Peugeot is een Franse autogigant die deel uitmaakt van de Stellantis-groep en zich bezighoudt met de productie van verschillende soorten transportmiddelen. Het is de oudste onderneming in het land die tot op de dag van vandaag actief is. Het bedrijf werd in 1810 opgericht door Armand Peugeot. Het hoofdkantoor met juridische en administratieve instanties is gevestigd in Parijs, in een gebouw aan de Ave de la Grande Armée. De productievestigingen zijn geconcentreerd in de stad Sochaux (Frankrijk).
Betekenis en geschiedenis
De oprichter van het beroemde merk was een privéfabriek, aan het begin van de 19e eeuw georganiseerd door de familie Peugeot uit de gemeente Valentigny in de wijk Montbéliard (regio Franche-Comté). Ze maakte zagen en ontwikkelde zich al snel tot staalfabriek. Toen ging de ene helft van het bedrijf in fietsen en motorfietsen, en de andere helft in auto’s.
In 1896 splitste het bedrijf zich in twee delen, waaronder de Société des Automobiles Peugeot. In 1920 fuseerde ze opnieuw met het fiets- en motorbedrijf Cycles Peugeot. De officiële registratie van het merk vond plaats in november 1858 op initiatief van Emile Peugeot (de zoon van de oprichter). Bovendien is het logo bijna nooit veranderd, met uitzondering van ontwerpbewerkingen: het waren er zestien.
1810 – 1850
De leeuw stond oorspronkelijk op het embleem:
- Het markeert de plaats waar de staalfabriek verscheen omdat het aanwezig is op het wapen van de gemeente Valentigney.
- Het symboliseert de kracht en kracht van de zagen die het bedrijf produceerde.
- De boom-walking predator is een bewijs van de snelheid, stabiliteit en flexibiliteit van Peugeot zaagbladen.
Speciaal hiervoor tekende de kunstenaar uitstekende spieren op het dier. Het logo is gemaakt in zwart-wit.
1850 – 1889
De ontwerper maakte het beeld van de leeuw meer reliëf en formidabel, waarvoor hij schaduwen toevoegde. Het kleurenpalet is nog steeds monochroom. Een belangrijke verduidelijking: het was in deze periode dat de familie Peugeot de leeuw officieel registreerde als haar eigen handelsmerk, dat de snelheid en kracht van fietsen en motorfietsen verpersoonlijkte. Dit gebeurde in 1858.
1889 – 1910
Tijdens deze periode bracht het bedrijf zijn eerste auto uit en herontworpen het embleem. De auteurs corrigeerden de leeuw: ze verwijderden de agressieve uitdrukking en spieren, voegden realisme toe aan de gelaatstrekken, verlengden de staart en schilderden de pijlpunt zwart.
1905 – 1910
Parallel aan het vorige logo heeft het management van het bedrijf een ander logo goedgekeurd – voor het markeren van transportmiddelen. De kunstenaars plaatsten de leeuw in het midden van het verticale ovaal. Het dier is afgebeeld tegen de achtergrond van wielspaken. Achter het frame zijn geïmproviseerde wervelende linten met de woorden: “Peugeot” bovenaan, “Paris” onderaan. Ze zijn uitgevoerd in netjes, leesbaar handschrift. De auteurs van het logo hebben de pijl verwijderd en vervangen door een dunne paal.
1910 – 1927
Een afbeelding van een brullende leeuw werd gepresenteerd als een 3D-beeldje. Het roofdier is volumineus geworden door correct verdeelde schaduwen en highlights op het lichaam. Het dier kijkt naar rechts en gromt dreigend, laat klauwen los op de linker voorpoot en drukt met rechts de pijl tegen de steen.
1927 – 1936
Tijdens deze periode gebruikte het bedrijf de vorige versie, maar geen 3D. Het embleem is nu plat voor eenvoudig printen. Het rotsblok en één achterpoot zijn bedekt met een zwarte rechthoek met de merknaam. Het woord “Peugeot” is gedrukt in strikt gehakte hoofdletters. De letters zijn breed, krachtig, in navolging van het beeld van een leeuw. Depressies “U” en “G” zien eruit als de open mond van een roofdier.
