Saab is een automerk dat in de jaren 50-60 van de vorige eeuw alom bekend was. Het bestaat momenteel niet. Het jaar van oprichting is 1945, toen het moederbedrijf Saab AB een project lanceerde om een personenauto te maken. Het debuut seriemonster kwam in 1949 van de lopende band in de stad Trollhättan (Zweden). De productiedaling deed zich voor na de overname van het bedrijf door General Motors, dat eerst 50 procent van de aandelen verwierf en vervolgens de resterende helft met meerderheidsrechten. De definitieve ineenstorting van het bedrijf kwam in 2011, toen Saab Automobile AB het Nederlandse bedrijf Spyker Cars NV overnam.
Betekenis en geschiedenis
Aanvankelijk was het bedrijf lucht- en ruimtevaart en pas later begon het met de productie van auto’s. Het eerste model, dat in massaproductie ging, was de Saab 92. Het verscheen vier jaar na de geboorte van het handelsmerk – in 1949. Het volgende iconische exemplaar werd gepresenteerd in 1978. De personenauto kreeg de naam Saab 900 en werd de best verkochte auto, en de divisie werd omgedoopt tot Saab-Scania.
In 1989 vond opnieuw een belangrijke stap in de activiteiten van het bedrijf plaats, waarna het werd omgevormd tot een zelfstandige structuur en de naam Saab Automobile AB kreeg. 50 procent van de aandelen ging naar de autogigant General Motors. In 2000 verkocht het Amerikaanse concern zijn overname aan een Nederlands bedrijf. Het slaagde er echter niet in om zijn klantenbestand uit te breiden en verklaarde het merk insolvent. De faillissementsaanvraag is in 2011 ingediend.
En het feit was dat General Motors fel gekant was tegen het feit dat zijn technologie de auto-industrie in China kon bereiken, die het bedrijf probeerde te kopen. En hij blokkeerde de deal. In 2012 werden alle eigendommen van de failliet gekocht door NEVS (National Electric Vehicle Sweden). Ze wilde Saab Automobile nieuw leven inblazen, maar faalde ook vanwege claims van de eigenaar van de licentie voor de productie van personenauto’s onder deze naam – het is nog steeds geconcentreerd in de handen van het ruimtevaartbedrijf met dezelfde naam.
Als gevolg hiervan verloor NEVS het wettelijke recht om Saab-auto’s te produceren en produceert deze onder zijn eigen merk. Elke stap van de overgang van het lankmoedige merk is weerspiegeld in zijn identiteit, dus het heeft een zeer rijke geschiedenis van emblemen.
1891 – 1900
Het debuutidentiteitsmerk dateert uit de begindagen van Saab, toen het Vabis heette en zich bezighield met vliegtransport. Het zag er bescheiden uit en bestond uit een enkele belettering in een ovaal met dubbele rand. Het lettertype had subtiele schreven. De letters waren langwerpig.
1900 – 1911
Na de transformatie naar Scania-Vabis ondernam het bedrijf een herontwerp van het logo. Het is veel kleurrijker en complexer geworden qua aantal elementen. Uiterlijk leek het embleem erg op het stuur van een auto. Maar een gestileerde propeller met een rode griffioen op een gestippelde achtergrond en met het opschrift “MALMO” werd als basis genomen. De ontwikkelaars hebben er een ring omheen gehangen, bestaande uit een brede donkerblauwe streep en tekst in hoofdletters. Hierboven stond het woord “SCANIA”, daaronder de bijna ronde zin “MASKINFABRIKS AKTIEBOLAGET”. Aan drie zijden van de ring staken drie trapeziums uit.
1911 – 1937
De ontwerpers verfijnden de volgende versie van het logo – ze gaven het een prachtige uitstraling. Om dit te doen, hebben de auteurs de hoeken van de trapeziums geslepen, de achtergrond geplaveid met stenen, de blauwe kleur duidelijker gemaakt, de rode griffioen opnieuw getekend en er een kroon aan toegevoegd. Bovendien herschikten ze de inscripties op de ring: bovenaan plaatsten ze het woord “AKTIEBOLAGET”, en onderaan de dubbele naam “SCANIA-VABIS”. Beide delen van de tekst werden van elkaar gescheiden door miniatuurkruisjes, die rechts en links stonden.
