Nissan Logo

Nissan Logo

Nissan is een Japans automerk dat eigendom is van Nissan Motor Company. Het verscheen op basis van het merk Datsun nadat de Jidosha Seizo Company Tobata Casting en Kwaishinsha Motor Car Works had overgenomen. In 1934 werd de naam van het hoofdbedrijf gewijzigd in Nissan Motor Company. Het eerste woord is een afkorting voor Nippon Sangyo.

Betekenis en geschiedenis

Nissan Logo Geschiedenis

De evolutie van het merk van Datsun naar Nissan is terug te voeren op de verandering van logo’s. Er zijn er maar liefst 29, maar meestal hebben we het over de belangrijkste opties die een merkbare stempel op de geschiedenis hebben gedrukt.

1933 – 1940

Nissan Logo 1933–1940

Het debuutembleem toont een blauwe ronde rechthoek. In het midden staat de naam van het bedrijf, uitgevoerd in witte vetgedrukte schreefloze letters. Het hoofdlettertype maakt het bijschrift expressiever. Op de achtergrond is een grote rode cirkel te zien. Het symboliseert de rijzende zon als een teken van respect voor de Japanse natie.

Aanvankelijk was het een verwijzing naar het woord “Datsun”, dat uit twee delen bestaat: “DAT” (afkorting voor investeerders Den, Aoyama en Takuchi) en “zon”. Toen viel in plaats daarvan de naam “Nissan” harmonieus in harmonie met de hiërogliefen “ni” (“sun”) en “ssan” (“birth”).

1940 – 1950

Nissan Logo 1940–1950

In de jaren 40 het merk heeft een nieuw logo. Het heeft de vorm van een trapezium met afgeronde hoeken en een klein uitsteeksel in het bovenste gedeelte. Het woord Nissan staat in het midden van de geometrische figuur. De letters lijken gekarteld omdat “A” hoger is dan “N”, “I” en “S”. Alle lijnen zijn afgerond aan de uiteinden, slechts twee “S” bovenranden worden onder een hoek afgesneden.

Boven de naam van het automerk staat een bekend symbool afgebeeld: een cirkel bedekt door een horizontale rechthoek. Dit is een verwijzing naar het vorige logo, dat sinds begin jaren dertig wordt gebruikt. Bovendien behielden ontwerpers rode kleur en brede witte contouren met grijze schakeringen.

1950 – 1959

Nissan Logo 1950–1959

In de jaren 50 een rechthoekig rood embleem met een wit Nissan-opschrift werd goedgekeurd. Het bekende lichtframe bleef op zijn plaats. Het lettertype is hoekig geworden, daarom lijken de letters “S” op het cijfer “5”.

1959 – 1960

Nissan Logo 1959–1960

Na verloop van tijd nam de rode rechthoek af. Ook zijn afrondingen op de hoeken en lichte contouren verdwenen.

1960 – 1967

Nissan Logo 1960–1967

In 1960 gingen ontwerpers op experiment: verwijderde de geometrische achtergrondvorm en maakte het woord rood. Om het effect te versterken, kozen ze het originele handgeschreven lettertype.

1967 – 1970

Nissan Logo 1967–1970

Drie jaar lang werd een logo met cursief opschrift gebruikt. De karakteristieke verschillen: bruin palet, ongelijke lijndikte, uitstekende serif bij de hoofdletter “N”.

1970 – 1983

Nissan Logo 1970–1983

Het rechthoekige frame is terug, maar in een andere kleur. Ontwerpers gaven de voorkeur aan zwart als belangrijkste en voegden er een zilveren omtrek aan toe. Het opschrift “Nissan” is licht. Het lettertype lijkt totaal niet op het lettertype dat eerder was: nu zijn de letters gelijk, verenigd, met grote schreven.

1983 – 2001

Nissan Logo 1983–2001

In 1983 gaf het merk het embleem uit 1933 een tweede leven door er een kleine kopie van te plaatsen in een kleine witte rechthoek. De volledige grafische compositie bevindt zich in een grote blauwe rechthoek, aan de rechterkant staat de naam Nissan. Het palet past bij de klassieker.

2001 – 2020

Nissan Logo 2001–....

Toen het merk door Renault werd gekocht, werd het logo driedimensionaal. Het bestaat uit drie elementen: een brede ring (op de achtergrond), een bolle rechthoek (in het midden) en het woord “Nissan”. De positie van de horizontale strip wordt bepaald door twee gouden secties van de diameter van de cirkel. De geometrische elementen zijn grijs met een zilverkleurig verloop. De inscriptie is helemaal zwart.

2020 – heden

Nissan Logo 2020

In maart 2020 verzocht een automerk om registratie van een nieuw handelsmerk in Argentinië, Chili, Uruguay, Peru en het VK. Hij besloot het chromen symbool te vervangen door de minimalistische versie. Volgens de laatste mode liet de fabrikant het meerkleurige 3D-logo varen. De ronde vorm is bewaard gebleven, maar de lijnen zijn veel dunner geworden.

Nu staat het woord “Nissan” op een lege witte achtergrond. Twee dunne zwarte bogen grenzen eraan: een van boven, de tweede van onderen. Kleine horizontale strepen strekken zich uit vanaf hun uiteinden – het enige dat overblijft van de rechthoek.

Embleem

Logo Nissan

Het huidige logo van Nissan bestaat uit een brede zilveren dwarsbalkring die de naam van het automerk draagt. Het verschilt van eerdere versies in een minimalistische stijl, omdat de Japanse automaker eerder de aandacht probeerde te trekken met heldere handelsmerken van ongebruikelijke vormen. Maar in 2001 veranderden de ontwerpers het logo volledig, zodat de identiteit de reikwijdte van het bedrijf aangaf. Dit gebeurde nadat het bedrijf was overgenomen door Renault.

Lettertype en kleuren

Nissan Logo

Op de logo’s van Nissan stond altijd de merknaam. Om dit te doen, gebruikten de ontwikkelaars verschillende lettertypen, waaronder afgerond (van 1933 tot 1950), hoekig (van 1959 tot 1960), handgeschreven (van 1960 tot 1971), cursief (vanaf 1967 tot 1970) en de oudheid (van 1970 tot 1983). In de huidige versie is het opschrift “NISSAN” grotesk en bevat het geen schreven.

Tot 2001 had het bedrijf kleurrijke logo’s met een palet dat werd gedomineerd door tinten rood en blauw. Het huidige kleurenschema is zwart, wit en zilver. Er is een verloop dat een 3D-effect creëert.