Safari Logo

    Safari Logo

    Safari is een gedeeltelijk open source, grafische webbrowser op basis van WebKit. De ontwikkelaar is Apple. Ze bracht eerst een digitaal product uit voor het Mac-systeem, dus in 2003 was er een versie voor Mac OS X Panther. Daarna werd het aangepast aan de besturingssystemen van andere apparaten: iPod touch, iPhone en iPhone OS 1. Dit gebeurde in 2007. Van 2007 tot 2012 was het ook beschikbaar voor Windows. De browser wordt momenteel ondersteund op meerdere platforms, waaronder iPadOS, iOS en macOS. De twee meest recente versies (14e op rij) werden gelanceerd in 2020: de ene stationair – voor macOS Big Sur, de andere mobiel – voor iOS. Hun voordeel is dat ze twee keer zo efficiënt zijn als Google Chrome: ze zijn sneller en verbruiken minder energie.

    Betekenis en geschiedenis

    Safari Logo Geschiedenis

    Voordat de naam Safari werd gebruikt, stond de webbrowser bekend als Freedom, Alexander en iBrowse. Maar dit waren tijdelijke opties die binnen het ontwikkelteam werden gebruikt. De huidige naam kwam naar hem toe toen de bètaversie voor Mac OS X werd uitgebracht.De presentatie vond plaats in januari 2003 op Macworld in San Francisco. Dit werd gevolgd door een aantal meer onofficiële en officiële series, totdat in de zomer van hetzelfde jaar het hulpprogramma onder het oorspronkelijke nummer 0.1 begon te werken.

    Het werk werd begeleid door Steve Jobs. De basis voor de digitale nieuwigheid was de KHTML-renderingengine die bekend staat als WebKit. Vanaf Mac OS X versie 10.3 is de verbeterde browser standaard meegeleverd. De voorganger Safari (Internet Explorer) migreerde naar de categorie alternatief. De belangrijkste zoekmachine werd Google, daarnaast – DuckDuckGo, Yahoo en Bing.

    De snelheid en het gemak van surfen op het web in Safari is te wijten aan het feit dat de ontvangen gegevens niet in de browser worden opgeslagen, maar op een extern platform genaamd iCloud, dat is gesynchroniseerd met het systeem. Het heeft ook functies voor veilig browsen en pop-upbeveiliging. Daarnaast is er een extra Javascript blocker-extensie die schakelbaar is in de instellingen. In 2005 opende Apple de code gedeeltelijk en tot die tijd was er alleen toegang tot de WebCore- en JavaScript Core-bibliotheken.

    Volgens gegevens voor mei 2021 staat deze webbrowser op de tweede plaats in populariteit, achter Chrome. Dat wil zeggen, zijn logo heeft universele bekendheid gekregen. Het bestaat in zes modificaties, waarvan de eerste gelijktijdig met de release van Safari verscheen.

    MacOS-logo

    2003 – 2014

    macOS Logo 2003-2014

    Al bij het debuut van het logo werd het kompas het belangrijkste detail. Het werd op een realistische manier gepresenteerd en had een driedimensionaal beeld met een breed zilvermetalen frame. Glans en reflecties waren aanwezig op het oppervlak, waardoor een glad glanseffect op het frame en het glas ontstond. Het kompas was naar links gekanteld, terwijl de pijl naar rechts wees. Dit is een verborgen idee dat hoe gebruikers ook afwijken van de juiste koers, het systeem toch de juiste richting (informatie) zal herkennen en vinden. Als zodanig is het logo op veel apparaten gebruikt, van Mac OS X Panther tot Mavericks.

