Lacoste Logo

    Lacoste Logo

    Lacoste is een fabrikant en verkoper van modeproducten, waaronder kleding, parfums, schoenen, horloges, lederwaren, brillen en diverse accessoires. Het is gevestigd in Troyes (Frankrijk) en werd in 1933 opgericht door Rene Lacoste en Andre Gillier. Na een reeks buy-outs die verband hielden met financiële instabiliteit, is het bedrijf nu eigendom van de Zwitserse familiegroep Maus Freres.

    Betekenis en geschiedenis

    Lacoste Logo Geschiedenis

    Wat is Lacoste?

    Lacoste is een modehuis dat begin jaren dertig in Frankrijk ontstond. De door hem geproduceerde horloges, brillen, tassen, schoenen, parfums en kleding zijn versierd met het embleem met de afbeelding van een krokodil.

    Het merk is direct gelinkt aan een dispuut tussen tennisster Rene Lacoste en de Franse aanvoerder van de Davis Cup. Ze hadden een weddenschap op een koffer van krokodillenleer, die de tennisser in een van de Boston-ramen zag. Hij kon het niet betalen, dus gokte hij: als Lacoste won, zou de andere partij een koffer voor hem kopen. Maar geluk glimlachte niet naar de atleet, en de krokodillenkoffer bleef een onbereikbare droom.

    Daarom verscheen bij de lancering van het bedrijf een krokodil op het logo van het handelsmerk, dat is gebaseerd op de bijnaam Rene Lacoste. Zijn vrienden noemden hem tenslotte Krokodil vanwege zijn agressieve speelstijl en doorzettingsvermogen om de tegenstander op de tennisbaan tot een verpletterende score ‘af te maken’. Door deze symboliek raakte het bedrijf echter later in een juridisch schandaal, dat eindigde in de verzoening van de partijen en een overeenkomst om de merknamen te wijzigen.

    Crocodile Garments, een sportkledingbedrijf uit Hong Kong, claimde ook het controversiële embleem. Dit misverstand begon in de jaren negentig, toen het bedrijf probeerde de Chinese markt te betreden. Maar op het Lacoste-logo, geregistreerd in Frankrijk in 1933, kijkt de krokodil naar rechts, en op het Garments-logo, dat in 1940-1950 in Azië werd geregistreerd, is het naar links gedraaid.

    1933 – 1984

    Lacoste Logo 1933-1984

    In de originele versie wordt een krokodil gepresenteerd, identiek aan de echte. Hij heeft een bruine huid met grijsoranje vlekken en zwarte schaduwen. De staart heeft scherpe stekels en de mond is wijd open.

    1984 – 2002

    Lacoste Logo 1984-2002

    In 1984 creëerde het Franse bedrijf een logo met een groene krokodil en rode mond. Onder het dier staat de inscriptie “Lacoste” in vetgedrukte hoofdletters.

    2002 – 2011

    Lacoste Logo 2002-2011

    Na de overgang naar het nieuwe millennium hebben ontwerpers de verhouding tussen grafische en tekstdelen gewijzigd, waardoor de krokodil kleiner is geworden.

    2011 – heden

    Lacoste Logo 2011-vandaag

    Op het huidige logo staat de merknaam in een dun schreefloos lettertype.

    Logo lettertype en kleuren

    Lacoste Logo

    De merknaam verscheen dankzij de bijnaam Rene Lacoste en stond aanvankelijk alleen op de tennisshirts van de atleet. Het werd in 1926 ontwikkeld door Robert George. De atleet droeg een persoonlijk logo op zijn jas. Maar na de oprichting van La Chemise Lacoste, samen met Andre Gillier, het hoofd van de breigoedhandel, begonnen ze het krokodillenimago in de hele kledinglijn te gebruiken. Tien jaar lang bezat Izod het alligatorsymbool, maar later slaagde Lacoste erin zijn reputatie terug te winnen en het merk te herstellen.

    Logo Lacoste

    Na een geschil tussen Lacoste en de kleding- en textielfabriek van Crocodile Garments is het uiterlijk enigszins veranderd als gevolg van hetzelfde embleem. Het resultaat van de rechtszaak was de correctie van het beeld van de alligator: nu heeft hij een bijna parallelle staart, grote vlekken op de huid en kleine ogen. De tegenstander corrigeerde ook het handelsmerk: de staart van zijn reptiel is verticaal opgeheven, de huid is glad en de ogen zijn groot.

    Het Lacoste-logo gebruikt een aangepast lettertype met licht afgeronde hoofdletters. Het kleurenpalet bestaat uit groen (krokodil), wit (vlekken, ogen) en rood (mond). Meestal staat het dier op een lichte achtergrond, maar het gebeurt ook andersom: een witte alligator in een groene rechthoek.