PAW Patrol is een Canadese televisieserie voor kinderen die vanwege zijn populariteit een franchise is geworden. Het wordt gepresenteerd in de vorm van computeranimatie met gedenkwaardige personages en dieren. Het is gemaakt door Keith Chapman en ontwikkeld door Scott Kraft. De cartoon is uitgebracht door Spin Master Entertainment met animatie van Guru Studio. De show debuteerde in de Verenigde Staten in 2013 op Nickelodeon. In Canada wordt het getoond op het TVOKids-kanaal. Het verscheen daar ook voor het eerst als reclameboodschap en wordt sindsdien regelmatig uitgezonden.
Betekenis en geschiedenis
De verhaallijn draait om een jongen genaamd Ryder. Hij leidt het PAW Patrol-zoek- en reddingsteam van honden. Deze groep is op een missie om de Adventure Bay-gemeenschap en alle omliggende gebieden te beschermen. Elk viervoetig personage woont in zijn eigen hokje, dat verandert in een auto. Ze hebben ook rugzakken waar het nodige gereedschap wordt verzameld, omdat alle puppy’s bezig zijn met een bepaalde taak. Ze hebben dus de vaardigheden om te werken als luchtpiloot, politieagent, brandweerman en andere hulpverleners. Dat wil zeggen, elke hond heeft zijn eigen taak.
In het begin waren de hoofdpersonen realistisch en kwamen hun uiterlijk en kleur overeen met het ras dat ze vertegenwoordigen. Daarna maakten de kunstenaars ze cartoonesk en eenvoudig. Ze adopteerden Ryder’s kapsel van Ronnen Harary. Maar over het algemeen is het concept van de televisieserie uniek en herhaalt het de reeds bestaande programma’s niet: het is ontstaan uit een speelgoedtransformatorwagen die in 2010 is ontwikkeld door de mede-oprichter van Spin Master. Later vroeg de zender om voortzetting van de speelgoedprogramma’s, en Keith Chapman diende een idee in voor een project met het PAW Patrol-team. Toen droeg ze de tijdelijke naam Raffi & the Rescue Dogs. Na de implementatie van het concept op het tv-scherm is het bedrijf direct begonnen met het maken van kinderproducten.
Tegelijkertijd voltooiden scenarioschrijver Scott Kraft en regisseur Jamie Whitney de plot: ze breidden het uit en lieten het onderwerp van het helpen van een hond varen. De makers hebben van puppy’s een redder in nood gemaakt voor iedereen. Bovendien konden de auteurs lange tijd geen naam voor het hoofdpersonage vinden, dus in het begin veranderde het voortdurend: zijn naam was ofwel Raffi, dan Roddy, of Robbie. Toen de Ryder-variant verscheen, stopte de zoektocht. Iets soortgelijks gebeurde met het embleem. Tijdens het nadenken over het concept is een tussenversie aangenomen, maar later verbeterd en goedgekeurd.
Begin 2020 telde het tv-project 8 seizoenen met 26 afleveringen van een half uur. En in 2021 verscheen er een bericht dat de opnames van seizoen 9 begonnen. Er is ook een langspeelfilm, waarvan de release gepland staat voor het einde van de zomer van 2021, een speelgoedlijn met dezelfde naam, videogames, dvd-releases en verschillende verfilmingen. De originele show en alle gerelateerde producten hebben meerdere prijzen gewonnen van de Academy of Television Arts & Sciences en de Academy of Canadian Cinema & Television.
2012 – 2013
Het prototype-logo zag er iets anders uit dan het moderne embleem. Het bestond uit een driehoek met het smalle uiteinde ondersteboven. De hoeken waren afgerond en een kleine grijze rechthoek diende als achtergrond. Het centrale deel werd ingenomen door de inscriptie “Ryder’s P.A.W. Patrouille”, verdeeld in drie lijnen. Daarboven, in een zilverachtig gebogen band, stond het woord Ryder. In het midden werd het aangeduid met “P.A.W.” in grote letters, waarbij de “W” eruitzag als een omgekeerd getal “3”. Aan de onderkant van het bot stond het opschrift “Patrol”. Elk deel van de naam had zijn eigen kleur: wit, blauw en wit met een blauwe rand. Het lettertype was met een hoofdletter geschreven, glad, afgerond.
2013 – heden
Nadat de studio het concept, de personages en het script had bepaald, nam de uitzending het definitieve logo aan. De ontwerpelementen zijn op dezelfde plaatsen gebleven, maar hun configuratie en ontwerp zijn veranderd. Dus de driehoek is bovendien een schild geworden voor het leger of de wetshandhaving – zoals wordt gebruikt in de logo’s van wetshandhavingsinstanties. Het heeft een zilveren rand met een blauw frame en een binnenrand die een ander schild benadrukt – de binnenste, rood.
Ze dragen het woord “PAW”, maar in een andere afbeelding – zonder stippen na elke letter, in blauw en met een gele lijn langs de rand. Het middelste lumen “A” wordt gevormd door de voetafdruk van de poot van de hond. Drie pads “opgedrukt” op het bord vormen de dwarsbalk. De ontwikkelaars lieten het bot eronder liggen, maar maakten het gebogen in de vorm van een halve boog. Het bevat de woorden “Patrol” in serif-lettertype. Het woord “Ryder’s” is verdwenen omdat de auteurs de titel van het kinderprogramma hebben afgekort.
Logo lettertype en kleuren
Het eigenlijke logo bestaat in drie versies, die elk voor een specifiek doel worden gebruikt. Ze zijn identiek in configuratie, elementen en inhoud. Het enige verschil tussen is stijl. Er zijn dus twee kleurenemblemen (driedimensionaal en plat), evenals een monochroom (zwart-wit).
Voor het woord “PAW” hebben de ontwerpers een lettertype van hun eigen ontwerp gekozen, dus het is individueel. Hoewel sommige overeenkomsten kunnen worden herleid tot komische lettertypen zoals Grobold en Minnie. Maar het opschrift “Patrol” heeft een andere stijl – sober, met schreven. Dit lettertype ligt dicht bij de Aken-versie gemaakt door Alan Meeks. Bij het aanpassen van het embleem voor andere landen waar dit programma wordt getoond, worden de inscripties in andere talen uitgegeven, maar het ontwerp blijft daarin precies behouden. Daarom kunnen de lettertypen nog enigszins verschillen.
Het merkenassortiment is zeer helder en gevarieerd. Het bestaat uit bloemen die de aandacht van het publiek trekken, wat ontzettend belangrijk is voor een kinderpubliek. Het schema omvat rood, blauw, geel, wit, zilver. In de monochrome versie is het logo alleen in wit en zwart gekleurd.