H&M Logo

  H&M Logo

  H&M is een succesvol merk dat een keten van modewinkels in Europa vertegenwoordigt. Bezig met detailhandel in kleding. Opgericht door Erling Persson. Eigendom van Ramsbury Invest. Verscheen in oktober 1947 in de stad Vasteras (Zweden).

  Betekenis en geschiedenis

  H&M Logo Geschiedenis

  Wat is H&M?

  H&M is een populair Zweeds bedrijf dat een breed scala aan kledinglijnen produceert en op de markt brengt. De producten zijn verkrijgbaar in merkwinkels over de hele wereld. In 2008 is het assortiment uitgebreid naar huishoudelijke artikelen.

  De evolutie van het logo van dit merk begon met het woord “Hennes”. Dat het op de eerste versie van branding stond. Vertaald uit het Zweeds betekent het “haar”, wat eigenhandig pronkte met het originele embleem. Dit ging zo door totdat de oprichter van het merk een andere detailhandelaar kocht – een concurrerende winkelketen.

  Op dat moment veranderde de naam van het bedrijf in Hennes & Mauritz, en daarmee het logo. In dezelfde periode voegden ontwerpers een afbeelding toe aan de verbale aanduiding. Maar langzamerhand werd de uitdrukking “versmald” tot twee letters, wat de basis legde voor een herkenbaar beeld. Over het algemeen heeft het distributienetwerk drie basissoorten logo’s en één variant.

  1947 – 1968

  Hennes Logo 1947-1968

  In het jaar van oprichting kreeg het bedrijf een simpel logo: een lichte naam op een donkere achtergrond. Het woord “Hennes” is cursief geschreven en staat schuin naar boven. Dit is een interessante psychologische techniek, aangezien optimisten op deze manier schrijven en het einde van de regel niet naar beneden, maar omhoog richten.

  De letters “H” en “S” zijn hoofdletters, de rest is kleine letters. Achter het woord staan ​​twee regels, dus het opschrift ziet eruit alsof het aan de lamellen is genageld. Door het 3D effect waarin het logo is gemaakt ontstaat een vergelijkbare indruk. De verdonkering van het veld is ongelijkmatig, met versterking langs de boven- en rechterrand.

  1968 – 1999

  Hennes & Mauritz Logo 1968

  Interessant is dat in die periode vrijwel onmiddellijk twee emblemen ontstonden: de ene in een gedetailleerde versie, de andere in een minimalistische. Volledige symboliek omvatte grafische en tekstuele delen. Het was de dubbele naam “Hennes Mauritz”, die werd verkregen nadat hij bij een ander bedrijf was aangesloten bij het hoofdbedrijf. Woorden staan ​​los van elkaar, links en rechts van het handelsmerk. Gemaakt in dun lettertype in hoofdletters. Daartussen staat de afkorting “H & S”, gedeeld door een ampersand en in een ongelijke cirkel geplaatst.

  H&M Logo 1968-1999

  Het tweede logo is kort en helder. Als de eerste optie in zwart en wit wordt gepresenteerd, dan is deze in diep scharlaken. Bevat de letters “H & S” gemaakt onder onzorgvuldige penseelstreken – precies zoals in de vorige versie.

  1999 – heden

  H&M Logo 1999-....

  Het logo van die tijd kreeg intense kleuren: ontwerpers vervingen scharlaken door donkerrood. Letters enigszins gecorrigeerd, ze uitrekken en de helling naar rechts iets vergroten.

  Logo lettertype en kleuren

  HM Logo

  De moderne versie bestaat alleen uit letters en ampersands, dus de ontwikkelaars hebben veel aandacht besteed aan het lettertype. Het is individueel, cursief. Het onderscheidende kenmerk is de dwarsbalk bij de letter “H”, die veel breder is dan wordt aangenomen in de klassieke spelling, en die de grenzen van de verticale zijwanden overschrijdt. In het bijzonder richtten de ontwikkelaars zich op eenvoud, energie, jeugd en passie, wat de kleurkeuze beïnvloedde.

  Logo HM

  De letters “H&M” op het logo zijn in een persoonlijk lettertype. De letters zijn eerder getekend dan gedrukt: streken hebben een ongelijke dikte en zien eruit als penseelstreken. De horizontale streep bij “H” is afgeschuind en strekt zich uit tot ver buiten de twee verticale lijnen. Het lettertype, hoewel speciaal gemaakt voor het bedrijf, lijkt vaag op Peter Dombrezian’s Dom Diagonal.

  Als het op kleuren aankomt, geeft H&M de voorkeur aan fel rood en wit. De eerste wordt gebruikt voor de inscriptie en de tweede dient als contrasterende achtergrond. Maar dat was niet altijd het geval: tot 1968 was het embleem zwart-wit.