Pizza Hut Logo

  Pizza Hut Logo

  Pizza Hut is een in de VS gevestigde fastfoodketen en een internationale franchise die Italiaans-Amerikaanse gerechten serveert. Ze bereidt niet alleen vele soorten pizza’s, maar ook bijgerechten, pasta’s, desserts. Het eerste punt verscheen in de stad Wichita, Kansas, waar het werd opgericht door de gebroeders Carney – Dan en Frank. Tegenwoordig is de pizzeria ’s werelds grootste cateringstructuur met meer dan 18.700 restaurants (vanaf januari 2020). Het is geen toeval dat het in het VK gevestigde Richtopia het als 24e plaatste in de top 200 van meest invloedrijke merken. Deze dienst is nu een dochteronderneming van Yum! Merken, Inc.

  Betekenis en geschiedenis

  Pizza Hut Logo Geschiedenis

  In de zomer van 1958 besloten twee broers-studenten van de universiteit van Wichita State een Italiaanse pizzeria in hun stad te openen. Zes maanden later richtten ze een tweede outlet op en in 1959 hadden ze al een echte fastfoodketen met negen restaurants. In hetzelfde jaar stapten Dan en Frank over op een franchisesysteem. Het iconische ontwerp van het Pizza Hut-gebouw verscheen later (in 1963). Het is ontworpen door George Lindstrom, een architect uit Chicago. Het project werd voltooid in 1969.

  In het najaar van 1977 ging de restaurantketen over op een andere eigenaar: het werd gekocht door PepsiCo. Twintig jaar later verliet Pizza Hut, samen met twee andere foodserviceketens (Kentucky Fried Chicken en Taco Bell), het lidmaatschap en vormde een nieuwe structuur, genaamd Tricon Global Restaurants, Inc. Maar toen, na een paar jaar, veranderde ze het: als resultaat, in het voorjaar van 2020, Yum! Merken.

  Al die tijd heeft het restaurant zijn herkenbare identiteit behouden: het logo, uithangbord en ontwerp van het gebouw met rood dak, dat uiteindelijk een embleem werd. Dus de architect uit Chicago kan worden gerangschikt onder zijn auteurs. Over het algemeen zijn er negen persoonlijke personages in de franchisecarrière.

  1958 – 1970

  Pizza Hut Logo 1958-1970

  Het debuutlogo van de pizzeriaketen bestaat uit de naam, horizontaal geplaatst en versierd met “springende” letters. Zoals bedacht, bedoelen ze niet speelsheid, maar het ongeduld waarmee bezoekers op hun bestelling wachten. Dat wil zeggen, het is een hint van de uitstekende smaak van de gerechten die Pizza Hut aanbiedt. De letters in de woorden zijn scharlaken, hoofdletters, in scherpe serif-letters.

  1962 – 1970

  Pizza Hut Logo 1962-1970

  Dit was het embleem van het bedrijf Coke Cola. Het gebruikt ook de naam van de franchise, maar in een heel andere stijl. In plaats van rood – zwart, in plaats van “springende” lijnen – een rechte lijn, in plaats van scherpe tekens – symbolen met even toppen. Als je echter goed kijkt, zul je merken dat niet alle letters waterpas staan. Het rechterbeen “A” is bijvoorbeeld langer dan de andere en de “U” is hoger dan de rest. Boven en onder de frase wordt met dunne lijntjes weggeslagen.

  1970 – 1974

  Pizza Hut Logo 1970-1974

  Het herontwerp bracht de perfecte mix van het debuut en nieuwe logo’s. Van de ene gebruikten de ontwikkelaars de stijl en geometrie van de letters, van de andere – terughoudendheid en kleur van de inscriptie. Naast zwart-wit hebben ze ook bijgewerkte woordplaatsing toegevoegd: nu zijn ze in een kolom boven elkaar gerangschikt. Deze proportionaliteit is een cultus geworden, aangezien het bijna de gehele resterende tijd bewaard is gebleven (met uitzondering van een paar periodes). “Springende” symbolen worden met de hand gemaakt.

