken van dynamiek en triomf. Bovendien lijkt het qua vorm op “S” – de eerste letter van de naam van een bankorganisatie.

Lettertype en kleuren

Het lettertype in het logo van 2007-2018 heeft veel gemeen met de Berstrom DT Bold. Sinds 2018 wordt een afgerond vetvrij lettertype gebruikt – precies het tegenovergestelde van de vorige versie.

Het kleurenschema omvat rood en wit, waarbij rood duidelijk domineert. Het symboliseert vastberadenheid, energie en kracht.