Lipton Logo

  Lipton Logo

  In 1890 werd het theemerk geregistreerd door Thomas Lipton samen met het eerste Lipton-logo, in Foggy Albion. Consumenten waardeerden meteen de beslissing van de maker om het logo in de vorm van een zonneschijf te maken.

  Betekenis en geschiedenis

  Lipton Logo Geschiedenis

  Wat is Lipton?

  Het is een fabrikant van koude dranken die thee en verschillende smaken bevatten. Het assortiment van het bedrijf omvat ook instantsoepen.

  “Rechtstreeks van de plantage in een kopje” is de eerste slogan die Lipton bedacht om dergelijke drankjes betaalbaar te maken voor gewone mensen, maar zonder aan kwaliteit in te boeten.

  Deze thee werd door koningin Victoria zelf gewaardeerd. Ze noemde het “de Engelse levensstijl”. Thomas Lipton kreeg een doorslaand succes voor ’theezakjes’ vanwege zijn marktflair en experimenten met reclamecampagnes.

  Het embleem vertegenwoordigt het land als een staat met diepe theetradities.

  De allereerste symboliek was in de vorm van gele silhouetten van zeilschepen. Het was op deze manier dat theeknippers vanaf ongeveer zonne-thee kwamen. Ceylon aan de Britten, waar Thomas Lipton de eigenaar was van de theeplantages.

  Nu is het logo enigszins aangepast. En het belangrijkste element van de ontwerpers plaatste een stralende zonneschijf, zonder enige grenzen. Inwoners van Groot-Brittannië, waar de zon een zeldzame gast is, hielden van dit heldere symbool. De laatste logo-wijziging vond plaats in maart 2014.

  1890 – 1972

  Lipton Logo 1890-1972

  In eerste instantie kreeg de oprichter van het merk de centrale plaats in het bedrijfslogo. Zijn portret, geschilderd in donkerrood, is aan de rechterkant. Daaronder stond de persoonlijke handtekening van de theefabrikant. Het gebied aan de linkerkant werd ingenomen door de uitdrukking “Over de hele wereld bekend om zijn hoogste kwaliteit”. Het voorstel werd opgedeeld in verschillende fragmenten en in een kolom geplaatst die dezelfde hoogte bereikte als het portret.

  De juridische eigenaar van het handelsmerk en de officiële status ervan werden ernaast in kleine lettertjes aangegeven. Al deze elementen stonden centraal tegen de citroengele achtergrond. Boven en onder was er een brede rode streep die het soort thee en de merknaam aanduidde. Dat wil zeggen, het was een reclame- en informatielogo dat blikken en verpakkingen sierde.

  1972 – 2002

  Lipton Logo 1972-2002

  Sinds de tweede helft van de 20e eeuw is het embleem drastisch veranderd. Tijdens het herontwerp hebben de ontwikkelaars de meeste tekstgegevens verwijderd, waardoor alleen het woord “Lipton” overbleef. Ze plaatsten een witte letters met zwarte schaduwen op een horizontale scharlakenrode rechthoek. In het midden had de figuur een boogvormige verlenging, waarvan de bolle zijden op en neer keken. Er was een dubbele rand langs de randen – een verdikte witte streep (binnenkant) en een dunne rode (buitenkant). Door de donkere schaduwen aan de rechterkant van de letters zag de belettering er driedimensionaal uit, met een 3D-effect.

  2002 – 2014

  Lipton Logo 2002-2014

  Een andere aanpassing maakte het logo veel eenvoudiger. De dubbele slag is er uit verdwenen. Alleen de inscriptie op de bolle rechthoek blijft over. Bovendien veranderden de tekens van stijl – ze kregen schreven en enige verlenging. De achtergrondkleur is veranderd van scharlaken naar bordeauxrood.

  2014 – heden

  Lipton Logo 2014-vandaag

  De ontwerpers lieten de basiselementen op hun plaats en voegden een geel-zonnecirkel toe. Ze verplaatsten de rode vorm naar het midden en verwijderden alle zwarte lijnen, maakten de letters afgerond met scherpe schreven aan de uiteinden. De achtergrond is geel gekozen met verloopovergangen en halvemaanvormige highlights. Het heeft ook ronde reflecties – felle zonnestralen, die het logo uitnodigend en vriendelijk maken.

  Logo lettertype en kleuren

  Logo Lipton

  De eerste logo’s hadden een donkergroene achtergrond. Dit viel op door de kleur van het theeblad, en de gele schijf was in de verte afgebeeld. Toen werd de groene kleur enigszins gedimd en nam de gele gloed van de zon toe. Tegenwoordig varieert de achtergrond van het logo, afhankelijk van het soort thee, van donkergroen tot geel.

  In de 19e eeuw kwam het nooit bij iemand op om aan zo’n element als een lettertype te denken. En de eerste die een speciaal ontwerp voor theeverpakkingen bestelde, was Thomas Lipton. De honderdjarige geschiedenis van deze thee heeft de volledig ingetogen, conservatieve letters niet veranderd.