Joy Division Logo

    Joy Division Logo

    Joy Division is een Britse rockband die sinds 1976 gothic rock en postpunkmuziek speelt. Hij verwierf wereldwijde erkenning, maar slaagde er tijdens zijn bestaan ​​in om slechts 2 albums uit te brengen. Ontbonden in 1980 toen songwriter en zanger Ian Kevin Curtis zelfmoord pleegde als gevolg van een depressie die zich ontwikkelde tijdens aanhoudende epileptische aanvallen.

    Betekenis en geschiedenis

    Joy Division Logo Geschiedenis

    Wat is Joy Division?

    Dit is een rockband uit Groot-Brittannië, opgericht in 1976 in de stad Salford. Ze wordt beschouwd als een van de belangrijkste exponenten van de postpunk. Joy Division was een van de eersten die gokte op de uitbarsting van expressie en een opgewekte stemming, in plaats van het vrijkomen van energie en haat.

    In 1976-1977. de groep heette Warsaw naar het nummer Warszawa van zanger David Bowie. In 1978 veranderde ze haar naam om onbedoelde verwarring met Warsaw Pakt te voorkomen. In hetzelfde jaar kreeg ze een logo: een eenvoudig opschrift “Joy Division” op een witte achtergrond.

    Deze zin is te vinden in het nummer No Love Lost, dat werd opgenomen in het debuutmini-album An Ideal For Living. De tekst van het stuk verwijst naar de roman van de Auschwitz-gevangene, de joodse schrijver Ka-Tsetnik 135833. Het vermeldt de Joy Division, waar de nazi’s gevangenen van concentratiekampen vasthielden als seksuele slavernij.

    Logo lettertype en kleuren

    Joy Division Logo

    Het embleem van de rockband is minimalistisch. Het bestaat uit de volledige naam van de band. Het lettertype lijkt op Trajanus, dat deel uitmaakt van het weergavetype Modern Ancients. Het is een gezette versie van de monumentale letters die worden gebruikt voor de woorden op de Trajanuszuil in Rome.

    Het wordt gekenmerkt door dunne letters met een scherpe hoek met prominente schreven, vloeiende lijnen en elegante golvende rondingen. Interessant is dat dit lettertype pas in 1989 werd gemaakt. Tot dan zag de naam Joy Division er duidelijk heel anders uit.