Jagermeister is een merknaam voor een tinctuur van 35% op basis van 56 kruiden. Het wordt sinds 1934 geproduceerd in de Mast-Jägermeister SE-fabriek, die in 1878 in Wolfenbüttel (Duitsland) werd geopend. Likeur is een individuele ontwikkeling en behoort tot de categorie bitters. Sinds 1970 is een merkproduct geëxporteerd en geleverd aan tientallen landen, dus de kwestie van visuele identificatie is voor dit product buitengewoon belangrijk.
Betekenis en geschiedenis
De stamvader van de alcoholische drank is Kurt Mast, die het ontwikkelde als een apotheek die de spijsvertering verbetert. Het exacte recept voor de likeur is een productiegeheim en is niet bekendgemaakt. Het is alleen bekend dat de korsten, wortels, bloemen, bladeren en andere delen van planten worden gevuld met een alcoholisch product en gedurende ongeveer een jaar in houten eiken vaten worden gegoten. Vervolgens wordt de inhoud uitgelekt, gefilterd en gekurkt in flessen met originele etiketten.
Ze tonen het hoofd en de krachtige torso van een hert met een kruising tussen het gewei. Het is deze tekening die het embleem is van een sterke drank. Het wordt voorgesteld door Kurt Mast en is opgedragen aan St. Hubert, de patroonheilige van alle jagers. En de geschiedenis van de oorsprong van het originele logo wordt geassocieerd met de oude legende van de jager-monnik, de voormalige graaf Hubert Luik.
Eens, toen hij in het kerstbos was, zag hij een groot hert met een gloeiend kruis tussen de hoorns. Deze gebeurtenis had grote invloed op de enthousiaste jager: hij beschouwde het als een teken van God en legde kloostergeloften af, waardoor de wereldse drukte achterbleef. In het klooster, waaraan hij al zijn fortuin schonk, stierf de graaf en werd hij heilig verklaard. Sindsdien wordt Hubert Luik beschouwd als de patroonheilige van de jacht en de jagers.
Omdat de likeur Jagermeister heet en aan dit onderwerp is gewijd, werd onmiddellijk besloten om het te associëren met het beeld van St. Hubert, evenals met een unieke visie. Als gevolg hiervan gaven een langdurige religieuze gebeurtenis de naam en het logo aan het sterke drankenmerk.
1937 – 1949
Het goedgekeurde embleem (in feite is het een flesetiket) bestaat uit de belangrijkste spirituele waarden van het bedrijf: een hert, een kruising tussen zijn grote gewei en een gloed die afkomstig is van een christelijk heiligdom. Het dier wordt in close-up en met zijn volle gezicht getoond. Het kijkt geconcentreerd voor zich uit. Alle basiselementen zijn tegen een bruine cirkel geplaatst. De eerste regel bevat de naam van het handelsmerk en informatieve toelichtingen over het vervaardigde product: volume, percentage alcohol, variëteit, fabrikant, jaar van oprichting van de onderneming. Elk label heeft een apart veld. Voor het hert staat een groene tak van een naaldboom – als link naar Kerstmis.
1949 – 1970
In het midden van de 20e eeuw voerde de fabrikant een herontwerp door, waarbij enkele details uit het logo werden verwijderd. De vereenvoudigde versie ziet er ook uit als een verticale rechthoek met een hert in het midden. Maar in tegenstelling tot de vorige afbeelding is het dier niet zo realistisch getekend. De ontwerpers maakten het kruis kleiner, gaven duidelijke contouren aan de gloed, voegden eiken toe aan de vuren tak en vervingen de groene kleur door lichtbeige. De donkerbruine achtergrond was omgeven door een gouden ring. Over het algemeen zijn alle elementen symmetrischer geworden. Het enige dat niet is veranderd, is een oranje ondertapijt voor de merknaam en een groene randstrook.
1970 – 1987
De gemaakte aanpassingen waren minimaal. De ontwikkelaars hebben de gouden kleur lichtgrijs gemaakt, de helderheid van de kleuren verminderd en onderaan informatielabels toegevoegd.
1987 – 2002
In deze versie veranderden de inhoud en locatie van de tekst: in plaats van drie regels verschenen er twee en de aanduiding van het volume van de fles werd naar de linker benedenhoek verschoven.
2002 – 2006
Dit keer hebben de ontwerpers bijna alle elementen opnieuw gerangschikt, rond de bovenkant van de rechthoek. Ook hebben ze het bruinoranje smalle lint van het logo verwijderd, de merknaam naar boven verplaatst en de cirkel met het hert verkleind. Bovendien lieten de ontwikkelaars het kruis gloeien en verwijderden ze de witte strepen eromheen op de grijze achtergrond, corrigeerden ze de informatielabels en verdeelden ze in zes lijnen. Er is een verloop toegevoegd aan de groene rand.
2011 – 2016
In 2011 is gekozen voor de optie met gedetailleerde bladeren en sparrennaalden op de takken. De kleur van het logo is ingetogener geworden.
2016 – heden
Het huidige embleem is opnieuw gevormd en ziet er nu weer uit als een verticale rechthoek met afgeronde hoeken. In plaats van een bruine cirkel verscheen er een groen met een verloop, wat het effect van een heldere gloed van het kruis creëert. Bovendien hebben de kunstenaars het hert hertekend: ze hebben het een beetje groter gemaakt, zodat het vertakte gewei de gouden ring raakt. Ook de vormgeving van de informatie is gewijzigd, wat vanaf het midden alle ruimte in beslag neemt. De finishing touch van het logo is een donkere randstrook langs de hele omtrek van de rechthoek die naar boven is verlengd.
Logo lettertype en kleuren
De branding van de legendarische likeur verscheen in 1937. Het bestaat uit verschillende elementen. De belangrijkste is een hert met vertakt gewei. Hij staat in het midden en een groot katholiek kruis gloeit boven zijn hoofd. De gloed is gemaakt in de vorm van een mistige cirkel die in een andere kleur is gemarkeerd.
Het hert is in vooraanzicht en kijkt recht voor zich uit. Op het debuutembleem is het dier in detail afgebeeld, met een tekening die het natuurlijke uiterlijk van een artiodactylus benadert. Op de voorgrond is een vuren tak, die een bos- en kerstthema aangeeft. In volgende versies hebben de sparrenpoten de vorm van een halve krans.
Bijna in het midden van het logo bevindt zich een brede rode streep, waar de naam van de drank, de fabrikant en het merk, evenals andere marketinginformatie op staat. De aanpassingen die in 1947 werden doorgevoerd, waren terug te zien in de afbeelding van het hert. Met name de lichtgevende nevel heeft een precieze omtrek gekregen. Er waren nog een paar wijzigingen die betrekking hadden op kleine details, dus het embleem van de merklikeur ziet er vandaag precies hetzelfde uit als in het begin. De laatste wijzigingen zijn aangebracht in 2011.
De naam is geschreven in gotische stijl met een lettertype met elementen van Wilhelm Klingspor Gotisch, KochFraktur-Regular en Deutsche Schrift Schmal. Het kleurenschema van het merk omvat verschillende tinten bruin, beige, groen, wit en rood.