Linux is een besturingssysteem dat behoort tot de familie van Unix-achtige computerplatforms op basis van de kernel met dezelfde naam. Het is de ontwikkeling van Linus Torvalds, die in 1991 door zijn team werd gelanceerd.
Betekenis en geschiedenis
Wat is Linux?
Het is een familie van besturingssystemen die in 1991 verscheen op basis van de Linux-kernel. Ze worden gebruikt voor personal computers, mobiele apparaten, servers en gespecialiseerde computers.
De officiële mascotte van het besturingssysteem en het bedrijf dat eraan werkt, is een gestileerde pinguïn genaamd Tux. Bovendien bestaat het bijbehorende logo niet in één, maar in verschillende versies, die elk worden gebruikt afhankelijk van de situatie. Ze hebben allemaal een pinguïn in verschillende designs.
Ondanks het feit dat het besturingssysteem in 1991 verscheen, begon het gesprek over het maken van een uniek logo vijf jaar later. Alle voorstellen, waarvan er een ongelooflijk aantal waren, werden grondig besproken. Sommigen van hen weergalmden met andere merknamen of parodisch herhaalde IT-symbolen.
De keuze duurde tot Linus Torvalds, de ontwikkelaar van een sleutelcomponent van het Linux-systeem, in een gesprek met iemand niet zei dat hij van pinguïns hield. Hij voegde er ook aan toe dat iemand hem in Australië zelfs beet. Op dat moment werd de vector van de zoektocht naar het logo duidelijk.
De debuutversie van het embleem werd in 1996 gemaakt door Larry Ewing. Paradoxaal genoeg was geen van zijn versies vóór die tijd door de competitieve selectie gekomen, en het waren er drie. Het resultaat was echter dat dit werk de mascotte van het bedrijf werd.
1996 – heden
Op het logo staat een pinguïn op een witte achtergrond. Het is gemaakt in een strikte stijl. De vogel zit met gestrekte poten en kijkt geconcentreerd naar iets. De snavel lijkt op de echte, terwijl hij later als een driehoek zal worden afgebeeld. Er is een goedaardige uitdrukking op het gezicht van het dier, wat de vriendelijkheid van het besturingssysteem benadrukt. Deze optie is nog steeds relevant.
2005 – 2008
In 2005 werd een poging gedaan om de talisman te vervangen door een onhandige en grappige, gemaakt in parodievorm. Het bestond in deze vorm drie jaar. Het embleem stelt een dikke pinguïn voor met vreemd getekende ogen, alsof hij iets niet begrijpt. Dit blijkt uit de vleugels die in verschillende richtingen zijn uitgespreid, alsof de vogel verbijsterd zijn schouders ophaalde.
2008 – heden
Parallel aan het debuutlogo is een moderne versie in gebruik, waar de pinguïn er onhandig en verbijsterd uitziet: hij staat met gespreide vleugels en uitpuilende ogen. Voor het tekenen gebruikte de ontwerper een cartoonstijl, dus de vogel heeft twee gele ovalen in plaats van poten.
Logo lettertype en kleuren
Het belangrijkste element van het bedrijfslogo is de pinguïn. Hij wordt met zijn volle gezicht gedraaid en, afhankelijk van de versie, zittend of staand getekend. De ogen van de vogel zijn groot – soms vrolijk, soms verrast en soms perplex. In één versie is er ook een schijn van een glimlach.
Er zijn verschillende transcripties bekend van de naam van de mascotte, die het belangrijkste element van het embleem werd. James Hughes, die de bijnaam Tux voorstelde, zei dat het afkomstig is van de fusie van verschillende stengels en een afkorting is: (T) orvalds (U) ni (X). Maar gebruikers gaan ervan uit dat dit een verkorte versie is van het woord “smoking”, omdat de pinguïns eruit zien alsof ze in smoking en rokjes lopen.
Het woordmerk is geen basisonderdeel van het embleem: het kan alleen uit een pinguïn bestaan en mag geen inscripties bevatten. Maar wanneer het wordt gebruikt, wordt het gedaan in een aangepast serif-lettertype. De eerste letter is in hoofdletters, alle andere in kleine letters. Het klassieke logopalet is een combinatie van warm geel, wit en zwart. Ze staan voor geluk, intelligentie en enthousiasme.