1937 – 1946
Na de ontwikkeling van de vluchtdivisie, die ruimtevaart werd, kreeg het bedrijf een radicaal ander embleem. Het toonde een vliegtuig. Het was in profiel geplaatst en bestond uit een schematische cockpit, twee grote propellers op de motoren en aan de zijkanten taps toelopende vleugels. Daaronder was een grote inscriptie “SAAB”. Het was het eerste logo van een nieuw tijdperk in de ontwikkeling van een technische onderneming, dus zowel de naam als het lettertype veranderden. De ontwikkelaars hebben er schreefjes uit verwijderd, waardoor de identiteit zoveel mogelijk werd vereenvoudigd.
1946 – 1947
Het embleem had de vorm van een verticaal schild, scharlaken en gouden symbolen, die aan de binnenkant werden gescheiden door twee diagonale lijnen. Goud verscheen ook in de randen van het schild met uitsteeksels die zich langs de randen naar boven uitstrekten.
1949 – 1963
De release van de eerste auto werd gekenmerkt door een herontwerp van het logo. De auto was versierd met een eenvoudige vierkante plaat met het afgebeelde opschrift “SAAB”. De achtergrond was blauw, de titel was blauw.
1963 – 1965
De ontwerpers brachten het oude embleem (1937-1946) terug door simpelweg de naam over het vliegtuig te bewegen. Ze versterkten ook de lijnen in de tekening en verwijderden onnodige details.
1965 – 1967
De afbeelding is vet gemaakt en de letters zijn samen verschoven.
1967 – 1969
De volgende fase van de ontwikkeling van het bedrijf bracht nieuwe veranderingen in de identiteit. Hiervoor combineerden de auteurs het vorige logo met de versie 1949-1963. Met behoud van het bestaande ontwerp (vliegtuig en merknaam) voegden ze als achtergrond een verhoogd vierkant met afgeronde hoeken toe.
1969 – 1974
Na de overgang naar Scania veranderde het merk zijn logo. Het werd veranderd in een vette letter bestaande uit de nieuwe naam.
1974 – 1995
De ontwerpers hebben het logo rond gemaakt. Binnenin, tegen een blauwe achtergrond, waren twee dunne witte ringen die elkaar kruisten. In het midden was een rode griffioen met een gouden kroon. De bovenste en onderste halve manen droegen de woorden “SAAB” en “SCANIA” in vet schuine schreefloze letters.
1995 – 2000
De ontwikkelaars hebben de dubbele ring verwijderd, waardoor er slechts één als rand rond de rand van de blauwe cirkel overblijft. Ze tilden de griffioen op met de kroon omhoog. Bovendien hebben de ontwerpers één belettering verwijderd, met behoud van het woord “SAAB”.
2000 – 2012
Naar aanleiding van het vertrek van General Motors heeft het merk het logo aangepast. Daarin werd de randstrook veranderd (er waren er twee) en het kleurenpalet (het kreeg een verloop met highlights). De auteurs veranderden ook de kleur van de ringen van wit in zilver.
2012 – 2014
Dit logo was aanwezig op de eerste auto’s van National Electric Vehicle Sweden – de nieuwe eigenaar van het legendarische merk. Het bestond uit een enkele inscriptie “SAAB” – grijs, plat en groot.
De visuele identiteit van het iconische bedrijf wordt bijna altijd gekenmerkt door eenvoud en bescheidenheid. Het werd gedomineerd door ingetogen tonen en een minimum aan elementen, waarvan het vliegtuig het moeilijkste was. Maar toen Saab en Scania fuseerden, werd het logo pretentieus: het bevatte een heraldische griffioen met een kroon.
Logo lettertype en kleuren
Een van de permanente logo-lettertypen is GIll Sans, gemaakt door Eric Gill. Hiervoor nam de auteur als basis de London Underground, een lettertype dat Edward Johnston in 1916 voorstelde. Een andere beletteringstijl is een bedrijfslettertype van de British Broadcasting Corporation. De volgende optie is United Colors van Benetton, Tommy Hilfiger, AT & T. De modernste versie van het lettertype is Helvetica Neue Black Extended.
Het corporate palet bestaat uit de kleuren zwart, blauw, zilver, blauw, rood, goud en wit.