Soms kunnen bedrijfslogo’s u choqueren met hun tegenstrijdige ondertoon. Ontwerpers hebben niet altijd oog voor de seksuele context in hun creaties, maar niets kan voor de moderne samenleving verborgen blijven. Sommige bedrijven voeren zelfs een volledige rebranding uit na de logoschandalen, terwijl anderen bewust voor ontwerpen lijken te kiezen.
Wat zijn oude en huidige bedrijfslogo’s om te verbergen voor kinderen?
Dit geldt ook voor logo’s met vulgaire connotaties. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt door het satellietantennebedrijf Mont-Sat, het modemerk A-Style, de dameskledingwinkel CatWear, de Junior Jazz Dance Classes, het farmaceutische bedrijf Kudawara, het Arlington Pediatric Center, het Brazilian Institute of Oriental onderzoeksorganisatie Studies.
Het hoofdimago van het bedrijf moet beknopt zijn en nauwkeurig de reikwijdte van het merk weerspiegelen. Het logo is het gezicht van het bedrijf en beïnvloedt de klantenbinding. Klanten zullen zeker geen product willen gebruiken met een slechte reputatie, wat voor spot kan zorgen.
1. Mont-Sat
Het Poolse bedrijf gebruikt het logo nog steeds. Het is te zien op de officiële website van het bedrijf. Een zeer vrolijke schotelantenne nodigt consumenten uit om gebruik te maken van de diensten van het bedrijf. Hoogstwaarschijnlijk is er veel vraag naar Mont-Sat en het logo interfereert niet met het werk, maar trekt eerder klanten aan.
2. A-stijl
Een voorbeeld van een speciaal gemaakt logo met subtekst. In het begin van de jaren 2000 was het beeld te zien bij bijna elk stoplicht in Milaan. Het logo werd niet alleen in Italië een aanleiding voor discussie, maar ook in Amerika en andere Europese landen. Wereldwijde publicaties zoals GQ en Cosmopolitan mengden zich in de discussies.
Als je niet kunt achterhalen wat het probleem is, stel je dan voor dat de stippen koppen zijn. Het logo werkte en bracht het bedrijf een paar jaar later een enorme omzet van € 20 miljoen op. Volgens maker Marco Bruns heeft het beeld een sterke boodschap, maar is het niet gemaakt met de bedoeling de zintuigen te beledigen.
3. CatWear
Het logo-ontwerp voor een kledingwinkel voor zelfstandige vrouwen liep een beetje uit de hand. De afbeelding bestaat uit de naam van het merk, maar in plaats van de letter “A” staat hier een boze kat. Het bedrijf heeft een vreemd idee van zelfstandige vrouwen, maar het logo faalde duidelijk. Misschien wilde CatWear duidelijk maken dat de eerlijke seks niet geeft om de gedachten van anderen. In ieder geval was het nodig om een betere manier te kiezen.
4. Junior Jazzdanslessen
Op het eerste gezicht verbeeldt een onschuldig, laconiek, mooi logo danspartners. Maar oplettende gebruikers konden een deel van het lichaam van de vrouw onderscheiden. Let op de hoofden en armen van de dansers, die eruitzien als een anatomisch silhouet. Aan de hand van het voorbeeld van meerdere logo’s kunnen we al concluderen dat het beter is om geen lastige punten te gebruiken in plaats van de koppen van de figuren. Ze voorspellen niet veel goeds.
5. Kudawara Pharmacy
In tegenstelling tot het Poolse bedrijf Mont-Sat, verstoorde het Kudawara Pharmacy-logo de activiteiten van het bedrijf. Blijkbaar heeft de apotheek een volledige rebranding doorgevoerd en zelfs de naam veranderd. Aan de ene kant zien we de letter “K” op een groenblauwe achtergrond. Alles zou goed zijn als de ontwerpers niet zouden besluiten om bovenaan de brief stippen toe te voegen. Het logo kreeg een seksuele connotatie, wat het publiek niet leuk vond en leidde alleen maar tot kritiek en het raken van de top van de mislukte afbeeldingen.
6. Arlington kindercentrum
Als je naar het logo van het kindercentrum kijkt, komen er verschillende vragen op. Heeft iemand de afbeelding überhaupt bekeken voordat hij op de website en andere kanalen plaatste? Hoe kon de ontwerper de dubbele boventonen in zijn creatie niet opmerken? Natuurlijk veranderde het centrum het logo na een verhitte discussie, maar de eerste optie bleef in de hoofden van de klanten. Zoals oorspronkelijk bedacht door de ontwerper, bevat de afbeelding een kind met een van de ouders. De vorm van het lichaam en de positie van de silhouetten op de foto worden geassocieerd met verboden onderwerpen in de samenleving.
