Nickelodeon (kortweg Nick) is een in de VS gevestigd televisienetwerk dat zich richt op kinderen van 7-12 jaar. Sommige programmeerblokken zijn ook bedoeld voor een breed familiepubliek. Het kanaal werd voor het eerst getest in 1977 en slechts twee jaar later werd het op nationaal niveau gelanceerd als het eerste kindertelevisienetwerk. Het maakte zijn debuut in Columbus, Ohio, op basis van de C-3 QUBE, die de educatieve show Pinwheel, ontwikkeld door Vivian Horner, op de kabel uitzond. Het tv-netwerk is momenteel eigendom van ViacomCBS en is gevestigd in New York City. Nu is het ook een franchise met eigen dochterondernemingen, films, tijdschriften, radio, websites, mobiele apps, parken, hotels en cruiseschepen.
Betekenis en geschiedenis
Wat is Nickelodeon?
Het is een Amerikaanse televisiezender die zich richt op kinderen en jongeren tussen twee en zeventien jaar. Het is gevestigd in New York en is eigendom van ViacomCBS. De officiële lancering van het televisienetwerk vond plaats in 1979.
Nickelodeon opende dochterondernemingen en programmeerde thematische blokken gedurende zijn hele carrière voordat het een op zichzelf staand universum werd. In januari 1988 werd de ochtend- en middagcyclus van Nick Jr. gelanceerd, gericht op kleuters. In de zomer van 1991 verscheen Nicktoons, presenteerde originele cartoons en werd een merk op zich. Het is nu een apart kanaal dat debuteerde in 2002.
In 1999 ging Nickelodeon een partnerschap aan met de Sesame Workshop om de onderwijsdivisie van Noggin te vormen. Het werd het eerste unieke tv-programma met een eigen interactieve website. Later (in 2009) verscheen het tiener-tv-blok TeenNick, gemaakt op basis van TEENick en The N. Zo veranderde de wereld van kinder-tv-uitzendingen geleidelijk in een onafhankelijk universum. Ze had volgelingen in vele landen van de wereld. Geleidelijk kwamen er originele films, pretparken en zelfs themacruises bij.
De naam van de tv-zender die in het logo wordt gebruikt, wordt geassocieerd met de eerste bioscopen van vijf cent die de naam “nickelodeons” droegen. In de loop van de evolutie is het embleem veranderd, verbeterd en aangepast aan de moderne eisen, aangezien het kinderomroepnetwerk drastisch is uitgebreid. In totaal zijn er zes varianten van het persoonlijke teken in haar arsenaal.
1977 – 1979
Na de opening van het programma heeft het nog geen eigen logo gekregen, omdat het een interactief kabeltelevisieproject was genaamd QUBE en deel uitmaakte van de structuur ervan. Het werd gelanceerd door Warner Cable als een speciaal kanaal C-3, dat later werd overgedragen aan Nickelodeon. Het logo kwam volledig overeen met de naam. Het was een paarse geometrische vorm die de omtrek van een televisiescherm weerspiegelde. Het droeg de witte letters “C-3” in karakters met grote schreven bovenaan. Bovendien hadden zowel de letter als het cijfer ze, waardoor ze een beetje op elkaar leken.
1979
Op 1 april 1979 verscheen de naam en de eerste merknaam van het kindertelevisienetwerk. Het dankt zijn naam aan een soort bioscoop, die een stuiver (vijf cent) kostte om binnen te komen. Het was dit concept dat tot uiting kwam in het logo. Het beeldde een man af die bij een filmcamera stond. Hij leek een film te vertonen: hij keek naar beneden (vermoedelijk door een kinescoop) en hield de bioscoopapparatuur met zijn handen vast. Het werd gespeeld door “N” – de eerste letter in het woord “Nickelodeon”, dat in het lettertype Odin Becker was geschreven. Onderaan stond de zin “The Young People’s Satellite Network” in schreefletters. De telefoniste droeg een jas, broek, hoed en laarzen – dit gaf aan dat hij officieel gekleed was en aan het werk was. Deze versie is geschreven door Joseph Iozzi.
