Kleuren – de emoties die ze oproepen

  Kleuren - de emoties die ze oproepen

  Heb je er ooit aan gedacht dat wanneer je een merk noemt, felle kleurenfoto’s die bij het bedrijf horen in je hoofd opduiken? Zo bepalen we op onbewust niveau de betekenis van elke kleur en stellen we een bepaalde emotie vast. Sinds het begin van zijn geschiedenis heeft de mensheid interactie met de omgeving. Zo zijn de basisassociaties ontstaan. Donkere kleuren geven bijvoorbeeld nacht aan, passiviteit, rust en lichte kleuren geven het begin van de dag, activiteit, zon aan. Rood staat voor impulsiviteit, snelle beslissingen nemen, en de oprichters van dergelijke verenigingen zijn bloed en vuur.

  Wat is kleuren – de emoties die ze oproepen?

  Dit is een artikel over de primaire kleuren die worden gebruikt in webdesign en waar ze onbewust mee worden geassocieerd.

  Voordat u begint met het bouwen van uw website, moet u uw doelgroep definiëren. Mee eens, het is bijna onmogelijk om financiële diensten te matchen met roze. Het is noodzakelijk om de meest geschikte tinten te gebruiken, een website voor de voedingsindustrie moet bijvoorbeeld bestaan ​​uit een palet van natuurlijke producten. Het is zeldzaam om blauw of grijs voedsel te vinden, maar deze kleuren onderdrukken daarentegen de eetlust. Een harmonieus geselecteerd kleurenpalet zal helpen om de doelstellingen van het bedrijf te bereiken en zal de klant op de site kunnen houden. Het is ook noodzakelijk om met helderheid te experimenteren: laat de klant in een staat van ontspanning duiken met gedempte donkere tinten of laat zijn leven schitteren met felle kleuren.

  1. Bruin

  Brown color in the brand

  De kleur bruin wint steeds meer aan populariteit in webdesign. Het wordt geassocieerd met dure houten of leren meubels, chocolade of koffie. Tegelijkertijd wijst het op vuil, aarde en hereniging met de natuur. Vaak moet bruin vergezeld gaan van extra foto’s of video’s om de sfeer van het merk of product nauwkeurig weer te geven.

  Bruin wordt op zichzelf zeer zelden gebruikt en alleen in gevallen waar het nodig is om de kleur van het materiaal te benadrukken of de nadruk ligt op de rijkdom van de natuur. Een voorbeeld van een website die browns gebruikt is het Sanje OB Soči hotel in Slovenië.

  2. Beige

  Beige color in the brand

  Een aangenaam, onopvallend beige past perfect bij andere kleuren. Het is doordrenkt met de hoofdstemming van de tinten en kan helderder of donkerder worden. De beige achtergrond helpt je te ontspannen en je ogen niet te belasten. Het wordt op zichzelf nauwelijks gebruikt, maar het helpt bij het creëren van een rustige sfeer die ontspanning en weloverwogen besluitvorming aanmoedigt.

  Bellina Alimentari, bijvoorbeeld, combineert een rustige beige tint met levendig paars om de website aan te vullen met rijke, levendige foto’s. Als je alleen al naar de homepage kijkt, begrijp je dat het restaurant een sfeer van gezelligheid heeft, die wordt aangevuld door de explosieve smaak van het eten.

  3. Rood

  Red color in the brand

  De meest veelzijdige kleur, rood, wordt op veel gebieden voor verschillende doeleinden gebruikt. Het kan worden geassocieerd met passie, liefde, plezier, maar ook met agressie, oorlogen en impulsiviteit. Rood is de favoriete kleur van shopaholics, je moet zelfs de prijskaartjes onthouden met de woorden “Korting” of “Promotie”. De hoofdregel bij het gebruik van rode tinten is om het niet te overdrijven. De overdaad aan heldere elementen kan de consument vervreemden. Het wordt aanbevolen om de belangrijkste details en secties van de site te benadrukken. De rode kleur maakt je hartslag en ademhaling sneller en verhoogt de bloeddruk.
  CNN, Formule 1, Coca-Cola – de lijst met merken die rood gebruiken in hun website-ontwerp kan nog heel lang worden voortgezet. 3 industrieën creëren verschillende associaties: aandacht, snelheid, adrenaline en eetlust.