  1974 – 1999

  Pizza Hut Logo 1974-1999

  Het in 1974 goedgekeurde logo is ontworpen door Lippincott in samenwerking met Marketing Manager Sam Moyers. Het staat bekend om het feit dat het legendarische rode dak er voor het eerst in verscheen, zoals op de merkgebouwen van een restaurantketen. Het iconische element blijft voor altijd. Onder het dak bevindt zich een inscriptie op twee niveaus in een bijgewerkt lettertype. Het gebruikt golvende lijnen – kleine letters “z” en hoofdletters “H”. In het eerste geval vervangen ze het onderste deel van de letters, in het tweede – de centrale balk.

  1999 – 2010

  Pizza Hut Logo 1999-2010

  In 1999 stapte het bedrijf over op een conceptueel ander logo – met lossere lijnen, alsof het met één penseelstreek werd getekend. En dit geldt zowel voor afbeeldingen als voor tekst. De auteur van de nieuwe identiteit is Landor Associates. Het dak is nu diagonaal gepositioneerd en heeft aan alle kanten zwarte strepen. De inscriptie gaat ook diagonaal van onder naar boven. De letters ogen onopvallend en niet zo streng als in de vorige versie, al hebben ze er in hoofdlijnen wel iets mee. In het woord “Pizza” is de stip boven de “i” langwerpig en groen gekleurd. De symbolen lijken op handgeschreven. Er is een gele onderstreping aan de onderkant.

  2010 – 2014

  Pizza Hut Logo 2010-2014

  Deze versie is een herziene versie van het vorige embleem. Er zijn geen dikke zwarte lijnen rond de omtrek van het dak. Daarnaast is de onderstreping vergroot en is er een zonlichtachtige glans toegevoegd. De ontwerpers hebben ook het dak rechtgetrokken en horizontaal geplaatst, waarbij alle andere elementen op hun oorspronkelijke plaats bleven.

  2014 (Noord-Amerika)

  Pizza Hut Logo 2014 (North America)

  De basis van dit logo is het embleem van 2010. De ontwikkelaars hebben de gele onderstreping onderaan de letters verwijderd en het groene blad boven de “i” opnieuw in zwart geverfd. In sommige landen wordt dit logo nog steeds gebruikt.

  2014 – 2019

  Pizza Hut Logo 2014-2019

  In het najaar van 2014 kondigde Pizza Hut een volledige rebranding aan om meer bezoekers aan te trekken en de gedaalde omzet op te heffen. Ze heeft letterlijk alles bijgewerkt: het uithangbord, uniform, menu, symbolen. Hierdoor kreeg het embleem een ​​ronde vorm en zag het eruit als een pizza. Dit komt door de ontwikkeling van elf nieuwe merkpizza’s, dus daar lag de focus op. Van het oude logo blijft alleen rood over, omdat het lijkt op de iconische schaduw van het dak en de geroosterde pizza. De namen van het net en het dak werden in het midden van de cirkel geplaatst met een witte stippellijn. Het logo is opnieuw ontworpen door Deutsch LA.

  2019 – heden

  Pizza Hut Logo 2019-vandaag

  In de zomer van 2019 bracht Pizza Hut het oude logo en het rode dak terug dat van 1974 tot 1999 in gebruik was. Het wordt nu gedomineerd door drie golvende lijnen, een plat dak en klassieke letters van Lippincott.

  Logo lettertype en kleuren

  Pizza Hut Logo

  Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw wordt een steenrood dak gebruikt in de identiteit van het horecanetwerk. Het heeft een brede rand en een verhoogd midden, dat visueel lijkt op een hoed. Dit element is het belangrijkste symbool van het bedrijf, dat slechts één keer (in 2014) verdween voor een radicale verandering van het imago, maar daarna terugkeerde.

  Het schuine lettertype dat jarenlang in het embleem is gebruikt, is individueel en ziet eruit als brede penseelstreken. Het eigenlijke lettertype heet Hot Pizza. De maker is ontwerper Dennis Ludlow. Hij stelde een herziene schreefdruk voor.

  Logo Pizza Hut

  Het kenmerkende palet van de pizzeriaketen bestaat uit rood, dat voortdurend wordt gecombineerd met wit. Op verschillende tijdstippen werd het aangevuld met zwart, geel en groen.