Opéra de Tours — tijdloze klassiekers in een modern jasje

Opera de Tours Logo

Het oudste Franse operagezelschap, opgericht in 1796, de Opéra de Tours heeft een nieuwe moderne visuele identiteit aangenomen. In 2002 richtte het merk een dochteronderneming op, Symphonique Orchestre Région Centre-Val de Loire, die sinds 2020 wordt beheerd door het huidige hoofd van Opéra, Laurent Campellone. Beide organisaties zijn gevestigd in de gebouwen van het Grand Théâtre de Tours, een gebouw dat eigendom is van de gemeente en dat een historisch monument is uit 1889. Het biedt plaats aan meer dan 900 toeschouwers en opent jaarlijks een nieuw opera- en symfonieseizoen, met verschillende shows voor jongeren, concerten van solo-uitvoeringen en kamermuziek. Met zo’n diepe geschiedenis en speciale betekenis in de ontwikkeling van de Franse cultuur, evenals het uitbreiden van zijn mogelijkheden en aanbiedingen, besloot het merk zijn identiteit te veranderen, die niet alleen enigszins achterhaald is in zijn informatieve inhoud, maar ook niet voldeed aan de vereisten van de moderne tijd in termen van prestatietechnologie en visuele presentatie van informatie.

Opera de Tours Nieuw Logo

De ontwikkeling van een nieuwe identiteit werd geïnspireerd door de legendarische affiches van voorbije concerten uit de 20ste eeuw en de Belle Epoque. De uniciteit en aantrekkelijkheid van het visuele beeld werd geleverd door een live charter van Claire-Gil Jacquenod, gebouwd met heldere en rijke veelkleurige afbeeldingen, originele typografie in de koppen en de toevoeging van retro-stijlkenmerken.

Logo Opera de Tours

Ontwerpers slaagden erin om met succes het moeilijkste moment te overwinnen dat gepaard ging met de aanwezigheid van een dubbele merknaam bij het oplossen van de taak. En in dit geval bestond een van de namen uit zes woorden. Het logo weerspiegelde de gelijkwaardigheid van beide namen vanwege de oorspronkelijke beslissing om dezelfde letter O te gebruiken. Met behulp van een pakkende en «live» vonk die deze namen scheidde, werd de visuele identiteit van elk van hen verschaft. Het gebruik van een bepalend structureel ontwerp in de architectuur om de negatieve visuele impact van een lange naam te verminderen, was een heroïsche en absoluut juiste beslissing. Dit werd bereikt door het samen te voegen met de locatie en deze te vormen als voetnoot voor de gefuseerde entiteit. Het resulterende geïntegreerde logo slaagde erin om een ​​creatief en trendy element direct in de split «O» te verwerken.

Opera de Tours Voor en Na Logo (Geschiedenis)

Het kleurenschema van het merk onderscheidt zich door zijn diversiteit, helderheid en verzadiging, die met behulp van moderne technologieën zorgen voor een hoogwaardige reflectie. De gekleurde strepen ondersteunen de hele compositie en zorgen voor aantrekkingskracht voor de echte «ster» van het logo — VJ TYPE’s Love. De creatie was het resultaat van ontwerpers die zich lieten inspireren door posters van Belle Epoque-uitvoeringen. Tegelijkertijd vonden ze in plaats van oude lettertypen in de identiteiten een plek te vinden voor een originele moderne interpretatie van de gevoelens die kenmerkend zijn voor de art nouveau. Hierdoor wordt alle typografie zeer effectief en gunstig gecombineerd met kleurenafbeeldingen en foto’s.