Sam’s Club is een Amerikaanse warenhuisketen. De officiële naam is Sam’s West, Inc. Het bedrijf begon zijn activiteiten in 1983 in Midwest City, Oklahoma. Nu is het hoofdkantoor verplaatst naar Bentonville, Arkansas. De oprichter van de organisatie is zakenman Sam Walton, naar wie de organisatie is vernoemd. De service wordt nu rechtstreeks beheerd door zijn Walmart Inc. Vanaf het voorjaar van 2021 heeft het bijna 600 aangesloten clubs in 44 Amerikaanse staten, de Maagdeneilanden en Puerto Rico. Daarnaast heeft ze veel winkels in het buitenland: 32 in China en 165 in Mexico. Sam’s Club staat op de tweede plaats van concurrenten in termen van verkoop. De verkooppunten zijn ook actief in Brazilië. Onlangs heeft ze het idee opgevat om een aantal van hen om te zetten in e-commercecentra, dus sluit ze impopulaire magazijnen.
Betekenis en geschiedenis
Wat is Sam’s Club?
Dit is een keten van clubachtige winkelcentra uit de Verenigde Staten. Ze houdt zich bezig met de verkoop van goederen in bulk vanuit magazijnen, wordt beheerd door Walmart. De oprichter is Sam Walton, naar wie het is vernoemd. Sam’s Club werd opgericht in 1983 in Midwest City, Oklahoma.
Sam Walton lanceerde eenentwintig jaar na de opening van de Walmart-groothandels- en winkelketen een nieuw type handel. Sam’s Club deed zijn eerste grote overname in 1987 toen het de SuperSaver Wholesale Warehouse Club kocht, gevestigd in West Monroe, Louisiana. Hierdoor kon het merk zijn netwerk aanzienlijk uitbreiden met 24 magazijnpunten. Hij begon zijn debuutuitbreiding naar het noordoosten van het land met New Jersey, waarbij hij geleidelijk het aantal winkels uitbreidde.
Clubs zijn in feite magazijnen. Ze verkopen de meeste goederen in fabrieksverpakkingen en op pallets, dat wil zeggen in bulk. De goederen daarin worden opgeslagen in containers. Het basisassortiment bestaat uit kleding, verzamelobjecten, sieraden, bloemen, elektronica, kristal, glazen, vlees en andere voedingsmiddelen. Veel objecten hebben afdelingen bloemisterij, optiek, bakkerij, fotografie, bandenmontage, apotheken en cafés.
Begin 2018 kondigde de keten een vermindering van het aantal medewerkers en de sluiting van enkele verkooppunten aan. In totaal heeft ze 63 winkels geliquideerd. Bovendien was het personeel daar niet vooraf gewaarschuwd voor de categoriale maatregel: ze werden op 11 januari in allerijl per gewone e-mail op de hoogte gebracht. Maar tegelijkertijd maakte de directie bekend dat op basis van de voormalige verkooppunten Sam’s Club andere groothandelsbedrijven zal openen, waar de oud-medewerkers weer aan het werk kunnen. En het ging allemaal over de staatsbelastinghervorming.
Ondanks de sluiting van enkele tientallen magazijnen wist het bedrijf toch zijn gezicht te redden. Ze paste gewoon de oude emblemen aan en creëerde op basis daarvan nieuwe borden, bewaard in de huisstijl. In totaal zijn er vijf logo’s in haar arsenaal.
1983 – 1990
Aanvankelijk werd een teken bestaande uit de naam van een handelsnetwerk als een embleem beschouwd. Het werd niet alleen gebruikt om een verkooppunt aan te wijzen, maar ook voor marketingdoeleinden – voor plaatsing op advertentiemedia. Het was een zwarte inscriptie op een grijze rechthoekige achtergrond. De helft van de ruimte werd ingenomen door het grote woord “Sam’s”. Iets kleiner was de uitdrukking “Wholesale Club”, rechts ervan. In zeer kleine lettertjes stond de zin in de rechter benedenhoek – “A Division of Wal-Mart Stores Inc.”. Het werd van de hoofdtekst gescheiden door drie stroken: een brede en twee smalle.
1990 – 1993
Na de rebranding van de groothandelsketen keurde de directie een ander logo goed. Het was in dezelfde stijl als de vorige: hetzelfde lettertype, dezelfde rechte hoeken en een horizontale rechthoek. Anders was alles anders. De bovenste achtergrond is wit en de onderkant is zwart. Het lichte woord “Club” verscheen in de donkere rechthoek, terwijl het kleurenschema van het bovenste gedeelte het tegenovergestelde was: de zwarte inscriptie “Sam’s” op een witte achterkant. De ontwikkelaars hebben de meeste elementen verwijderd, met de nadruk op minimalisme.
1993 – 2006
De veranderingen die in 1993 werden doorgevoerd, brachten veel nieuwe dingen in de identiteit. En de belangrijkste innovatie was de grafische combinatie van het vorige embleem met het innovatieve ontwerp van het huidige logo. Om dit te doen, namen de auteurs de inscriptie en plaatsten deze diagonaal in een ruit. Een andere belangrijke factor bij de wijziging van het embleem is de kleur. Zwart-wit monochroom maakte plaats voor een blauw-wit palet.
2006 – 2019
Het embleem van 2006 bestond uit een verbeterde ruit. Om de perfecte balans tussen afbeeldingen en tekst te bereiken, hebben de ontwikkelaars de achtergrond van het woord “Club” verwijderd, maar hebben ze er een strakke grotesk overgelaten. Het eerste deel van de naam, dat zich hierboven bevindt, ontwierpen ze in een ander lettertype – met schreven en met gemengde hoofdletters. Boven hen plaatsten de ontwerpers een miniatuurbord gevormd uit twee doorschijnende ruiten die op elkaar zijn geplaatst. De linker was blauw gekleurd, de rechter was groen.
2019 – heden
In een poging om het optimale logo te verkrijgen, heeft het retail- en magazijnnetwerk het zoveel mogelijk vereenvoudigd om klanten de brede beschikbaarheid van het merk en de producten die het aanbiedt te laten zien. De naam kreeg een gestroomlijnd lettertype in kleine letters, zonder een enkele hoek of scherpe overgangen. Rechts verscheen een icoon bestaande uit twee wijzers. Ze zijn gepositioneerd om een diamant te vormen.
De identiteit van een commerciële club is gebaseerd op eenvoudige en begrijpelijke vormen – rechthoeken, zelfs contouren, ruiten, brede en smalle strepen. Het enige lastige element is het schreefwoord “Sam’s” in het logo van 2006-2019. De rest van de details worden duidelijk en herkenbaar weergegeven, zelfs met de diagonale plaatsing van de naam van het magazijnnetwerk.
Logo lettertype en kleuren
Een van de lettertypen die in het Sam’s Club-logo worden gebruikt, heet New Caledonia Regular. Het is ontwikkeld door William Addison Dwiggins en verscheen voor het eerst bij Adobe. En het moderne lettertype doet denken aan Odudo Soft Regular.
Volgens het principe van eenvoud en minimalisme koos het bedrijf voor ingetogen kleuren voor het logo. Onder hen zijn zwart, donkerblauw, olijfgroen, wit en blauw.