Hogwarts Logo

  Hogwarts Logo

  Hogwarts is een merk dat voortkwam uit de Harry Potter-serie van Joanne Rowling. Ze legden de basis voor het legendarische symbool van de school, binnen de muren waarvan fantastische evenementen plaatsvonden en waar jonge goochelaars en tovenaressen studeerden.

  Betekenis en geschiedenis

  Logo Hogwarts

  Wat is Zweinstein?

  Het is een belangrijk onderdeel van het Harry Potter-universum, de belangrijkste setting voor de zes boeken van de saga. De hoofdpersonen van sciencefictionromans Joanne Rowling studeerde aan de Hogwarts-school. In het verhaal is ze in het VK en accepteert ze kinderen met magische vermogens.

  De hoofdpersoon volgde zijn opleiding aan de School of Witchcraft and Wizardry, ergens in de hooglanden van Schotland. De wortels van de onderwijsinstelling gaan terug tot de 10e eeuw, dus het heeft een heel oud logo. Het lijkt op een middeleeuws ridderschild met klassieke elementen: afbeeldingen van dieren, symbolen van tovenarij, een wapen, een hoofdletter uit de naam, gestileerde randen.

  Om de betekenis van het embleem te ontcijferen, moet je je verdiepen in de geschiedenis van de school. De vier fragmenten die erop staan, geven de faculteiten aan waar de studenten studeerden en woonden: Griffoendor (waar Harry Potter zijn magische opvoeding ontving), Huffelpuf, Ravenklauw en Zwadderich. Elk van hen heeft zijn eigen aanduiding in het logoschema. Ze zijn op het logo weergegeven met hun eigen dieren, kleuren en afbeeldingen.

  Zoals het serieuze universiteiten uit de middeleeuwen betaamt, kreeg Hogwarts onmiddellijk een uniek motto. Het werd op een lang lint met gespleten uiteinden geplaatst dat onder het schild zit. Er staat: “Draco Dormiens Nunquam Titillandus”, wat Latijn is voor “Kietel nooit een slapende draak.” Alle letters zijn hoofdletters en zijn geschreven in een eenvoudig schreefloos lettertype.

  Logo lettertype en kleuren

  Hogwarts Logo

  In de linkerbovenhoek van het logo is een leeuw getekend – de mascotte van Griffoendor. Het roofdier bevindt zich op een dieprode achtergrond met gouden strepen. Dit is de personificatie van moed, moed, adel, die op de faculteit worden gewaardeerd.

  Het Zwadderich-embleem bevindt zich rechtsboven. Het embleem van deze faculteit is een slang op een groen-zilveren veld. Het beeld van een koelbloedig reptiel duidt op ambitie, vastberadenheid, sluwheid, vindingrijkheid.

  In de rechter benedenhoek van het gebeeldhouwde schild staat een adelaar die Ravenklauw voorstelt. Het is geplaatst op een blauw omzoomde achtergrond en symboliseert wijsheid, creativiteit, intelligentie, waakzaamheid.

  Aan de linkerkant van de onderste zone is de das – de Huffelpuf-mascotte. Op de achtergrond zie je een gele achtergrond getekend in vierkanten. Zoals bedacht door de auteur, symboliseert de grafische compositie eerlijkheid, geduld en loyaliteit.

  Alle vier de huizen zijn verenigd door de centrale “H” – de eerste letter in de naam van de school. Het is geschreven in een groot, antiek en complex semi-curl lettertype dat de oudheid van de School of Witchcraft and Wizardry onderstreept. Het kleurenschema van het wapen is monochroom (zwart op wit). Soms wordt dit element als een apart logo gebruikt, omdat dit bord kleiner is en nauwkeurig het beeld van een magische instelling weergeeft.