Old Spice Logo

  Old Spice Logo

  Old Spice is een Amerikaans merk dat eigendom is van Procter & Gamble Corporation. Maar in eerste instantie was het alleen een lijn van goederen met dezelfde naam, die werd gemaakt door Shulton, opgericht in 1934 door William Lightfoot Schultz. In 1937 breidde de ondernemer de serie uit tot een apart handelsmerk. Aanvankelijk werden er geuren onder geproduceerd, maar toen werd het een merk van puur mannelijke producten – van deodorants tot douchegels.

  Betekenis en geschiedenis

  Old Spice Logo Geschiedenis

  Wat is Old Spice?

  Het is een gevestigde fabrikant van cosmetica, zepen, parfums, deodorants, scheerlotions en huid- en haarverzorgingsproducten. Het assortiment is ontworpen voor zowel dames als heren.

  In de beginjaren was de Shulton Inc. produceerde een damesparfum, geïnspireerd op de potpourri van geuren die door de moeder van de oprichter werden gebruikt. Het bedrijf noemde zijn product Early American Old Spice. Toen, op het hoogtepunt van succes, maakte ze een mannelijke tegenhanger van dezelfde geur. Het assortiment omvat ook lotion en scheerzeep.

  Het was voor hen dat het bedrijf voor het eerst het nautische thema gebruikte en een zeilschip op het etiket afbeeldde, dat later het prototype werd van alle andere emblemen. De oorspronkelijke zeilschepen waren Friendship en Grand Turk, en toen werd de lijst groter. Veel beroemde langeafstandsschepen hebben het logo bezocht. Onder hen zijn Hamilton, Verenigde Staten, Sooloo, Maria Teresa, John Wesley, Java, Recovery, Birmingham, Constitution, Propontis, Salem, Star of the West en anderen.

  De zeilboten passen perfect in de cosmeticalijn voor mannen en weerspiegelen perfect de naam. Feit is dat kruiden vroeger op schepen uit verre landen werden gebracht en dat zeelieden als de meest moedige mensen werden beschouwd, omdat ze veel moeilijkheden moesten overwinnen. Zo werd het nautische thema, voortkomend uit aromatische kruiden, de basis voor de logo’s van de Old Spice-collectie. En aangezien alleen zeer rijke mensen zich specerijen konden veroorloven, werd de lijn erkend als een luxe.

  Latere pogingen om het embleem te veranderen in een ander, zonder een groot koloniaal schip, waren niet succesvol. Dit gebeurde in 1970-1990, toen de directie een gewoon jacht gebruikte op een ivoren fles in de vorm van een boei.

  Dezelfde stap werd gezet door Procter & Gamble, die het merk in de zomer van 1990 kocht. Ze breidde haar assortiment uit met deodorants, dus ze wilde een toestroom van jonge kopers. Landor studio nam het herontwerp over, waarbij Citizen Relations en Wieden + Kennedy betrokken waren. Maar uiteindelijk keerde het merk terug naar zijn oorspronkelijke keuze: grote zeilschepen.

  Logo lettertype en kleuren

  Old Spice Logo

  Het logo bevat de afbeelding van een zeilschip, dat vroeger specerijen uit exotische landen leverde. Hij heeft drie hoge masten en een dunne wapperende vlag. Hieronder staat de uitdrukking “Old Spice”. De verhouding van hun maten varieerde op verschillende tijdstippen. Soms was het schip miniatuur en was de naam groot. Het schip bevindt zich op het kruispunt van twee woorden en zit boven de “d” en “S”. Het opschrift is ontworpen in de oude stijl en aangevuld met nette rondingen.

  Logo Old Spice

  De naam op het embleem bootst kalligrafisch handschrift na. Het is cursief, met de hand geschreven. De letters zijn gestroomlijnd met sierlijke rondingen. Het moderne, kenmerkende palet bestaat uit diep rood en wit, het oude in blauw en wit.