7. De computerdokters
Dit is een van de slechtste logo’s in onze collectie, en niet alleen vanwege de seksuele connotatie. Een onharmonische combinatie van tinten en verouderde lettertypen maken de afbeelding saai. En natuurlijk is het belangrijkste detail een computermuis in plaats van de letter “U”. Mee eens, er is duidelijk geen muis afgebeeld. Gelukkig reageerde het bedrijf op de mislukking en verving het logo door de afbeelding van een arts die de computer “geneest”. Ook veranderde The Computer Doctors de kleur groen in blauw en veranderde het lettertype.
8. Instituut voor Oosterse Studies (Instituto de Estudos Orientais)
Het Braziliaanse Instituut heeft een speciaal logo gepresenteerd om het Centrum voor Oosterse Studies te promoten. Aanvankelijk bestaat het logo uit een pagode met een zonsopgangachtergrond. Nou, als je goed kijkt, kun je alle elementen selecteren. Maar op het eerste gezicht zie je meteen iets anders. Het Institute Of Oriental Studies verwijderde het logo nadat een verhitte discussie over extra boventonen was begonnen. Het idee van de afbeelding is erg symbolisch, het is alleen nodig om de details uit te werken en de vormen te veranderen.
9. Office of Government Commerce
Draai de afbeelding 90 graden om het hoofdprobleem aan te pakken. The Daily Telegraph publiceerde in 2008 een artikel en noemde de kosten van het logo £ 14.000. Een enorm bedrag voor een grote mislukking. De medewerkers van de organisatie waren de eersten die de verdachte context opmerkten, zij het pas nadat ze waren voorzien van pennen, muismatten en andere spullen. In 2011 werd de organisatie gesloten. Misschien was zo’n mislukte rebranding ook de reden voor de sluiting.
10. Locum
Heeft het bedrijf de mislukking niet opgemerkt toen het voor het eerst naar het werk van de ontwerper keek? Het iconische idee om een hart te gebruiken in plaats van een letter of symbool werkt bij veel merken. Maar in het geval van het Zweedse vastgoedbedrijf Locum is het logo opgesplitst in drie afzonderlijke woorden. Nu gebruikt het bedrijf een ander logo: de naam van het bedrijf, in effen wit geschreven op een blauwe achtergrond.
11. Clinica Dental San Marcelino
Een ander dubbelzinnig logo, uiteraard zou het volgens het idee niet zo moeten zijn. De logica van de ontwerper is vrij duidelijk: de tandarts onderzoekt de patiënt en verleent zijn diensten, de naam van de kliniek staat ernaast geschreven. De verkeerde plaatsing van de silhouetten van de arts en de patiënt leidt tot andere associaties met seksuele connotaties. Bovendien is de kliniek hoogstwaarschijnlijk gesloten of omgedoopt.
Moderne ontwerpers raden aan om beknoptere logo’s te gebruiken met minder grafische details. Eenvoudige lijnen kunnen worden gebruikt om een licht maar gedenkwaardig ontwerp te creëren en dit te combineren met een prachtig lettertype en harmonieuze tinten.
Wat zijn enkele verborgen logo's?
Verborgen logo's zijn logo's die een versleuteld bericht bevatten. Zo lijkt de negatieve ruimte op het logo van The Bronx Zoo op de skyline van New York, heeft de Formule 1 een silhouet van het cijfer 1 tussen de zwarte F en rode strepen, is een beer zichtbaar tegen de achtergrond van Mount Toblerone, en de lege ruimte tussen de letters E en x in FedEx vormt een naar rechts wijzende pijl.
Wat is de verborgen boodschap in logo's?
Veel logo's hebben een dubbele betekenis. De eerste is duidelijk voor iedereen die ernaar kijkt. De tweede is impliciet, alleen begrijpelijk voor degenen die de kernwaarden van het bedrijf kennen. Er wordt aangenomen dat verborgen berichten mensen onbewust beïnvloeden, zelfs als ze niet worden opgemerkt.
Hoe zet je een verborgen boodschap op een logo?
De eenvoudigste manier om een verborgen boodschap aan uw logo toe te voegen, is door een negatief ruimte-effect te gebruiken. Je kunt elementen ook op een speciale manier rangschikken om ze een nieuwe betekenis te geven.
Welk logo heeft verborgen alfabetten van zijn naam?
Het beroemde Toyota-embleem verbergt alle letters van zijn naam. Twee elkaar kruisende ovalen vormen een T, en een verticale ovaal kan worden geïnterpreteerd als een O. De letters Y en A zijn daar ook verborgen.