  4. Oranje

  Orange color in the brand

  Oranje is een uitbarsting van energie, positieve emoties en voegt beslist speelsheid en opwinding toe aan de site. Het werd ooit beschouwd als de kleur van gezondheid en creativiteit. Nu wordt het actief gebruikt op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs, en is het ook geweldig voor sites met kinderonderwerpen. Rustigere tinten oranje helpen je te ontspannen zonder je verdrietig en eenzaam te voelen.

  Het bekende Nickelodeon is een mooi voorbeeld van succesvol kleurgebruik. Kinderen zijn altijd vol energie en positieve emoties, en oranje tinten trekken alleen maar extra hun aandacht en voegen drive toe.

  5. Geel

  Yellow color in the brand

  De kleur van de zomer, zon, optimisme – zo kun je fel geel met zijn tinten beschrijven. Bovendien benadrukt hij soliditeit, eervolle status of zelfs intelligentie. Ondanks het feit dat de kleur helder genoeg is, activeert het delen van de hersenen zonder het zenuwstelsel te irriteren. Geeltinten trekken zeker de aandacht, helpen om af te stemmen op een positief en vriendelijk ritme. Het wordt vaak de kleur van een zorgeloze jeugd genoemd.

  Voor velen is de eerste associatie met geel taxiborden. In feite is het geschikt voor vele gebieden: onderwijs, public relations, babyproducten of reisdiensten. Bekende bedrijven die geel op hun websites gebruiken, zijn IMDb, Nikon en Shell.

  6. Groen

  Green color in the brand

  De kleur van energie, omgeving, begin – dit zijn de belangrijkste kenmerken van groen met zijn tinten. Het wordt gebruikt in gevallen waarin het nodig is om zich te concentreren op de natuurlijkheid en milieuvriendelijkheid van het product. Groen past perfect bij elke kleur om unieke ontwerpen te creëren. Zo bestaat de site van het Android-besturingssysteem uit tinten groen en blauw. De kleuren vullen elkaar aan en verliezen hun helderheid niet.

  Groen wordt in de eerste plaats geassocieerd met de natuur. We zien haar creaties elke dag, of het nu bloempotten op de vensterbank zijn of fantastische landschappen buiten het raam. Kleur kalmeert en helpt harmonie te bereiken. Whole Foods Market richt zich op biologische producten en gebruikt groen als dominante kleur op hun website.

  7. Blauw

  Blue color in the brand

  Blauw is precies het tegenovergestelde van felle tinten. Hij roept nooit negatieve emoties op, maar wordt juist geassocieerd met betrouwbaarheid en vertrouwen. Daarom zijn blauwtinten perfect voor financiële, technische giganten en banken. Ook staat de kleur voor een vriendelijke sfeer, daarom hebben Facebook en Twitter deze kleur gekregen. Lichtere tinten blauw duiden op een verband met een van de elementen – water. Het gebruik van deze kleuren stelt u in staat om rust en evenwicht te bereiken, terwijl u zich ook de rustgevende geluiden van de natuur herinnert.

  Blauw wordt praktisch niet gebruikt in de voedingsindustrie, omdat er maar weinig producten in de natuur zijn die zo’n kleur hebben gekregen. Een van de uitzonderingen is het merk Oreo, dat behoorlijk succesvol is geweest in het gebruik van rijke kleuren, zowel op productverpakkingen als op de website.

  8. Paars

  Purple color in the brand

  Paars is de kleur van mystiek, luxe en creativiteit. Een donkerdere tint staat voor rijkdom, terwijl een lichtere tint romantiek aangeeft. Voorheen mocht paarse kleding alleen door koninklijke families worden gedragen en onderstreept daarmee de unieke status van het bedrijf. Paars wordt vaak gebruikt op de websites van zoetwarenbedrijven als Milka en Cadbury.

