Betekenis en geschiedenis
Wat is Optimus?
Optus is een telecommunicatiebedrijf uit Australië, opgericht in 1981. Sinds de oprichting is het de op één na grootste draadloze operator van het land geworden en heeft het meer dan 10,5 miljoen abonnees. Het is nu een dochteronderneming van Sintel.
De Australische leider in geïntegreerde telecommunicatie heeft zijn stijl vele malen veranderd om bij te blijven met de laatste trends. Bovendien ging de update van de logo’s gepaard met een volledige reboot van het merk: het kon bijvoorbeeld zijn traditionele symbool verlaten, zoals het in 1999 was, of vertrouwen op een vrolijk en vriendelijk ontwerp, zoals in 2013.
Maar de grootste verandering kwam in 2016 toen het bedrijf besloot zich aan te passen aan de Netflix-generatie. Om dit te doen, moest ze een nieuw bedrijfsmodel bedenken, verder gaan dan het gebruikelijke kader van telecommunicatiediensten en haar status als aanbieder van digitaal entertainment bevestigen. In die periode lanceerde ze het Optus Sport-kanaal en introduceerde ze haar eigen settopbox, YesTV. De verandering van het embleem had in dit geval een symbool moeten worden van het verlangen naar de toekomst.
1991 – 1999
Het merk dat in de jaren negentig opkwam in de plaats van AUSSAT. aangeboden internationale telefoniediensten. Het had een bijbehorend logo: drie halve ringen die loodrecht op de vierde halve ring stonden en een onzichtbare cirkel omcirkelden. Deze afbeelding illustreerde de verbinding tussen steden over de hele planeet. Het woord “OPTUS” werd onder het geometrische patroon geplaatst en eronder was “communicatie”. De ontwerpers speelden met het contrast van hoofdletters en kleine letters.
1997 – 1999
Eind jaren negentig. Het woord “Ja” is een integraal onderdeel geworden van de bedrijfsidentiteit van Optus. Het werd gezien als een uitroep van een tevreden klant die vond wat hij zocht. Op het logo is “ja” cursief geschreven en tussen enkele aanhalingstekens geplaatst. Daaronder was een symbool bestaande uit halve ringen. De plaats helemaal onderaan was gereserveerd voor de merknaam.
1999 – 2013
Aan het begin van het millennium werd het woord “ja” donkerblauw en werd “OPTUS” vetgedrukt. De ontwikkelaars hebben het geometrische teken verwijderd omdat het niet nodig is, omdat het dienstenaanbod al lang de grenzen van internationale telefooncommunicatie overschrijdt.
2005 – 2013
In 2005 plaatsten de ontwerpers het bedrijfssymbool in een gele ronde rechthoek. Dit was om de vriendelijke aard van het merk en zijn focus op de digitale entertainmentindustrie te laten zien.
2013 – 2016
Om het ontwerp te verbeteren, wendden Optus-managers zich tot het Australische bureau Re, gevestigd in Sydney. Deskundigen hielpen het telecommunicatiebedrijf bij de uitvoering van een volledige herstructurering, waaronder een nieuwe verklaring voor klanten – de zogenaamde “verklaring ja”. Dit betekende dat het woord “Ja” nog steeds het belangrijkste kenmerk van het merk was. Op het embleem was het in kalligrafische letters geschreven en was het in een gele tekstballon. Trouwens, het nieuwe karakter van het bedrijf – Olly – had ook de vorm van een tekstballon en was heldergeel.
Het uiterlijk van het woord “OPTUS” is aanzienlijk veranderd. De ontwikkelaars kozen er een bubbellettertype voor, dat anders was dan het coole en gestructureerde ontwerp van weleer. De blauwgroene kleur benadrukte de informaliteit van de stijl.
2016 – heden
Het bedrijf vertrouwde opnieuw de volgende transformatie van de merknaam toe aan het bureau Re. Het herontwerp markeerde een overgang naar een nieuw niveau, continue ontwikkeling in de digitale wereld. Het woord “Yes” kreeg een andere betekenis: de merkeigenaren lieten de “Declaration Yes” varen ten gunste van het concept “Yes Moments”. Uiteindelijk werd dit detail uit het hoofdlogo verwijderd – alleen de merknaam bleef over.
De ontwikkelaars hebben de blauwgroene kleur en hoofdletters behouden. De wijzigingen werden doorgevoerd in het lettertype: het kreeg een scherpere vorm, hoewel de hoeken rond bleven. Er is ook een gele OPTUS-variant die het ontbreken van een heldere dialoogballon compenseert. Het gele woord “Ja” wordt apart van de titel gebruikt. Het heeft een nieuw ontwerp gebaseerd op de kalligrafie van Mariko Elliott.
Logo lettertype en kleuren
In 2016 viel het traditionele logo uiteen. Zo kreeg het merk twee verschillende borden met hun eigen ontwerp en betekenis. De blauwgroene inscriptie “OPTUS” wordt geassocieerd met vriendelijkheid en plezier, en het woord “Ja” drukt de stem van de klant uit, een enthousiaste reactie op media-inhoud.
Het hoofdlogo is gemaakt met een aangepast lettertype dat speciaal voor Optus is ontworpen. Het ziet eruit als een Taro Extra Bold met afgeronde hoeken.
Het lettertype “Ja” is semi-verbonden omdat de eerste letter gescheiden is van de tweede. Het is gemaakt door de Australische ontwerper Dave Foster, eigenaar van de Foster Type-studio. Hij bedacht duizenden versies van Yes, schreef ze op 100 vellen papier en koos vervolgens 115 versies uit om te presenteren. Na analyse was iedereen het erover eens dat het beter was om de gewijzigde basisstijl te verlaten.
Het merk is te herkennen aan twee kleuren: aquamarijn (# 39A8AF) en geel (# FECD03). Dit levendige palet is speciaal gekozen om de vermakelijke aard van de diensten van Optus te laten zien.