IRCTC Logo

  IRCTC Logo

  IRCTC is een spoorwegmaatschappij voor catering en toerisme die een dochteronderneming is van Indian Railways. Het werd opgericht in september 1999 en heeft zijn hoofdkantoor in New Delhi (NCT, India). De volledige naam is Indian Railway Catering and Tourism Corporation. De belangrijkste diensten van het bedrijf zijn hotel- en reisdiensten, catering, online verkoop van elektronische tickets. Het is ook eigenaar van de grootste e-commercesite van het land.

  Betekenis en geschiedenis

  Logo IRCTC

  Wat is Irctc?

  IRCTC is een afkorting voor de Indian Railway Catering and Tourism Corporation, die gespecialiseerd is in toerisme, catering en ticketing in de spoorwegindustrie. De organisatie is opgericht in 1999 en is ondergeschikt aan het ministerie.

  IRCTC exploiteert momenteel vier Tejas Express-hogesnelheidstreinen onder het staatsbedrijf Miniratna dat er eigenaar van is. Voordien hadden passagiers enorme voedingsproblemen tijdens lange treinreizen. Ze moesten de trein verlaten en snel kopen wat ze nodig hadden op stations met minutenstops. Slechte kwaliteit en onhygiënisch voedsel leidden tot nog complexere problemen in het land. En korte uitstapjes uit de rijtuigen eindigden met paniek en bestorming van de eetstalletjes van het station.

  Na de lancering van het catering- en toerismeproject verschenen pantry’s en keukens op middellange en langeafstandstreinen, die passagiers voorzagen van vers bereide gerechten van hoge kwaliteit. Dit was een echte revolutie op de Indiase spoorweg.

  Bovendien is het bedrijf begonnen met het geleidelijk uitbreiden van zijn diensten, inclusief aanverwante gebieden. Zij was de eerste die aanbood om treinkaartjes te boeken via haar website. In de loop van de tijd kwamen er andere bronnen van bestellingen bij: het gebruik van telefoons via sms, GPRS en wifi. Nu kan de bevolking niet alleen elektronische tickets boeken, maar ook echte, met bezorging per post. En voor routes in de voorsteden worden speciale passen verkocht. Het bedrijf heeft ook een Shubh Yatra-programma geïmplementeerd voor degenen die vaak met de trein reizen.

  Tegen de achtergrond van de genomen maatregelen, die innovatief werden voor India, wordt het logo van de Indian Railway Catering and Tourism Corporation niet minder revolutionair ervaren. Het heeft meer dan één kleur, is complex van structuur, weerspiegelt de belangrijkste richting van het bedrijf en bestaat uit de belangrijkste symbolen. Aangezien dit een jonge organisatie is, heeft het maar één merknaam.

  Logo lettertype en kleuren

  IRCTC Logo

  Het middelpunt is de “R”, wat een afkorting is van het woord “Spoorweg”. De letter is half gearceerd en heeft geen linkerhelft, dus het ziet eruit als een dun spoorwegsymbool op de kaart. Het bevindt zich op een donkerblauw vierkant en sluit aan op de achtergrond bij de in- en uitgangspunten.

  Vervolgens worden twee driehoeken met bolle zijden getoond. Geometrische vormen verschillen in grootte, daarom zijn ze harmonieus in elkaar gegraveerd. De kleine driehoek is wit, de grote is grijs. Ze bevinden zich op een geïmproviseerde ventilatorpropeller, wat buitengewoon belangrijk is voor het bedrijf, aangezien het de eerste was die treinen bediende met verbeterd comfort – met aircosystemen. De drie bladen zien eruit als haken door de combinatie van contrasterende kleuren.

  Onder het grafische symbool staat de afgekorte naam van het bedrijf – IRCTC. Het is een afkorting voor Indian Railway Catering and Tourism Corporation. De letters zijn recht, dun, groot en precies in het midden geplaatst, wat de balans van de elementen van het embleem niet verstoort.

  De inscriptie in het logo is uitgevoerd in een vloeiend lettertype – grotesk, met een gelijkmatige verhouding van ronde en scherpe lijnen. Alle tekens zijn in hoofdletters en hebben een uitsplitsing in het midden van de tekens. Hoewel het embleem drie kleuren bevat, wordt wit niet als zakelijk beschouwd en dient het alleen als achtergrond voor de andere twee – marineblauw (# 000075) en Chinees zilvergrijs (# CCC7D2).