Kit Kat Logo

Kit Kat LogoKit Kat is een populair merk van chocolade- en wafelsnoepgoed dat in 1935 op de markt kwam. Het was oorspronkelijk eigendom van het Britse bedrijf Rowntree’s. Nu worden de gebruiksrechten gedeeld tussen de Zwitserse multinational Nestlé en de Amerikaanse snoepfabrikant The Hershey Company.

Betekenis en geschiedenis

Kit Kat Logo Geschiedenis

Een van de redenen voor het fenomenale succes van Kit Kat is het gedenkwaardige contrasterende logo. Als krachtige marketingtool is het aanwezig op alle productverpakkingen. Het ontwerp is meerdere keren vernieuwd, maar de grafische basisprincipes zijn ongewijzigd gebleven.

1935 – 1937

De eerste chocoladewafelrepen werden op de markt gebracht onder het merk Rowntree’s Chocolate Crisp. Deze naam werd gebruikt in plaats van het logo op de felrode wikkel.

1937 – 1945

In 1937 werd het merk omgedoopt tot Kit Kat Chocolate Crisp. De woorden “Kit Kat” stonden in een geel ovaal.

1945 – 1947

Gedurende 1945-1947. de wikkel was blauw omdat de fabrikant bij gebrek aan ingrediënten alleen pure chocolade gebruikte. Dit was te wijten aan de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Het ovaal rond de inscriptie is verdwenen. De letters hebben schreven.

1947 – 1988

Het merk keerde terug naar het ontwerp uit 1937, maar verwijderde de uitdrukking “Chocolate Crisp”.

1988 – 1995

In 1988 kocht Nestlé Rowntree’s, en daarmee het merk Kit Kat. Daarna veranderde ze de huisstijl van de chocolade- en wafelproducten. De verpakking werd felrood. Het is voorzien van de witte letters “Nestlé” (boven) en “Kit Kat” (binnen een witte ellips met een dubbele omtrek).

1995 – 2004

Het woord “Nestlé” is verkleind en verplaatst naar de linkerbovenhoek.

2004 – 2017

Om het logo beter zichtbaar te maken, gebruikten de ontwerpers schaduwen. Deze grafische techniek geeft de tekening een driedimensionaal effect. Bovendien plaatsten de ontwikkelaars Nestlé in een rode, langwerpige hartvorm. Er is nog een wijziging aangebracht in de positie van de ellips – nu is de rechterkant iets verhoogd, samen met de inscriptie “Kit Kat”.

2017 – heden

In 2017 verscheen een versie van het logo met een in tweeën gebroken chocoladewafelreep.

Logo lettertype en kleuren

Nestlé en The Hershey Company hebben verschillende Kit Kat-logo’s. De Hershey-versie is een merknaam geschreven in witte letters met zwarte lijnen op een rode achtergrond. Het lettertype is vergelijkbaar met Kitty Katt van Dennis Ludlow.

Het Nestlé-logo heeft meer originele elementen. Het opschrift “Kit Kat” zit in een schuin ovaal met dubbele omlijsting. De typografische stijl doet denken aan het gewijzigde lettertype Gill Sans, dat is ontworpen door Arthur Eric Rowton Gill.

Qua kleurenpalet heeft het grafische bord veel gemeen met Oxo, Virgin en Coca-Cola – ze vertrouwen ook op een combinatie van wit en rood. Deze combinatie van tinten is gunstig uit marketingoogpunt omdat het een winnend contrast creëert.