Popeyes Logo

    Popeyes Logo

    Popeyes is een Amerikaans fastfoodrestaurantmerk dat gefrituurde kipgerechten serveert. De huidige naam, verkregen in 2008, is Popeyes Louisiana Kitchen, Inc., de oude zijn Popeyes Chicken & Biscuits en Popeyes Famous Fried Chicken & Biscuits. De keten werd in 1972 opgericht in Arabi, een voorstad van New Orleans, Louisiana, en heeft haar hoofdkantoor in Miami, Florida. Het is momenteel eigendom van het in Toronto gevestigde Restaurant Brands International, dat er haar dochteronderneming van heeft gemaakt. Het Popeyes-systeem omvat 3.102 vestigingen die actief zijn in 30 landen over de hele wereld, evenals in meer dan 40 staten en districten van de Verenigde Staten. Hiervan zijn 30 restaurants eigendom van het bedrijf zelf, de rest zijn franchisediensten.

    Betekenis en geschiedenis

    Popeyes Logo Geschiedenis

    Wat is Popeyes?

    Popeyes is de afgekorte naam voor een fastfood franchiseketen. Ze bezit ongeveer 30 etablissementen, de rest van de 3450 objecten heeft andere eigenaren. Het werd opgericht in 1972. Het hoofdgerecht is gebakken kip.

    Het idee om een ​​fastfoodketen op te richten met kipgerechten is van de Amerikaanse ondernemer Alvin Copeland. Hij opende zijn eerste etablissement in de zomer van 1972, in de hoop te kunnen concurreren met de populaire Kentucky Fried Chicken (KFC). De zakenman noemde het restaurant Chicken on the Run, maar het was geen succes en ging binnen enkele maanden failliet. Vier dagen later had hij nog een horecagelegenheid – Popeyes Mighty Good Chicken.

    In 1975 kreeg het bedrijf de naam Popeyes Famous Fried Chicken en een jaar later stapte de eigenaar over op franchising. Hij begon in Louisiana en bestreek niet alleen de naburige staten, maar ook Canada, waar hij in 1984 aankwam. In 1985 opende de restaurateur zijn 500e fastfoodrestaurant. In 1990 was er echter een faillissement en moest het netwerk de schulden afbetalen die het op zich had genomen nadat het die van Church had gekocht. Het resultaat van de rechtszaak was de opkomst van AFC (America’s Favorite Chicken), dat het moederbedrijf werd van Popeyes en Church’s. In 2004, AFC verkocht Church’s aan Arcapita, met behoud van Popeyes.

    De merknaam waaruit het embleem bestaat, heeft deels te maken met het beeld van het stripfiguur Popeye. In de beginfase sponsorde de firma de kindershow Popeye & Pals, dus de matroos zat op een aantal pakketten. Hoewel Alvin C. Copeland zelf zei dat hij doelde op detective Jimmy “Popeye” Doyle, de hoofdpersoon uit de film The French Connection uit 1971. Maar in ieder geval wordt de naam geschreven met de uitgang “s” zonder een apostrof. De restauranteigenaar grapte hierover dat hij te arm was om zelfs maar een apostrof te betalen. Deze Alvin bedoelde directe concurrenten van McDonald’s en Hardee’s, die volgens de Engelse grammatica een apostrof aan het einde van hun woorden hebben.

    Later kocht het netwerk toch de rechten om de naam van de dappere zeeman Popeye te gebruiken voor marketingdoeleinden. Ze gebruikte het 35 jaar en beëindigde toen haar contract met King Features Syndicate. Daarom ontbreekt de connectie met het stripfiguur nu echt. In 2020 begon een actieve heropleving van restaurants met expansie over de hele wereld. Tegelijkertijd veranderden de ontwerpers het imago van het etablissement en corrigeerden de kleuren. Er zijn vier logo’s in het arsenaal van Popeyes.

