Santander Logo

  Santander Logo

  Grupo Santander is een grote bankgroep uit de provincie Cantabrië. Het werd in 1857 opgericht in opdracht van de Spaanse koningin Isabel II om handelsactiviteiten tussen Latijns-Amerika en Spanje te financieren. De belangrijkste structuur van de financiële en kredietinstelling is Banco Santander. Het verscheen in 1919 en was aanvankelijk betrokken bij het ondersteunen van industriële ondernemingen.

  Betekenis en geschiedenis

  Santander Logo Geschiedenis

  Achter de moderne uitstraling van de bankgroep schuilt veel rebranding. Het veranderde verschillende namen en logo’s voordat het Santander werd, dat nu bekend staat als de grootste bank van Spanje.

  Het eerste embleem (1857-1949) bestond uit een halfronde inscriptie “Banco de Santander”, op het tweede (1949-1971) verscheen een monogram van de letters “BS” en op het derde (1971-1986) werd het vervangen door de afkorting “BS” in het kwadraat.

  Toen werd het financierings- en kredietbedrijf bekend als Banco Santander. Dit kwam tot uiting in zijn handelsmerk: de versie 1986-1989. bevatte de uitdrukking “Banco Santander” (rechts) en een plat ovaal met een gestileerde blauwe vlam (links). In 1989-1999. de graphics waren rood.

  Aangezien de Grupo Santander-groep de op twee na grootste Spaanse bank Banco Central Hispano omvat, worden de logo’s ook beschouwd als onderdeel van het historische verleden van Santander. Toen het Banco Central heette, waren het er minstens vijf. Banco Hispano Americano heeft er drie.

  En na hun eenwording heeft Banco Central Hispano zelf nog maar één embleem met de inscriptie “Central Hispano”, een blauw vierkant en een spiraalvormige gele figuur. Het werd gebruikt van 1991 tot 1999. De bank fuseerde vervolgens met Banco Santander en richtte Banco Santander Central Hispano op.

  De nieuw gevormde groep had twee logo’s en de tweede (2001-2007) werd de basis voor het moderne handelsmerk. Het bevatte een witte inscriptie “Santander Central Hispano” en een cirkel met een vuurwerveling binnen een rode rechthoek.

  Meteen na de naamswijziging in 2007 verwijderde Santander de woorden “Central Hispano” uit het embleem en liet de rest ongewijzigd. Het volgende herontwerp vond plaats in 2018: de organisatie veranderde het lettertype, maakte de achtergrond wit en presenteerde de belangrijkste elementen in rood.

  1857 – 1949

  Banco de Santander Logo 1857-1949

  De geschiedenis van de emblemen van deze financiële instelling is de evolutie van de tekst, omdat er weinig grafische elementen in zitten. De debuutversie gebruikt de inscriptie “Banco de Santander”, gemaakt in Oud-Engelse letters, waarbij elk symbool lijkt op een werk van kalligrafische kunst. Ze hebben krullen, gevorkte poten, gekrulde bochten, grote en kleine stippen in hun ontwerp. De inscriptie is gebogen geplaatst.

  1949 – 1971

  Banco de Santander Logo 1949-1971

  Na vele jaren het eerste logo te hebben gebruikt, heeft de bank een nieuwe merknaam. Het bestaat uit een monogram met de ineengestrengelde afkorting “BS”. De letters zijn wit en hebben een dunne zwarte omtrek. De Oud-Engelse stijl is erin bewaard gebleven, wat niet gezegd kan worden over de volledige inscriptie hieronder. In deze variant staat de uitdrukking “Banco de Santander” in lange, dunne letters met fijne schreven.

  1971 – 1986

  Banco de Santander Logo 1971-1986

  Aan het logo zijn afbeeldingen en kleur toegevoegd. De letters “BS” staan ​​in een vierkant frame. De volledige naam van de bank staat hieronder en is in gedrukte letters in hoofdletters geschreven, waarbij dikke lijnen harmonieus worden gecombineerd met dunne lijnen. De schreven blijven behouden. Alle elementen zijn in een heldergroene rechthoek. Deze kleur contrasteert perfect met wit en symboliseert geld.

