Oakley Logo

  Oakley Logo

  Oakley is een bedrijf dat deel uitmaakt van de Luxottica Group S.p.A. Het werd in 1975 gemaakt door motorcrosser Jim Jannard. Het assortiment omvat diverse accessoires en kleding, maar het bedrijf is vooral bekend als brillenfabrikant. Dit wordt zelfs aangegeven door het logo, dat een kenmerkende ovale vorm heeft.

  Betekenis en geschiedenis

  Oakley Logo Geschiedenis

  Wat is Oakley?

  Oakley is een bedrijf opgericht door een professionele motorcrossatleet. Het produceert kleding, schoenen, brillen, handschoenen en andere sportartikelen.

  De huisstijl weerspiegelt de Oakley-business. Het horizontale, afgeplatte ovaal wordt geassocieerd met een bril en siert elk montuur als het belangrijkste decoratieve element. Echter, vóór zijn verschijning, kon het merk alleen bogen op een embleem met de inscriptie “OAKLEY”, waarin “O” en “K” met twee verbonden lijnen de letter “A” vormden, en “L” en “Y” deel uitmaakten van de “E”.

  Dat veranderde allemaal in 1993, toen de fabrikant voor het eerst een afgeplat ovaal op het logo plaatste. Hij kneep ook in het opschrift en rekte het uit, waardoor het onleesbaar werd. In 1997 moest hij het ovaal slijpen en het lettertype van het woord “OAKLEY” veranderen om de perceptie van de merkstijl te verbeteren. Dit is hoe de vetgedrukte schreefloze versie tot stand kwam, met de eerste “O” in de vorm van een rechthoek met afgeronde hoeken en leek op een brilmontuur.

  Tegelijkertijd werd een versie met een grijze inscriptie en een complex ovaal met meerdere componenten aangenomen. De kunstenaars gaven het een realisme met behulp van een verloop. Beide emblemen, zowel eenvoudig als gestileerd, worden nog steeds gebruikt. Daarnaast is er nog een logo: met een horizontale afgeronde rechthoek en het gearceerde woord “OAKLEY”. Het jaar van zijn verschijning is onbekend.

  1975 – 1993

  Oakley Logo 1975-1993

  In het debuutlogo concentreerden de ontwerpers zich op het spel van letters en betekenis, dus gebruikten ze alleen het woord “Oakley”. Ze hebben het op een originele manier ontworpen en aangrenzende elementen met elkaar verbonden. Het resultaat is een embleem dat bestaat uit twee fragmenten: “eik” en “ley”. Een scheidingsrand loopt duidelijk tussen hen door, terwijl de rest van de borden gegroepeerd is in drie stukken. “O” verandert soepel in “A”, waarvan de rechterkant dient als been “K”. De situatie is vergelijkbaar met de rest van de naam: “L” is het platform voor “E”, en de bovenste helft is verbonden met “Y”.

  1993 – 1997

  Oakley Logo 1993-1997

  Deze keer hebben de ontwikkelaars de letter “O” in een apart element geselecteerd, deze vergroot en boven het woord “Oakley” geplaatst. Ze veranderden niet de originele schrijfstijl, maar de vorm – ja. Daarom lijkt de naam van het bedrijf afgevlakt met een enorme ovale “O”, wat de extreme situatie aantoont.

  1997 – heden

  Oakley Logo 1997-vandaag

  De administratie schrapte de slecht leesbare letters en keurde een versie goed met een duidelijk zichtbare “Oakley”. Er is een voldoende grote ruimte tussen de letters verschenen, en ze zien er zelf uit als tekens op een oftalmische tafel om de gezichtsscherpte te controleren (ook wel de Golovin-Sivtsev-tafel genoemd).

  2001 – heden

  Oakley Logo 2001-vandaag

  Nu is er een ander logo in gebruik, dat iets later verscheen dan het vorige. Het heeft een gecombineerd sportbrilmontuur dat is gevormd uit de eerste letter van de bedrijfsnaam – “O”. Het heeft brede zijkanten, smalle boven- en onderkant. Daaronder staat het streepvormige woord “Oakley”. Door de afwisseling van dunne zwarte en witte strepen lijkt het veel lichter, hoewel de ontwerpers er dezelfde kleuren voor gebruikten – zwart en wit.

  Logo lettertype en kleuren

  Oakley Logo

  Het handelsmerk van het bedrijf bestaat uit twee delen: afbeelding en tekst. De eerste is een afgerond frame. De tweede is de inscriptie “OAKLEY”. Beide elementen kenmerken zich door een ongelijke lijndikte: de geometrische vorm loopt aan de boven- en onderkant taps toe en de letters combineren brede en dunne lijnen.

  Zowel het horizontaal geplaatste ovaal als de afgeronde rechthoek vertegenwoordigen het montuur van de bril. Ze lijken ook qua vorm op een van de Oakley-hoofdkantoorgebouwen. De fabrikant produceert logo’s in de vorm van verwisselbare decoratieve elementen die aan de veren kunnen worden bevestigd. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren: grijs, gepolijst zwart, gepolijst chroom, blauw, rood, mat grijs, gepolijst goud, mat zwart.

  Logo Oakley

  Voor het woord “OAKLEY” koos het bedrijf een standaardlettertype uit de schreefloze groep. Jim Jannards eigen palet bevat een combinatie van wit en zwart. Monochroom contrast ziet er verfijnd uit, net als de producten van het merk.