Betekenis en geschiedenis
Alleen de naam wordt weergegeven op het merklogo. Maar de inscriptie springt meteen in het oog dankzij het originele ontwerp. De ontwerpers probeerden haar gedenkwaardig te maken, zodat ze elite parfums en outfits kon sieren.
Het embleem van het Franse modehuis is gebaseerd op tekstontwerp. Het bestaat uit de voor- en achternaam van de oprichter, de eigenaar en de hoofdontwerper. Te oordelen naar de grootte van de letters, is de belangrijkste de inscriptie “Gaultier”, uitgevoerd in een groot lettertype in hoofdletters. Het lijkt op een sjabloonlettertype uit de categorie Stencil. Alle borden hebben brede benen en zijn vetgedrukt.
Verder is het tweede deel van het logo zichtbaar – het woordmerk “Jean Paul”. Het bestaat uit twee bases, gerangschikt in een rij, en is geschreven in dunne gestroomlijnde letters met een afronding. In dit geval worden de karakters gecombineerd: “J” en “P” zijn hoofdletters, de rest zijn kleine letters. Deze typografie doet denken aan de ITC American Typewriter Medium Condensed.
Logo lettertype en kleuren
De eerste twee woorden (“Jean Paul”) staan bovenaan. Hun lettertype doet denken aan ITC American Typewriter Medium Condensed. De duidelijke overeenkomsten zijn te zien in de langwerpige vorm, afgeronde schreven en dunne lijnen. De letters “J” en “P” zijn hoofdletters, alle andere zijn kleine letters.
De achternaam van de maker (“Gaultier”) staat onderaan een beetje schuin. “T”, “I”, “E”, “R” overlappen het woord “Paul” gedeeltelijk. Het lettertype is niet-standaard – vet, geometrisch, vergelijkbaar in stijl met stencil. Ondanks de algehele soberheid heeft dit lettertype geen rechte of scherpe hoeken – alle schreven zijn rond.
Zo combineert het Jean-Paul Gaultier-logo twee verschillende typografieën. Dit weerspiegelt de geest van de modeontwerper die graag experimenteert met ontwerpen en het onverenigbare combineert.
De originaliteit van het embleem wordt benadrukt door een ingetogen monochroom palet. Meestal zijn de woorden zwart en geschreven op een witte achtergrond, maar soms is het tegenovergestelde waar. De keuze voor een bepaalde schaal hangt af van de visuele context.