  1986 – 1989

  Banco Santander Logo 1986-1989

  In 1986 werden de elementen herschikt. De ontwikkelaars hebben het deel “de” uit de naam verwijderd en de woorden in twee regels gerangschikt: bovenaan staat “Banco” in kleine letters, onderaan staat “Santander” in een groot lettertype. De tekens worden omgezet in kleine letters, behalve de eerste letters. De naam van de bank is onderstreept met een vetgedrukte rode lijn. Links verscheen een grafische figuur, bestaande uit een groen ovaal met naar boven oplopende gebogen strepen. Het heeft de vorm van een puntige druppel.

  1989 – 1999

  Banco Santander Logo 1989-1999

  De veranderingen in die jaren hadden alleen invloed op de kleur. Alles wat groen was, hebben de ontwerpers opnieuw in rood geschilderd.

  1999 – 2001

  Banco Santander Central Hispano Logo 1999-2001

  Rebranding en experimenten met identiteit leidden tot het ontstaan ​​van een verticale rechthoek met een nieuwe naam, opgedeeld in vier regels. Het bovenste woord is “Banco” in kleine letters, de andere drie rijen zijn “Santander”, “Central” en “Hispano” in kleine letters (behalve de eerste). Eronder staat een rode onderstreping. Aan de linkerkant is een rode en blauwe rechthoek met de afkorting “BSCH”, die hetzelfde lettertype heeft als de rest van de tekst.

  2001 – 2007

  Banco Santander Central Hispano Logo 2001-2007

  De directie van de financiële instelling besloot terug te keren naar het oude druppelvormige icoon op het ovaal. Het woord “Santander” staat naast de merknaam, hieronder – “Central Hispano”. Alle elementen zijn in het wit gemaakt en in een rode rechthoek geplaatst, die nu in horizontale positie staat. Het lettertype is dun, met schreven.

  2007 – 2018

  Santander Logo 2007-2018

  In 2007 stelden de ontwerpers een lichtere versie van het oude embleem voor. Ze behielden de rode rechthoek, maar beperkten deze door de onderkant van de naam te verwijderen. Dit laat het logo achter met een dunne opdruk “Santander” en een corporate badge aan de linkerkant ervan.

  2018 – heden

  Santander Logo 2018-vandaag

  De ontwikkelaars hebben het logo in negatief gemaakt, als een fotografische film. Dat wil zeggen, ze veranderden de kleuren op plaatsen: alles wat rood was, werd wit en vice versa. Daarom zijn de achtergrond en het ovaal nu wit en is de inscriptie karmozijnrood. Ze werkten ook aan het lettertype: ze verwijderden de schreven, voegden breedte, gelijkmatigheid en gladheid toe aan de letters. Bij “t” werd de helft van de dwarsbalk afgesneden (aan de linkerkant), bij “a” werden de staart en het bovenste deel ingekort.

  Logo lettertype en kleuren

  Logo Santander

  Sinds 2007 is het logo van de financiële en kredietgroep een combinatie van de naam en een gestileerde vuurwervelwind. Het grafische deel is een ovaal met golvende lijnen erachter. Aanvankelijk diende een rode rechthoek als achtergrond, maar in 2018 hebben de ontwerpers de geometrische vorm verwijderd omdat ze deze niet nodig vonden.

  Het embleem weerspiegelt de kernwaarden van Santander: kracht, leiderschap, internationaliteit. Vlam wordt gebruikt als een teken van dynamiek en triomf. Bovendien lijkt het qua vorm op “S” – de eerste letter van de naam van een bankorganisatie.

  Het lettertype in het logo van 2007-2018 heeft veel gemeen met de Berstrom DT Bold. Sinds 2018 wordt een afgerond vetvrij lettertype gebruikt – precies het tegenovergestelde van de vorige versie.

  Het kleurenschema omvat rood en wit, waarbij rood duidelijk domineert. Het symboliseert vastberadenheid, energie en kracht.