1979 – 1981
Het volgende embleem was gebaseerd op het lettertype Windsor Bold. De ontwikkelaar verwijderde ook de persoon en slogan die onderaan stond. Nu werd alle ruimte ingenomen door de naam van het kanaal. In het woord “Nickelodeon” waren alle tekens kleine letters, behalve de eerste. De toppen van “k”, “l” en “d” waren hetzelfde, terwijl “N” een linkszijdige krul had.
1981 – 1984
Het concept van het nieuwe embleem is van Lou Dorfsman. Hij matchte de zilverblauwe ballon ontworpen door Bob Klein met de netwerknaam in Frankfurter. Dit is een volumetrisch lettertype, waarbij elke letter eruitzag alsof hij met lucht was gevuld. Alle symbolen waren veelkleurig: “N” geel, “I” oranje, “C” roze, “K” rood, “E” lichtbruin, “L” bordeaux, “O” paars, “D” licht lila, ” E “is blauw”, O “is blauw”, N “is groen. En onder hen was alleen “i” een kleine letter, de rest was een hoofdletter. De achtergrondbal had ook verschillende tinten: aan de bovenkant was hij blauwachtig kobalt met een witte glans, aan de onderkant was hij zilverviolet. Het logo werd geanimeerd op het scherm. In 2012 stapte hij over naar een nevenproject Nick Jr.
1984 – 2009
Sinds 1984 begon de kinderzender verschillende versies van de inscripties te gebruiken, gemaakt in het lettertype Balloon Extra Bold. Later begon de “splat” -stijl de overhand te krijgen. De zoektocht ging door totdat Fred / Alan, Inc. bood geen eigen versie van het logo aan, die massale erkenning kreeg. Corey McPherson Nash en Tom Pomposello zijn ook ontwerpers. Het embleem was een oranje belettering met enigszins schuine hoofdletters. Het onderbeen “K” was langer dan normaal en stak buiten de woordgrens uit. De “E” aan de linkerkant had een plak en de middelste balk was verboden terrein. Aan de bovenkant van beide “O’s” was een driehoekige richel.
2009 – heden
Met het oog op een eenvoudigere en meer kinderachtige stijl, keurde het management een ander logo goed, ontworpen door Eric Zim. Voor de uitzendingen is het ontwerp van Trollbäck & Company (2009-2011) gebruikt. Om het logo bij te werken, heeft de auteur alle letters omgezet in kleine letters en een lettertype geretourneerd dat lijkt op de bubbelkarakters Bauhaus (niet-officiële naam Litebulb). Kleine karakters zijn gestroomlijnd en afgerond geworden. “D” heeft een schuine kant rechtsonder, “n” lijkt nu op een “o” zonder de onderkant, en “i” heeft een punt verbonden met een stok, dus het lijkt op een miniatuurman. Dit logo werd verkozen tot het beste en behaalde de derde plaats in de Brand New Awards 2010.
Logo lettertype en kleuren
De tv-zender heeft nog een paar visuele identiteitstekens, maar dit zijn basistekens. Bovendien verwijdert het kinder-tv-netwerk na het herontwerp het logo niet volledig – het draagt een deel ervan over aan zijn afdelingen en programma’s voor gebruik. In vroege versies lag de nadruk op grafisch, maar toen werd het verlaten: het bleef alleen in geanimeerde versies.
Nickelodeon heeft verschillende soorten lettertypen geprobeerd voor zijn identiteit. Onder hen: Odin Becker, Windsor Bold, Frankfurter, Balloon Extra Bold, Bauhaus (of Litebulb).
Het palet met bedrijfslogo’s was eerst monochroom en daarna regenboog. Maar sinds 1984 is er maar één kleur gebruikt – oranje. Het wordt als officieel beschouwd.