Libra Logo

  Libra Logo

  Weegschaal is een cryptocurrency- en betalingssysteem met dezelfde naam, beheerd door het onafhankelijke consortium Libra Association. Het is van het bedrijf Calibra, een project van het wereldberoemde sociale netwerk Facebook.

  Betekenis en geschiedenis

  Logo Libra

  Wat is Weegschaal?

  Libra is een webgebaseerde betalingsservice en de gelijknamige cryptocurrency. Voorheen heette dit project Facebook Coin, omdat het werd geïnitieerd door Mark Elliot Zuckerberg, de oprichter en hoofd van het beruchte sociale netwerk.

  Het verschijnen van het Libra-token werd op 18 juni 2019 aangekondigd, tegelijkertijd presenteerden de oprichters van de blockchain een bedrijfslogo: de merknaam, aangevuld met drie golvende lijnen. Het is uitgevonden door het personeel van het ontwerpbureau Character. Zoals later bleek, had de startende bank Current al een soortgelijk embleem. Bovendien is het ontwikkeld door dezelfde studio uit New York.

  Huidige vertegenwoordigers aangeklaagd wegens inbreuk op handelsmerken en huurden privaatrechtelijk advocatenkantoor Goodwin Procter in om onderzoek te doen. Onder de beklaagden in de rechtszaak bevinden zich Character Agency, eigenaar van intellectueel eigendom Calibra en moederbedrijf Facebook.

  Stuart Sopp, oprichter van internetbank, zei dat concurrenten een logo hadden gestolen dat in 2016 was gemaakt. De golvende lijn geeft het belang van de bedrijfsbeweging weer, zei hij. Het kostte Current 6 maanden om dit idee in grafische vorm te vertalen.

  Bovendien is het Libra-logo meerdere keren zwaar bekritiseerd door gebruikers. De belangrijkste vragen en zorgen hielden verband met de niet voor de hand liggende betekenis van de golvende lijnen. Sommigen geloofden dat dit een wiskundige tilde is, die voor een getal wordt geplaatst om bij benadering gelijkheid aan te geven. Naar hun mening typeerde zo’n associatie de cryptocurrency niet van de beste kant en werkte het eerder als anti-reclame.

  Anderen hebben gesuggereerd dat het logo op de een of andere manier verband houdt met het horoscopische teken Waterman. Het leek hen een tegenstrijdige verwarring, want in de astrologie is er een apart sterrenbeeld Weegschaal, en het heeft een heel ander symbool.

  Logo lettertype en kleuren

  Libra Logo

  Het embleem van het Facebook-cryptoproject bestaat uit twee delen. Aan de linkerkant zijn er drie tildes, boven elkaar. De naam van het geregistreerde merk staat aan de rechterkant. Het woord “libra” heeft een eenvoudig lettertype, schreefloze en decoratieve elementen. Alle letters zijn kleine letters, inclusief de eerste “l”, die volgens de spellingsregels een hoofdletter moet zijn.

  De ontwerpers hebben de klassieke verhoudingen behouden door “l”, “i” en “b” in hoogte uit te lijnen. En om alles zo harmonieus mogelijk te laten lijken, balanceerden ze de rechthoekige lijnen met symmetrische cirkels in de letters “b” en “a”.

  Een ander onderscheidend kenmerk van het logo is het kleurenpalet. Het grafische bord en de inscriptie hebben een lichtblauw-violette tint. Het steekt helder af tegen een witte achtergrond.