Hot Wheels-speelgoed is een klassieker die de tand des tijds heeft doorstaan. Gegoten automodellen in schaal 1:64 werden oorspronkelijk gemaakt op basis van echte prototypes. Bovendien waren ervaren auto-ontwerpers die ooit samenwerkten met General Motors (Harry Bentley Bradley), Chrysler (Ira Gilford) en andere giganten van de automarkt bij het werk betrokken. Het merk is van de marktleider – het Amerikaanse bedrijf Mattel. Het moederbedrijf maakt een verscheidenheid aan babyproducten, dus Hot Wheels is slechts een klein onderdeel van een groter entertainmentimperium dat vergelijkbaar is met andere merken zoals het UNO-kaartspel, Monster High-modepoppen en de beroemde Barbie-serie.
Betekenis en geschiedenis
Wat is Hotwheels?
Hot Wheels is een Amerikaans merk dat miniatuur replica auto’s presenteert. Het speelgoed wordt geproduceerd in maat 1:64. Het handelsmerk is ontstaan in 1968 en is eigendom van het bedrijf Mattel.
Vele generaties Amerikanen zijn opgegroeid met Hot Wheels-auto’s. Het eerste speelgoed verscheen in 1968, toen de uitvinder van de Elliot Handler besloot zijn zoon te plezieren met nieuwe autofiguren. Hij merkte de passie van zijn kind op voor het spelen met Matchbox-auto’s en besloot dat dit een geweldige uitvalsbasis was voor zaken. Toegegeven, noch zijn vrouw noch Mattel steunden het geuite idee. Maar dit hield Elliot niet tegen en hij begon enthousiast met de ontwikkeling van modellen zoals de hot rod, met de hulp van John W. Ryan.
Nu is Hot Wheels niet alleen speelgoed, maar de droom van veel verzamelaars. Moeilijk te vinden en zeldzame voorbeelden zoals de Beach Bomb Bus ($ 150.000), de paarse Olds 442 muscle car ($ 12.000) en de bruine ’31 Ford Woody sedan ($ 8.000) worden bijzonder gewaardeerd. Dit zijn vertegenwoordigers van het elite-segment – het beste van het beste, die nergens meer worden verkocht. Moderne modellen zijn verkrijgbaar in winkels op basis van echte en fictieve auto’s (bijvoorbeeld uit videogames).
Maar er is één gemeenschappelijk element dat zowel oude oldtimers voor duizenden dollars als nieuw speelgoed voor een lage prijs verenigt. Dit is het iconische logo dat eind jaren zestig door Otto Kuhni is gemaakt. Het veranderde meerdere keren, maar bleef altijd binnen hetzelfde concept. Kuhni werkte voor Mattel Corporation en werd aangesteld als verpakkingsontwerper voor Hot Wheels toen de eerste automodellen begonnen te verschijnen. Het door hem uitgevonden embleem wordt door miljoenen kinderen onthouden omdat het eenvoudig, stijlvol, helder en zeer dynamisch is.
Het bedrijf erkende de verdiensten van zijn onvervangbare werknemer, want het was Kuhni die het merk promootte en de basis legde voor de ouderwetse stijl. Ter ere van hem werd een unieke Custom Otto-auto genoemd, uitgebracht op het Hot Wheels-jubileum en aan alle kanten bedekt met Swarovski-diamanten.
1968 – 1969
Mattel Corporation wilde concurreren met Matchbox en richtte Hot Wheels op, een gegoten speelgoedautomerk. Elliot Handler wordt beschouwd als de “vader” van het project, omdat hij persoonlijk het oorspronkelijke bedrijfsidee promootte en het zelf ontwikkelde, zonder steun van zijn naaste omgeving. De eerste serie van zestien auto’s kwam uit in 1968. De dozen waren versierd met een embleem met een lange vuurlinie. Otto Kuhni maakte de vlam rood, maar voegde oranje spatten toe om de tekening realistischer te maken. Binnenin stond de merknaam, geschreven in witte letters van een niet-standaard vorm, en de reclameslogan “HOTTEST METAL CARS IN THE WORLD!” zwarte kleur.
1969 – 1970
De debuutopstelling was zo succesvol dat Matchbox het opnieuw moest bedenken om overeen te komen met Hot Wheels. Ook de volgende serie speelgoed maakte indruk. Het was bedoeld om de line-up bij te werken, dus de ontwerpers moesten het logo veranderen om dit te benadrukken.