  9. Roze

  Pink color in the brand

  Roze wordt bijna altijd geassocieerd met een vrouwelijk of kinderpubliek. Dit is de kleur van zorgeloosheid, naïviteit, zoetheid en vreugde. Het zal niet werken voor de meeste websites, zoals een bedrijf dat visuitrusting verkoopt, maar het is geweldig voor zijn publiek. Ook roze tinten in combinatie met rood worden vaak gebruikt voor liefdes- en romantische thema’s.
  Het bekende merk Victoria’s Secret weet als geen ander een vrouwelijk publiek aan te trekken. Producten, verpakkingen, website-ontwerp – alles is in roze gedaan. De bekende Barbiepoppen gebruiken ook roze tinten in combinatie met andere felle kleuren: geel, oranje, lichtgroen en paars.

  10. Zwart

  Black color in the brand

  Zwart is de basiskleur die nooit veroudert. Het beïnvloedt de concentratie, verhoogt het, maar kan tegelijkertijd leiden tot angst en gevoelens van eenzaamheid. Zwart wordt het best gebruikt in combinatie met andere tinten zoals beige. Het wordt ook vaak gebruikt voor lettertypen en secties op de site. Naast alle elegantie kan zwart erg vervelend zijn voor de consument als het te vaak wordt gebruikt in het ontwerp van een website.De d

  onkere kleur is favoriet onder sportmerken: Puma, Nike en Adidas. Ze gebruiken het in combinatie met tinten bruin, wit en beige, en zwart markeren belangrijke informatie en delen van de site.

  11. Grijs

  Gray color in the brand

  Grijs is het midden tussen zwart en wit. Kleur staat voor neutraliteit, dus ontwerpers kiezen de emotie die ze willen overbrengen met behulp van een tint. Grijs werkt goed met heldere kleuren die opvallen tegen de achtergrond. Als het doel van een website is om professionaliteit of formaliteit over te brengen, dan zijn schaduwvariaties perfect voor deze taak. Maar bij sommige mensen is er een associatie met verdriet, depressie, bewolkt weer zonder een enkele zonnestraal. Het belangrijkste is om de juiste combinatie en tinten te kiezen.

  Een voorbeeld van succesvol gebruik van grijs is het farmaceutische bedrijf Grünenthal. Het doel van het merk is niet om mensen aan het lachen of huilen te maken. Ze richtten zich op professionaliteit en productkwaliteit.

  12. Wit

  White color in the brand

  Wit is de perfecte tint voor een minimalistische look. Tegen de achtergrond kunt u zich concentreren op een specifiek product of het verdunnen met een felle kleur. Het gebruik van monochroom wit maakt misschien geen indruk op de klant, dus het is het beste om het te combineren met complementaire tinten.

  Het symboliseert puurheid, vrijheid en eenvoud. Ook in westerse culturen wordt wit gebruikt bij huwelijksceremonies, zodat je vreugde kunt voelen, een nieuw begin. In oosterse landen wordt kleur geassocieerd met de dood, aangezien het gebruikelijk is om witte dingen te dragen voor de begrafenisceremonie. Dit is nog een reden waarom het nog steeds belangrijk is om je doelgroep te onderzoeken voordat je begint met webdesign.

  Welke kleuren roepen welke emoties op?

  Wit symboliseert eenvoud en puurheid, roze roept een gevoel van vreugde en zorgeloosheid op en paars wordt geassocieerd met luxe en mystiek. Blauw wordt gebruikt wanneer het nodig is om betrouwbaarheid en vertrouwen over te brengen, groen wordt geassocieerd met natuur en rust, geel - met optimisme en zomer, oranje - met creativiteit, rood - met heldere emoties. Beige en bruin helpen je te ontspannen.

  Hoe beïnvloeden kleuren onze emoties?

  Volgens de psychologie van kleur worden verschillende tinten door mensen anders waargenomen, en dit hangt af van de kenmerken van de cultuur. Als wit in het oosten rouw betekent, dan wordt het in het westen geassocieerd met onschuld en zuiverheid. De vraag hoe kleurassociaties ontstaan wordt niet helemaal begrepen.

  Welke emoties roept de Kleur rood op?

  Rood wordt geassocieerd met elke sterke emotie, van liefde tot haat. Het wordt gebruikt om energie, passie, kracht en vertrouwen te tonen.