    2014 – heden

    macOS Logo 2014-vandaag

    Apple heeft een nieuwe stijl van zakelijke browseridentiteit geïntroduceerd, die doet denken aan het platformontwerp van iOS 7. Het logo heeft zijn realisme verloren – het is eenvoudiger en handiger geworden voor reclame op gedrukte media. Maar het geeft niet het kompas zelf weer, maar de wijzerplaat vanuit de bovenste hoek, dat wil zeggen vanaf de voorkant. De helling van de pijl en zijn richting blijven hetzelfde: hij wijst onder een kleine graad naar het noordoosten. Maar de ontwikkelaars hebben de letteraanduidingen van de windstreken verwijderd, waardoor alleen de gradatie overblijft in de vorm van slagen van verschillende lengtes. Er is ook een nauwelijks waarneembaar randkader en een lijn in het midden van de pijl, die deze in twee delen verdeelt, waardoor deze driedimensionaal wordt. Het pictogram wordt gebruikt op macOS Catalina en eerdere versies van het systeem.

    2020 – heden

    macOS Logo 2020-vandaag

    Na de logo-update heeft het kompas een achtergrond – een lichtgrijs vierkant met afgeronde hoeken. Het verloop verdween van de wijzerplaat en de wijzer werd iets dunner.

    IOS-logo

    2007 – 2013

    iOS Logo 2007-2013

    Toen de Safari-browser voor dit besturingssysteem werd gelanceerd, was het logo vierkant. Het was een kompas met afgeronde hoeken en cirkelvormige markeringen in de vorm van fijne gradaties en richtingen van de windstreken. Hiervoor werden bijna gestippelde korte streken en schreefhoofdletters gebruikt. Elk bord stond in een donkerblauwe cirkel. De achtergrond van de wijzerplaat was een kaart van de wereld waarop Amerika werd afgebeeld. De pijlen wezen naar het noordoosten. Deze optie was bedoeld voor iPhone OS 1 en iOS tot versie 6.

    2013 – 2017

    iOS Logo 2013-2017

    Door de update ziet het logo er eenvoudiger uit. De ontwikkelaars verwijderden de vierkante achtergrond, kaart, lettersymbolen, decoratieve elementen uit het midden en concentreerden zich alleen op de wijzerplaat. Het kompas heeft een 2D-ontwerp met de nadruk op de rode en witte pijl. Daarnaast zijn de tonen rond de cirkel verdwenen en is er een blauw verloop toegevoegd. Deze symbologie werd gebruikt op iOS van versie 7 tot en met versie 10.

    2017 – heden

    iOS Logo 2017-vandaag

    Na de release van iOS 11 kreeg het een webbrowser met een nieuw logo. Maar de veranderingen waren klein. De ontwerpers verwijderden de witte achtergrond met een grijs vierkant kader, verkleinden de uiteinden van de pijl, verschoven deze iets naar links en zetten de kleuren om naar een pastelspectrum.

    Logo lettertype en kleuren

    Safari Logo

    Safari-symboliek werd oorspronkelijk geassocieerd met het thema van nauwkeurige, eenvoudige en snelle oriëntatie in de ruimte (in dit geval het web). Om dit te laten zien, kozen de auteurs voor het logo een voor iedereen begrijpelijke kompasafbeelding. Het heeft verschillende elementen om op te focussen, wat de ontwerpers deden. Ze benadrukten speciaal de pijl en verwijderden de geografische aanduidingen van de windstreken van de getekende wijzerplaat. Deze techniek wordt bewust gebruikt, omdat internet zich richt op andere tags die voor iedereen hetzelfde zijn, ongeacht de locatie van de landen. Maar de ontwikkelaars hielden nog steeds de cirkel van kleine streken – het verenigt gebruikers en onderscheidt ze niet.

    De letters op het kompas gebruiken de klassieke typografie die vroeger op echte wijzerplaten werd gebruikt. De borden zijn recht, met schreven en uitstulpingen.

    Logo Safari

    Het bedrijfspalet is ook verbonden met het ruimtelijke thema, daarom overheerst blauw daarin – de kleur van de lucht en het water. Ook in gebruik zijn wit (streken, letters, deel van de pijl), rood (helft van de pijl), grijs (achtergrond, kader).