Nvidia Logo

  Nvidia Logo

  Het multinationale technologiebedrijf Nvidia is opgericht door drie vrienden die niet van de stagnatie van de computerindustrie hielden. Ze waren ervan overtuigd dat de toekomst lag in hardwareversnelling en, gezien de opkomende industrie van computerspellen, in GPU’s. Dit verklaart de keuze voor GPU-ontwikkeling. In de toekomst werd het assortiment aangevuld met elektronische System-on-a-Chip.

  Betekenis en geschiedenis

  Nvidia Logo Geschiedenis

  Wat is NVIDIA?

  Het is een bedrijf dat chipsets en GPU’s maakt. Het werd opgericht in 1993 en is gevestigd in de stad Santa Clara. De producten worden gebruikt bij de productie van zelfrijdende auto’s, gameconsoles, computers en andere apparatuur.

  De naam Nvidia bestaat uit twee delen: “nv” – “volgende versie” en “invidia” – “afgunst” in het Latijn. Afgunst wordt op zijn beurt geassocieerd met het boze oog, wat in het Latijn klinkt als “invidere”. Dit woord betekent letterlijk “kijk met vijandigheid”. Als u de complexe associatieve keten traceert, begrijpt u waarom het oog op het bedrijfslogo wordt afgebeeld en hoe het gebeurde dat het het na één herontwerp overleefde.

  1993 – 2006

  Nvidia Logo 1993-2006

  Het merk Nvidia verscheen in 1993. Zelfs toen had het een embleem met meerdere componenten, waarvan de ontwikkelaars een visuele metafoor speelden – een oog dat een alziend oog symboliseert of een jaloerse blik, gebaseerd op hoe het te interpreteren.

  In de hoofden van kunstenaars ziet het eruit als een tweekleurige spiraal. De linkerkant (zwart) is op een witte achtergrond en de rechterkant (wit) is weergegeven op een lichtgroen vierkant. Overigens symboliseert de vierhoekige vorm een ​​pixel, omdat de producten van het bedrijf rechtstreeks verband houden met computergraphics.

  De naam “Nvidia” staat onder de afbeelding. Kleine letters en cursief “n” zijn in tegenstelling tot hoofdletters en directe “VIDIA”. Alle letters zijn alleen verenigd door het feit dat ze zwart zijn en serifs hebben.

  2006 – heden

  Nvidia Logo 2006-vandaag

  In 2006 nam het bedrijf een nieuw logo aan waarbij de linkerkant van het oog zo groen was als het vierkant. Bovendien is de kleur veranderd, een beetje donkerder geworden. De letters zijn nog steeds zwart, maar gebruiken nu een vet schreefloos en cursief lettertype.

  Logo lettertype en kleuren

  Logo Nvidia

  Er zijn verschillende meningen over de betekenis van het spiraalpatroon. Sommigen suggereren dat dit alziende oog een beroemd maçonniek symbool is. Anderen geloven dat dit een oog is dat constant op zoek is naar iets nieuws. Weer anderen bouwen hun theorie op de Romeinse mythologie, omdat de naam Nvidia is afgeleid van het woord “Invidia” – zo noemden de Romeinen de godin Nemesis. Ze was jaloers, boos en jaloers, en volgens oude mensen kwam jaloezie precies uit de ogen.

  Waar kwam deze mythologische subtekst vandaan? Vanzelfsprekend vanuit het hoofddoel van Nvidia – om technologische producten te maken waar alle concurrenten jaloers op zouden kunnen zijn. Er is ook een theorie dat het oog op het embleem wordt geassocieerd met de oude Egyptische godheid Horus en zijn symbool – het oog van de udjat-valk.

  De lettertypen kunnen niet worden geïdentificeerd op het oude of het nieuwe Nvidia-logo. Wat wel duidelijk is, is dat in het eerste geval twee soorten lettertypen werden gebruikt: rechte serifs in hoofdletters en kleine cursieve letters. Nu zijn alle tekens hoofdletters, hoewel de eerste “N” er nog steeds uit ziet als kleine letters. De tekst is gemarkeerd in Eerie Black (# 1A1918), de lijnen zijn rijk en hebben geen serifs aan de uiteinden. Men zou aannemen dat dit een standaard grotesk is, zo niet voor het individuele ontwerp van de hoofdletter “N”.

  Het vierkant en de helft van de spiraalogen zijn groen in tegenstelling tot de letters. De ontwerpers kozen voor hen de tint van Apple (# 7AB547) – een donkerdere tint dan in de vorige versie. Deze kleur verwijst ook naar het thema van afgunst, bovendien was de godin Invidia, volgens de opvattingen van de oude Romeinen, groen. Met een woordspeling bedacht Nvidia zelfs de slogan “Green with Envy” voor de GeForce 8-serie grafische versnellers, dus de symbolische betekenis van het palet staat buiten kijf.