Path of Exile is een gratis te spelen role-playing videogame aangepast voor verschillende populaire platforms. Het werd uitgebracht voor Microsoft Windows in 2013, voor Xbox One in 2017 en voor PlayStation 4 in 2019. Er is nu ook een macOS-versie. De roleplayer wordt uitgegeven door Grinding Gear Games uit Nieuw-Zeeland. Een hele groep specialisten werkte aan het spel: ontwerper Chris Wilson, scenarioschrijvers Nick Jones, Edwin McRae en Brian Weissman, kunstenaar Erik Olofsson, programmeur Jonathan Rogers.
Betekenis en geschiedenis
Zoals bedacht door de auteurs, bevat de videogame verschillende alternatieve modi, die elk beschikbaar zijn voor gamers. De eerste is Standaard. De processen daarin ontwikkelen zich standaard en de verslagen helden worden nieuw leven ingeblazen in de stad die ze de laatste keer hebben bezocht, maar al zonder de opgebouwde ervaring. De tweede is HC (Hardcore). In dit geval worden de personages niet op dezelfde plaats nieuw leven ingeblazen – ze worden nieuw leven ingeblazen, maar ze vallen in de eerste modus. De derde is SSF (Solo Self Found). De helden van deze competitie kunnen niet ruilen met anderen of lid worden van groepen, ze kunnen alleen hun eigen items maken.
De speler gaat door speurtochten, vecht met monsters en verdient waardevolle uitrusting en punten. Het personage wordt bestuurd vanuit een hoog punt – vanuit vogelperspectief. De gamer verkent ook kerkers, grotten en open gebieden. Bovendien krijgen deelnemers de keuze uit een van de beschikbare klassen om te transformeren in Witch, Templar, Shadow, Scion, Ranger, Marauder of Duelist. Elk van hen krijgt een van de basiskenmerken – intelligentie, behendigheid, kracht.
Items worden willekeurig gegenereerd. Ze hebben speciale houders voor edelstenen en hebben bijzondere eigenschappen. Bovendien is de waarde van dergelijke artefacten verschillend en hangt ze af van hun zeldzaamheid, dus een deel van het spel voor gamers wordt besteed aan het zoeken naar items om een meer winstgevende steekproef te krijgen. Hetzelfde geldt voor edelstenen die in wapens, harnassen en sommige ringen worden geplaatst.
Dit en nog veel meer wordt weerspiegeld in het RPG-embleem. Het is gemaakt in de geest van oude magie en is ontworpen als een exotisch attribuut. Het kleurenschema komt ook overeen met de magische geest en kracht van het confronteren van gevaarlijke vijanden. Het bord ziet eruit als een zegel en een versiering tegelijk.
Het logo is eivormig en heeft vleugels aan de rechter- en linkerkant. Daarnaast zijn miniatuurcirkels versierd met ornamenten. Ze vormen uitsparingen voor edelstenen. Een dunne lijn strekt zich vanaf hen naar boven uit en vormt een boog, waarop drie ronde platen staan met portretten van de opperwezens. Elk van hen heeft een heldere edelsteen op hun voorhoofd: blauw (midden), groen (rechts) en rood (links).
In het onderste deel is een brede streep met gegraveerde patronen duidelijk zichtbaar, omdat de textuur van het embleem lijkt op een attribuut van verouderd metaal of hout. In het midden staat een inscriptie – de naam van de videogame, gemaakt in een individuele stijl. De tekst beslaat twee regels: “Path of” bovenaan en “Exile” onderaan. Het eerste deel heeft een kleine letter, het tweede een grote. De “X” heeft de vorm van een gesmeed element en de “I” ziet eruit als een enorme spijker die het woord in twee helften verdeelt.
De achtergrond van de tekst is licht. Aan de ene kant is het melkachtig wit met rode aderen en aan de andere kant roodbruin, als met vlamflitsen of bloederige strepen. Ze gaan naar de onderkant van de rand. Zwarte karakters op zo’n ondergrond zien er intimiderend uit, in overeenstemming met het concept van een role-playing videogame.
Logo lettertype en kleuren
Voor een uniek logo kozen de ontwikkelaars een designer font. Het is ingericht in de stijl van zeldzame oudheden – alsof het zelf een waardevol historisch artefact is. Beide “E”-letters hebben puntige tanden aan de uiteinden. “X” ziet eruit als een vervalst gereedschap. “I” is gemaakt in de vorm van een enorme metalen spijker.
Het bedrijfspalet omvat verschillende kleuren van het donkere spectrum: bruin, karmozijnrood, zwart. Maar er zijn ook lichte kleuren: melkachtig, blauw, groen, goud, koper.