De klassieke opbouw van de badge is behouden gebleven, maar de vuurstreep is helemaal rood geworden en verkleind. Het zag eruit als een ongelijk gebogen lint. De hele binnenruimte werd ingenomen door het witte opschrift “HOT WHEELS”, en onder de onderkant stond in kleine lettertjes de nieuwe merkslogan geschreven: “FASTEST METAL CARS IN THE WORLD!” Rood.
Aan de rechterkant, net onder de verlaagde hoek van de vlam, stond het logo van Mattel Corporation. Het was een gekartelde cirkel met een grote “M”, een afbeelding van een vrolijk jongetje, de naam van het bedrijf en het woord “TOYMAKERS”.
1970 – 1973
In 1970 kwam de fabrikant met een nieuwe reclameslogan “Go With the Winner”, maar besloot deze niet in het logo op te nemen. Het oude motto is verdwenen, waardoor het symbool minimalistischer is geworden. Bovendien hebben de ontwerpers alle elementen uit de rode cirkel verwijderd en vervangen door het diagonale opschrift “MATTEL”. De vorm van de vlam is iets veranderd en de kleur is donkerder geworden.
1973 – 1990
Begin jaren zeventig. het bedrijf begon speelgoed op speelgoed te inkten met behulp van tampondruk. Dankzij het enorme kleurenpalet dat deze technologie mogelijk maakt, was het nieuwe oranje logo erg levendig. De structuur van de bedrijfsbadge is niet veranderd, maar de ontwerpers hebben de vlam en de inscriptie erin vergroot. De aangepaste versie was relevant tot 1990. Gedurende deze tijd bracht Hot Wheels auto’s uit met reflecterende stickers en een reeks speelgoed die van kleur veranderen als de temperatuur verandert.
1990 – 2000
Het embleem van 1990 is een mijlpaal geworden. Ten eerste heeft het een witte omtrek met een zwarte rand rond de rand, die nog niet eerder is waargenomen. Ten tweede werd de naam van het bedrijf voor het eerst niet in één, maar in twee kleuren geschilderd. De combinatie van een gele bovenkant en witte onderkant gaf de letters dynamiek.
In 1994 begon de fabrikant alle speelgoedauto’s te versieren met een logo. Daarbij experimenteerde hij met kleuren en gebruikte hij de tampondrukmethode. Op sommige modellen was de badge echter op het glas gegoten (Corvette 97).
2000 – 2004
Bij het ingaan van het nieuwe millennium liet het merk Hot Wheels het ronde Mattel-symbool vallen en introduceerde een embleem met alleen een vlam met de inscriptie. Maar dit werd niet als een oversimplificatie beschouwd, omdat het ontwerp driedimensionaal werd met schaduwen en gradiënten. Bovendien verscheen aan de rechterkant, recht voor de letter “H”, een klein oranje lampje, vergelijkbaar met een stroomontlading.
2004 – 2010
De ontwerpers hebben het logo een beetje rechtgetrokken, maar tegelijkertijd dunner gemaakt en een witte lijn bovenop toegevoegd. Ook de vorm van de letters veranderde, aangezien de inscriptie de daarvoor bestemde ruimte binnen de strook moest innemen. Het rood heeft een bordeauxrode tint gekregen en de bovenkant van de woorden “HOT WHEELS” is citroengeel geverfd. Het licht naast de “H” ziet er nu veel realistischer uit.
2010 – 2014
In 2010 werd een retro-stijl 2D-logo geïntroduceerd. Het leek op de versie uit 1969, alleen zonder het ronde Mattel-symbool en de reclameslogan. Het schrift was geel.
2014 – heden
Het merk houdt nu vast aan het klassieke ontwerp omdat de nieuwe merknaam vergelijkbaar is met de vorige. De vorm van de vlam is onbeduidend veranderd en de letters zijn iets kleiner geworden.
Logo lettertype en kleuren
Otto Kuhni beeldde in het embleem een dynamische vuurstroom af, die volgens hem onder hete autobanden zou moeten uitbarsten. Dit is de personificatie van onbetaalbare snelheid en sportieve opwinding, omdat Hot Wheels-speelgoedauto’s werden ontworpen als miniversies van echte modellen.
De letters zien eruit alsof ze zelf kleine kronkelende vlammentongen zijn. Het lettertype doet sterk denken aan Heavy Heap van Typodermic Fonts, hoewel het meer een individuele stijl is. De kleuren komen overeen met de vorm van het logo: rood en geel is best wel “vurig” te noemen.