IBM Logo

  IBM Logo

  IBM is het grootste software- en hardwarebedrijf ter wereld. Ze is ook gespecialiseerd in consulting en IT-services. De dienst werd opgericht in 1889; het nam zijn huidige richting in 1911. De oprichter is Flint Charles, die een eenmansbedrijf opzette in Endicott Village, in de staat New York.

  Betekenis en geschiedenis

  IBM Logo Geschiedenis

  Wat is IBM?

  IBM is een Amerikaans bedrijf dat een van ’s werelds grootste fabrikanten van software en hardware is. Ze houdt zich ook bezig met consulting services en IT-services. De tijd van de oprichting is 1911. Oprichter – Charles Ranlett Flint.

  Sinds de oprichting heeft het digitale bedrijf verschillende namen gehad totdat het de huidige kreeg: International Business Machines. Dit was de basis van de huisstijl en werd op het logo gespeeld. Er zijn in totaal acht aanpassingen.

  1889 – 1914

  International Time Recording Company Logo 1889-1914

  Het debuutembleem wordt gevormd door het monogram, dat bestaat uit de hoofdletters van de toenmalige naam van het bedrijf – International Time Recording Company. Elk bord heeft een unieke rangschikking: ‘ITR’ staat in één rij en ‘Co’ staat eronder en vormt een origineel platform. De “T” is ingezoomd en ziet er veel groter uit dan de aangrenzende tekens. “C” wordt uitgebreid in de breedte en dient als ondersteuning ervoor.

  1890 – 1914

  Computing Scale Company Logo 1890-1914

  Bijna parallel met het eerste logo verscheen er een tweede toen het bedrijf werd omgedoopt tot Computing Scale Company. Het management dacht even na over de stijl en de afbeeldingen, waarbij ze gebruik maakten van de monogramtechniek met de combinatie van de hoofdletters van de bedrijfsnaam. Maar CSCo wordt gespeeld in een ander ontwerp – gestroomlijnd, in de vorm van krullen. De letter “C” is groot gemaakt: hij bevat “S” (midden) en “Co” (zijde rechts). De afkorting is versierd met originele ornamenten.

  1910 – 1924

  Computing Tabulating Recording Company Logo 1910-1924

  Tijdens het verwerven van de nieuwe status onderging het bedrijf een grote rebranding, wat tot uiting kwam in de naam en branding. Het resultaat was een structuur genaamd de Computing-Tabulating-Recording Company en een embleem gebaseerd op het CTRCo-monogram. Ze kregen ook een specifieke opstelling: op de voorgrond is er een grote “T”, daarachter een “R”, aan de linkerkant is “C” en aan de rechterkant is er “Co”. En het been “T” gaat door de krul “R”, en het logo zelf ziet eruit als een afdruk.

  1924 – 1946

  International Business Machines Logo 1924-1946

  In 1924 brak het tijdperk van International Business Machines af. Aanvankelijk werd de afkorting niet gebruikt: de ontwikkelaars namen de volledige naam van het bedrijf als basis en typten de woorden in de vorm van een wereldbol met een brede evenaar eromheen. Bovenaan staat “Business”, onderaan “Machines” en in het midden “Internationaal”, wat de universele dekking van landen met nieuwe technologieën symboliseert.

  1946 – 1956

  IBM Logo 1946-1956

  Deze periode bracht een fundamentele verandering in de strategie van het bedrijf teweeg, waardoor het een veelbelovende reus werd. De volgende rebranding had natuurlijk gevolgen voor de visuele identiteit. Ontwerpers stelden voor om de bloemrijke ornamenten te verlaten om zich te concentreren op maakbaarheid, eenvoud en toegankelijkheid. Het resultaat van deze aanpak is een compleet nieuw logo, bestaande uit een verkorte versie van International Business Machines. De blauwe grote letters staan ​​los van elkaar en worden aangevuld met kleine schreven.

  1956 – 1967

  IBM Logo 1956-1967

  De versie van deze periode heeft vrijwel alles gemeen met het vorige logo, op enkele uitzonderingen na. Dus hebben de ontwerpers de schreven vergroot, ze expressiever gemaakt, de openingen in de letters bij “B” vergroot en het centrale deel van de “M” aangescherpt. De kleur en stijl bleven hetzelfde.

  1967 – 1972

  IBM Logo 1967-1972

  1967 speelde een kolossale rol in de geschiedenis van het IBM-logo. Op dat moment paste de ontwerper Paul Rand er een “lineaire” benadering op toe, dat wil zeggen, hij plaatste de letters op strepen van gelijke breedte. In eerste instantie waren het er dertien. Waarom precies zoveel? Het is alleen dat, volgens het idee van de auteur, zo’n breedte ideaal is om te begrijpen dat dit geïmproviseerde draden zijn. En de grootte van de letters bevatte precies zoveel regels.

  1972 – heden

  IBM Logo 1972-vandaag

  In 1972 werd een licht herontwerp ondernomen: de hoofdontwikkelaar verving dertien strepen door acht. Aangenomen wordt dat ze het 8-bits systeem vertegenwoordigen. Maar de auteur beweert zelf: de lijnen geven simpelweg snelheid en dynamiek weer in het embleem.

  2018 – heden

  IBM Logo 2018-vandaag

  Gelijktijdig met de blauw-wit gestreepte versie wordt de strikt grijs-witte versie gebruikt. De afkorting van de bedrijfsnaam is omsloten door een loden rechthoek. Deze visuele interpretatie weerspiegelt de stabiliteit en verantwoordelijkheid die het bedrijf aan zijn klanten biedt.

  Logo lettertype en kleuren

  IBM Logo

  Tot 1947 heerste de stijl van monogrammonogrammen met krullen en sierlijke patronen in het bedrijfslogo. Toen verscheen er een strikte versie, die nog steeds wordt gebruikt. Het enige dat ze verenigt, is de afkorting. Alle logo’s zijn gebaseerd op het principe van afgekorte bedrijfsnamen. Moderne versies zijn praktisch, solide en nauwkeurig in geometrie.

  Logo IBM

  In 1947 werd de Beton-lettertype gebruikt. In 1956 verving Paul Rand het door City. Hij paste ook de vorm van de hoofdletters aan door de schreven te vergroten. Het kleurenschema van het logo is altijd eenvoudig geweest: in het begin heerste zwart en wit, nu blauw en wit.