Jira Logo

   

  Jira Logo

  Jira Software helpt applicatieontwikkelaars bij het opsporen van defecten en het volgen van het herstelproces. Het bugvolgsysteem heeft een eigen website en is eigendom van het Australische bedrijf Atlassian, dat een reeks producten aanbiedt voor testers en programmeurs. Jira werd gelanceerd in 2002, dezelfde tijd dat Atlassian werd gelanceerd.

  Betekenis en geschiedenis

  Logo Jira

  Wat is Jira?

  Deze software is ontworpen voor projectbeheer en directe interactie binnen hun kader. Het is ontworpen voor groepen gebruikers van elke grootte en wordt gebruikt om fouten te elimineren. De auteur van de software is het Australische bedrijf Atlassian.

  De structuur van het logo omvat een grafische aanduiding en een woordsymbool van het merk. De naam Jira is afgeleid van het Japanse woord “Gojira”. En het wordt op zijn beurt vertaald als “Godzilla”. Dit is de bijnaam die Atlassian-medewerkers ooit gaven aan het Bugzilla-websysteem dat ze gebruikten.

  De bug-tracker ontving relatief recent zijn huidige logo in de vorm van een blauwe ruitvorm, na een globaal herontwerp van het moederbedrijf. De ontwikkelaars hebben de visuele identiteit van alle producten veranderd om het uniform te maken. Inderdaad, naast Jira Software zijn er Opsgenie-, Jira Service Management- en Jira Core-pakketten. Samen vormen ze de Jira-familie. Er zijn ook andere merken – in totaal 14.

  Het oude identiteitssysteem was gebaseerd op het beeld van een mythologisch personage genaamd Atlas, die de lucht vasthield. Daarom hadden Atlassian en de Jira-familie een soortgelijk logo: twee kruisende lijnen met een kleine driehoek erop. De reeks geometrische vormen zag eruit als een abstracte mens met opgeheven handen. De rest van de producten hadden ook hun eigen symbolen, maar ze vielen buiten het algemene concept.

  Vanwege de stilistische inconsistentie tussen de logo’s en ongepaste connotaties, besloten de eigenaren van het bedrijf om de identiteit coherent te maken. Strateeg Leah Pincsak leidde het proces, typograaf James Edmondson was verantwoordelijk voor het woordmerk, grafisch kunstenaar Trace Byrd was verantwoordelijk voor illustratie en brandingspecialist Angy Che was betrokken bij het ontwerp.

  Het creatieve team heeft de Atlassian-productlogo’s opnieuw ontworpen en de oude Atlas-afbeelding verwijderd. Zo kreeg de Jira-familie een compleet nieuwe look, inclusief individuele symbolen voor alle softwarepakketten. Nu heeft elk product zijn eigen unieke blauwe badge. Jira Software heeft een diamant, Jira Service Management heeft twee halve cirkels die met elkaar zijn verbonden door convexe zijden, Opsgenie heeft een vinkje met een kleine cirkel bovenaan en Jira Core heeft de vorm van een papieren vliegtuigje.

  Het Jira Bug Tracker-logo kan niet los van andere Atlassian-projectafbeeldingen worden bekeken omdat ze met elkaar in verband staan. Het ontwikkelingsteam probeerde er een diepe betekenis in te geven – gemeenschappelijk voor iedereen en tegelijkertijd individueel voor elk product. Samen vertegenwoordigen de familielogo’s één merk.

  Het geometrische symbool van Jira Software is gebaseerd op twee driehoekige haakjes. Ze voegden er verdikkingen aan toe en verbanden ze vervolgens om een ​​diamant te maken. Het is nu een eenvoudig embleem met twee herhalende segmenten die een gevoel van beweging creëren. Er zit momentum, duidelijk zicht en richting in het beeld. Op het eerste gezicht drukt een abstracte figuur op geen enkele manier de essentie van het programma uit. Maar ze doet dit – verborgen, niet voor de hand liggend en op het niveau van allegorieën.

  Logo lettertype en kleuren

  Jira Logo

  James Edmondson, die de leiding had over typografie, speelde een van de belangrijkste rollen in het team. Het moest alle merken consistent maken, omdat het oude Klavika-lettertype er slecht uitzag toen het werd verkleind en al lang niet meer werd geassocieerd met Atlassian-producten.

  Om dit probleem op te lossen, heeft de specialist een aangepast lettertype Charlie Sans ontwikkeld – een grillig en vrolijk schreefloos met vloeiende lijnen en rondingen. Hij is het die nu wordt gebruikt voor de inscriptie “Jira Software”. Het logo laat dit niet zien, maar het lettertype bevat een hoofdletter “A” met een dunne rand, wat een knipoog is naar het oude Atlas-embleem. Ze heette trouwens ook onofficieel Charlie.

  Het grafische element is rustgevend blauw en de naam van het softwarepakket is neutraal grijs. Als de achtergrond donker is, staan ​​merkeigenaren een witte versie toe.