    1972 – 2001

    Popeyes Logo 1972-2001

    Ondanks de frequente naamsveranderingen bleef het bedrijf trouw aan zijn debuutidentiteit. Ze gebruikte het voor de overgang naar het nieuwe millennium. Eigenlijk was het een tekstmerk dat bestond uit de naam van het restaurant. Aanvankelijk werden de letters afgebeeld als “springend”, dat wil zeggen, chaotisch gelokaliseerd, niet systematisch. Maar ondanks dit leest het woord “Popeyes” nog steeds goed. Sommige karakters erin stonden schuin naar links (eerst P, Y, S), andere naar rechts (O, P, beide E). De bovenkant van de “P” had schreefvormige uitsteeksels. De rest van de brieven had ze niet. Voor de inscriptie is gekozen voor een individueel lettertype in hoofdletters. De uitzondering was “E”, die kleine letters was. Het woord was karmozijnrood gekleurd.

    2001 – 2008

    Popeyes Logo 2001-2008

    Aan het begin van deze periode vond een herontwerp plaats, waarna het tekstembleem een ​​nieuwe look kreeg. De ontwerpers hebben de letters iets groter en dunner gemaakt, waardoor er voldoende ruimte vrijkwam voor interne openingen, wat de leesbaarheid van de letters ten goede kwam. De ontwikkelaars hebben de eerste “P” vergroot, waardoor deze groter leek dan de andere – als een hoofdletter. Bovendien veranderden ze de kanteling van het midden “E” en “Y”, zodat de belettering bijna gelijk leek. De auteurs werkten ook met kleur en vervingen karmozijn door bordeauxrood.

    2008 – 2019

    Popeyes Logo 2008-2019

    Vanaf 2008 begonnen de personages in het woord “Popeyes” op een andere manier te “springen”. Als ze eerder naar links en rechts leken te zwaaien, dan sprongen ze in dit geval op en neer. Beide “E” gingen voorbij de onderste rand, “O”, “Y”, “S” gingen voorbij de bovenste. Maar de vorm van de borden bleef hetzelfde, al plaatsten de ontwerpers alle letters verticaal in de naam van de restaurantketen. Een andere belangrijke innovatie uit deze periode is de goudgele kleur. Het is typisch voor kipgerechten, dus de ontwikkelaars kozen ervoor.

    2019 – heden

    Popeyes Logo 2019-vandaag

    Het huidige embleem heeft een oranje opschrift in perfect rechte letters, terwijl het bedrijf de vrolijke stijl verliet en zich concentreerde op de nuchtere benadering. Dit komt door de revitalisering van activiteiten om de franchise over de hele wereld uit te breiden. Voor zo’n start had het merk een nieuw logo nodig dat niet op het oude lijkt, maar tegelijkertijd heel herkenbaar is. De ontwerpers hebben zojuist het lettertype gewijzigd.

    Logo lettertype en kleuren

    Popeyes Logo

    In de moderne versie wordt de bedrijfsinscriptie aangevuld met een ronde stempel, waarop een gouden haan is afgebeeld – als aanduiding van een verscheidenheid aan gerechten met kippenvlees. Rechts en links ervan staat het jaar waarin fastfoodrestaurant Popeyes werd opgericht. Het is opgesplitst in twee delen: “19” en “72”. Boven en onder is de locatie van het hoofdkantoor geschreven en is het type inrichting aangegeven: “Louisiana” en “Keuken”. Samen vormen ze de nieuwe naam van het netwerk, dat in 2008 verscheen.

    De namen van de restaurants zijn gemaakt in een individueel “springend” lettertype, dat geen analogen heeft. De moderne versie doet vaag denken aan Bold Regular, met korte pijpen bij zowel de P’s als een schuine snit aan het einde van de e. Voor de uitdrukking “Louisiana Kitchen” kozen de ontwerpers een optie dicht bij het Belizio Black serif-lettertype.

    Logo Popeyes

    Het corporate palet is meerdere malen gewijzigd. In de vroege versies van het logo was het karmozijnrood en bordeauxrood, in de latere versies was het geelgoud en oranje.