In 1928 werd het bedrijf overgenomen door de zoon van de oprichter, John Spedan Lewis. De nieuwe leider hanteerde een ongebruikelijk bedrijfsmodel, waardoor vaste medewerkers mede-eigenaar werden van aandelen en aandelen. Nu blijft het John Lewis-netwerk in hetzelfde formaat opereren en wordt het beschouwd als de beste plek om te werken.
Betekenis en geschiedenis
Wat is John Lewis?
John Lewis is een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde warenhuisketen voor algemene doeleinden. Het is meer dan honderd jaar oud, sinds het verscheen in 1864. De oprichter is John Lewis, naar wie het is vernoemd.
De emblemen van John Lewis & Partners hebben altijd iets aristocratisch gehad – zelfs in 1864, toen de eerste textielwinkel werd geopend. Het is een weerspiegeling van de ingetogen Britse stijl die tot uiting komt in alles over het vintage merk.
1864 – 1930
In het begin stond het bedrijf bekend als John Lewis & Co. en dit werd de basis voor het logo. Voor de naam werd een samenhangend handgeschreven lettertype gebruikt, waarbij elke letter met zijn buren was verbonden. Hieronder, onder de diagonale lijn, was het adres van het eerste warenhuis: OXFORD ST., LONDON W. I.
1925 – 1940
In 1925 verscheen een andere versie van het embleem, maar zonder adres. De uitdrukking “JOHN LEWIS & Co.” is geschreven in een elegant lettertype met verschillende lijn- en schreefgewichten.
1940 – 1956
In het midden van de 20e eeuw veranderde de merknaam opnieuw, hoewel het concept hetzelfde bleef. De eerste letters (“J” en “L”) zijn verlengd en in hoogte uitgelijnd. Onderaan stond het opschrift “AND COMPANY LIMITED”, verdeeld in twee delen.
1956 – 1960
Een andere wijziging van het embleem vond plaats in 1956. Voor de uitdrukking “JOHN LEWIS” kozen de ontwerpers voor een strikt vetgedrukt lettertype met grote rechthoekige schreven. De tweede regel (“OF OXFORD ST., LONDON W. I.”) werd in kleine schreefloze letters geschreven.
1960 – 1972
In 1960 verdween het adres en werd de geometrische schreef vervangen door een imitatie van een handgeschreven lettertype. Alle letters behalve “J” en “L” zijn kleine letters geworden.
1972 – 1990
In het logo van 1972-1990. het lettertype voor de letters “John Lewis” is herzien. Deze keer gebruikten de ontwikkelaars de klassieke Gill Sans Bold.
1990 – 2000
Aan het einde van de 20e eeuw begon de naam van het bedrijf te worden geschreven in hoofdletters met korte schreven. Zwart werd vervangen door groen, dat nu bekend staat als Partner Green. Spedan Lewis ondertekende documenten met inkt van deze tint.
2000 – 2018
Het ontwerpbureau Pentagram heeft de tekenstijl enigszins gewijzigd. Ze bracht de Gill Sans Bold terug zoals in het embleem van 1972-1990, maar maakte de lijnen dunner, rondde de punt boven de i af en sneed de randen van de eerste letters van elk woord af. De klassieke groene kleur is behouden.
2018 – heden
In juni kondigde de winkelketen een naamswijziging aan. De leidinggevenden voegden het woord “Partners” toe aan de naam om de aandacht te vestigen op de unieke bedrijfsstructuur die de medewerkers van het bedrijf mede-eigenaar maakt. De rebranding werd gevolgd door de modernisering van het logo. Harry Pearce van Pentagram studio gaf zijn visie op een nieuwe stijl.
Het ontwerpwerk nam meer dan drie jaar in beslag. Het resultaat is een grafisch bord met de woorden “John Lewis & Partners” in een zwart vierkant. Aan de linkerkant zijn er drie vierhoeken met verschillende breedtes. Ze staan op een rij en lijken op een streepjescode, wat overeenkomt met het concept van een winkelketen.
Logo lettertype en kleuren
Het huidige embleem, Brandlines genaamd, is gebaseerd op een origineel ontwerp uit de jaren 60 dat Peter Hatch en Hans Schleger speciaal voor het John Lewis Partnership hebben ontworpen. De ontwerpers van Pentagram hebben geprobeerd de beeldverhouding te behouden om de rechthoeken er vintage uit te laten zien. Abstraction presenteert John Lewis als een universeel merk en is niet aan een bepaald product gebonden.
De nieuwste logo’s van de winkelketen gebruiken verschillende aanpassingen van het Gill-lettertype. De definitieve versie onderscheidt zich door dunne lijnen en grote afstand tussen letters. De typografie is gemaakt door Pentagram. Ze koos ook voor een kleurenpalet en gaf de voorkeur aan klassiekers – zwart en wit monochroom.