1936 – 1948
Deze periode is het legendarische begin van de gekleurde Peugeot emblemen. De leeuw, die doet denken aan eerdere versies, wordt opnieuw afgebeeld met het gezicht naar links en staande op een smalle pijl. De staart van het dier is ontleend aan het logo van 1889, de rest is een symbiose van de eerste merknamen. Het enige verschil is het klassieke schild met een frame en donkere strepen aan de onderkant. De achtergrond is geel gekleurd, de strepen, de leeuw en de omringende details zijn donkerblauw gekleurd.
1948 – 1950
De kunstenaars “zetten” het dier op zijn achterpoten. En de voorleeuw trok naar voren en liet zijn klauwen los. De mond is open en er steekt een lange tong uit. De achtergrond is een heraldisch symbool (vermoedelijk een verticale banner) met een zwarte achtergrond en grijze kammen.
1950 – 1960
De kunstenaars verwijderden de heraldiek op de achtergrond en schilderden de leeuw opnieuw. Daarom staat nu een zwart roofdier met een open mond en een opgeheven staart op een witte achtergrond. Het beeld is tweedimensionaal.
1955 – 1960
Tegelijkertijd werd een andere versie gebruikt – in de vorm van een driehoekig schild met geverfde hoeken. In deze versie is de leeuw niet massief, maar sierlijk, met dunne poten en uitgestrekte klauwen. De staart is, zoals eerder, figuurlijk verhoogd en gebogen, en lijkt op een bloem met een knop en bladeren – een heraldische lelie. Boven het dier staat het woord “Peugeot” met een verkorte ladder van de letter “E”.
1960 – 1964
De ontwerpers vergrootten de leeuw en plaatsten een kop met ruige manen op het schild. Het roofdier gromt en kijkt dreigend, waaruit vertrouwen en kracht blijkt.
1964 – 1976
In 1964 veranderde het bedrijf de stijl van het logo drastisch: nu wordt het gedomineerd door harde lijnen, precieze lijnen en scherpe hoeken. De driehoekige achtergrond werd vervangen door een vierkante en de leeuw lijkt op een Egyptische godheid met rechthoekige oren en trapeziumvormige manenstrengen. Het roofdier gromt en toont formidabele hoektanden.
1976 – 1998
Het concept van het logo onderging opnieuw grote veranderingen: de verhoudingen van de leeuw en de belettering werden omgedraaid. Boven verscheen een kleine leeuw, staande op zijn achterpoten, en onder – het enorme woord “Peugeot”. Het monochrome palet is bewaard gebleven.
1998 – 2002
De ontwerpers namen het idee van het vorige logo over. Maar deze keer hebben ze de leeuw groter gemaakt, in evenwicht met het onderschrift, zodat zowel het roofdier als de tekst er harmonieus uitzien. Daarnaast is er een blauw vierkant verschenen om de achtergrond te vervangen.
2002 – 2010
De ontwikkelaars hebben de heraldische leeuw en de merknaam gecombineerd en in één vierkant geplaatst. De rechterkant van het dier is licht gearceerd.
2010 – 2021
Nu wordt het embleem gebruikt, gestileerd als een metalen beeldje van een dier. Hoewel de pose van de leeuw niet is veranderd, heeft hij antropomorfe kenmerken gekregen. De kleur van het embleem is licht en bestaat uit een combinatie van wit, grijs en blauw.
2021 – heden
In 2018 begonnen ontwerpers het Peugeot e-Legend-symbool uit 1960 aan te passen. Het moet het huidige logo gaan vervangen. De afbeelding op het embleem verschilt niet veel van de eerdere versie – alleen in het lettertype waarmee het woord “Peugeot” boven de leeuwenkop is geschreven.
Vanaf het allereerste begin werd de identiteit van het autobedrijf geassocieerd met het imago van een krachtige, zelfverzekerde en sterke leeuw. Het is nooit uit het logo verdwenen, maar alleen veranderd op basis van het concept. Het is in feite een uiting van respect voor het gebied waarin het legendarische merk is ontstaan, evenals een demonstratie van de superioriteit van de producten die onder dit merk zijn vervaardigd.
Logo lettertype en kleuren
In 1998 gebruikte het logo het lettertype Castle T Bold, ontworpen door Steve Jackaman en uitgegeven door de URW Type Foundry. De auteur van een ander lettertype is graficus Christophe Badani.
De kleur van het logo is altijd ingetogen geweest en was zwart-wit. Als er kleurrijkheid verscheen, was het slechts in beperkte hoeveelheden. Bijvoorbeeld een combinatie van geel en blauw of wit en blauw. Er zijn ook verschillende grijstinten – van grafiet tot zilver-metallic.