San Jose Sharks Logo

  San Jose Sharks Logo

  Het ijshockeyteam San Jose Sharks California is eigendom van San Jose Sports & Entertainment Enterprises. Het debuutseizoen vond plaats in 1991-1992 en was daarmee de eerste National Hockey League-franchise in de San Francisco Bay Area sinds de verhuizing van de California Golden Seals.

  De naam Sharks werd door de eigenaren van de club gekozen uit meer dan 5.000 voorgestelde opties, omdat de lokale regio altijd beroemd is geweest om zijn onderzoekscentra, waar haaien werden bestudeerd. Toegegeven, tijdens de wedstrijd won een heel andere bijnaam – Blades. Maar de leiding was van mening dat het werd geassocieerd met lokale bendes, dus besloten ze hem te vervangen door iets dat even dodelijk was, maar meer neutraal.

  Betekenis en geschiedenis

  San Jose Sharks Logo Geschiedenis

  Wat is San Jose Sharks?

  De San Jose Sharks zijn een team uit de National Hockey League dat debuteerde in het seizoen 1991-1992. Het is de eerste NHL-franchise die in de Bay Area is gevestigd sinds de Bay Area Seals van daaruit zijn verhuisd. Ze huurt het SAP Center in San Jose en neemt deel aan de Pacific Division.

  Het beroemde haaien- en clublogo is in gebruik sinds 1991. Het is verschillende keren veranderd toen kunstenaars experimenteerden met kleuren en vormen om de tekening realistischer te maken. Ze slaagden er echter niet in om ver van het cartoonontwerp af te komen: ze konden alleen het proportionaliteitspictogram toevoegen, dat in de eerste versies ontbrak.

  1991 – 1998

  San Jose Sharks Logo 1991-1998

  Voor het debuutseizoen heeft ontwerper Terry Smith het eerste San Jose Sharks-embleem gemaakt. Hij tekende een zwarte haai met vinnen, kieuwen en vlijmscherpe tanden die zelfs een houten hockeystick konden bijten. De grafische compositie wordt in een omgekeerde driehoek geplaatst die wordt gevormd door vier lijnen – twee zwart (aan de randen), turkoois en grijs.

  1998 – 2007

  San Jose Sharks Logo 1998-2007

  In 1998 veranderde de kunstenaar de kleur van de club enigszins, waardoor deze lichtbruin werd. Bovendien verkortte hij de drie boogvormige lijnen die de kieuwen aanduidden enigszins. Al het andere blijft hetzelfde.

  2007 – 2008

  San Jose Sharks Logo 2007-2008

  In 2007 vond het eerste wereldwijde herontwerp plaats. De centrale figuur was, zoals eerder, de haai, maar de experimentele ontwikkelaar gaf hem nieuwe functies: in de race voor realisme maakte hij hem driedimensionaal. Als gevolg hiervan begon het dodelijke roofdier eruit te zien als een personage uit de strips, wat vooral werd benadrukt door demonische gloeiende ogen.

  Tegelijkertijd maakte het 3D-effect het mogelijk om de haai te laten draaien, zijn richting te bepalen en een gevoel van beweging te creëren. Voor hetzelfde doel heeft de ontwerper randen en schaduwen aan de club toegevoegd. Bovendien veranderde hij de vorm van de driehoek, waardoor deze aan de bovenkant concaaf werd.

  2008 – heden

  San Jose Sharks Logo 2008-vandaag

  In het huidige logo is alleen de turquoise kleur bijgewerkt – deze heeft een lichtere tint gekregen. Compositorisch is er niets veranderd: een haai met een knots neemt, zoals voorheen, de centrale plaats in op de tekening.

  Logo lettertype en kleuren

  San Jose Sharks Logo

  Het officiële teken van San Jose Sharks bevat niet alleen de teammascotte, maar ook een allegorisch element – een omgekeerde driehoek. Volgens één versie is dit een grafische belichaming van de Rode Driehoek, een driehoekig gebied in de wateren van de Stille Oceaan nabij de Bay Area. Er zijn veel haaien in dat gebied, wat het dodelijk maakt. Gezien de naam van de club past Red Triangle perfect in het gekozen concept.

  Volgens een andere versie geeft de driehoek op het embleem de belangrijkste agglomeraties van de Bay Area aan: Oakland, San Francisco en San Jose. Ondanks de meningsverschillen komt het allemaal neer op het feit dat het logo gecodeerde objecten bevat die de territoriale verbondenheid van het team aangeven. Met de hockeystick kun je op zijn beurt de sport identificeren, en de haai symboliseert onverschrokkenheid, snelheid en vastberadenheid.

  De tekening lijkt opzettelijk dicht bij cartoon: zelfs toen de ontwerper de afbeelding driedimensionaal wilde maken, koos hij voor een komische stijl en liet hij de haai eruit zien als een overdreven schurk. Volgens experts wilden San Jose Sharks de kinderen gewoon niet bang maken, dus volgden ze niet het pad van realisme. Het is voldoende dat de ogen van het roofdier oranje zijn gemarkeerd en de tanden lijken op geslepen zaagtanden.

  Logo San Jose Sharks

  Het embleem van San Jose Sharks is niet aangevuld met inscripties – het heeft niet eens de afkorting van de stad, die traditioneel wordt gebruikt door andere clubs. De ontwerper besloot zich te concentreren op de tekening, waarvoor hij een pakkend palet koos. Dit wil niet zeggen dat de kleuren onnatuurlijk helder zijn, maar hun combinatie is nog steeds opvallend.

  Zwart en turkoois suggereren dat de haai onder water in de schaduw is, terwijl oranje ogen een beeld geven van verborgen gevaar. De hockeystick is in hetzelfde oranje geverfd. De tanden zijn wit, evenals de binnenkant van de driehoek. De belangrijkste tinten die op het logo aanwezig zijn: Pantone 152 C en Pantone 3155 C.