MTV Logo

MTV Logo

MTV is een Amerikaans muziekkanaal dat in augustus 1981 werd gelanceerd. De eerste jaren was het kabel en later werd het aards. Het netwerk is eigendom van ViacomCBS Domestic Media Networks en is gespecialiseerd in videoclips, hedendaagse tracks en liedjes uit verschillende genres. Het hoofdkantoor is gevestigd in New York.

Betekenis en geschiedenis

MTV Logo Geschiedenis

Voordat het MTV werd, heette het kanaal The Music Channel en gebruikte het een ander logo. Het enige dat hen verenigt, is een grote “M”, gevormd uit het woord “muziek” met een specifieke aanduiding op de zijkant. In het begin was het een notitie, nu is het een “tv” -pictogram. Concept auteur – Manhattan Design bureau.

1981 – 2009

Van 01.08.1981 tot 18.03.2009 stond de term “Muziektelevisie” onder het embleem. De verkorte versie was op de “M” aan de rechterkant. De witte afkorting op een donkere achtergrond zag er indrukwekkend uit, het rechterdeel van de “v” ging verder dan de inscriptie en was omzoomd met een zwarte lijn. De letter zelf is enorm, breed en dankzij de geometrische projectie ook driedimensionaal. Door het unieke ontwerp van het logo kreeg de muziekzender al snel brede bekendheid.

2009 – heden

In 2008, bij de opening van FNMTV, gebruikte de studio een herzien en ingekort logo dat in de lucht van de meeste televisieprogramma’s flitste. En al vanaf volgend jaar werd het bijgewerkte bord het officiële symbool van MTV, dat op 18 maart 2009 debuteerde op de officiële website van het kanaal.

Het onderste opschrift “Music Television” verdween uit het logo, omdat het al herkenbaar was en geen marketingelementen meer nodig had. Bovendien schakelde het netwerk over naar een ander uitzendformaat, waardoor het aantal programma’s sterk werd verminderd en alleen werd gefocust op muziek in meerdere formaten. Deze accentverschuiving begon eerder en kreeg zijn laatste punt in de vorm van een kleine logo-wijziging. De tweede mogelijkheid is door MTV-medewerkers zelfstandig ontwikkeld.

Embleem

De huidige versie ziet eruit als de afgehakte “M” van het vorige formaat. Ze is gedrongen, met korte benen en geen uitstekend deel bij de letter “v”. Het heeft nu veel meer ruimte, wat nodig was om het bord visueel om te zetten in andere aangepaste logo’s, omdat het netwerk verschillende afzonderlijke richtingen heeft. Ze verandert dus gewoon het logo in overeenstemming met de nodige visuele context, omdat de trend van flexibele ontwerpidentiteit nu erg relevant is.

Lettertype en kleuren

De letter “M” is meer een grafisch dan een tekstbijschrift. Het heeft een aangepast schreefloos lettertype. Het “tv” -teken contrasteert ermee, aangezien het met de hand cursief is geschreven. Het kleurenschema van het embleem is eenvoudig: een combinatie van zwart en wit, waarbij ze als achtergrond voor elkaar fungeren en driedimensionaliteit creëren.