Gran Turismo is een franchise voor sportraces en een videogame. De simulator is ontwikkeld door de Japanse studio Polyphony Digital voor PlayStation-consoles. De basis is een honderd procent imitatie van het uiterlijk en de technische kenmerken van veel beroemde auto’s, die gelicentieerde herhalingen zijn van echte sportwagens. Het debuut van de raceserie vond plaats in december 1997. Sindsdien heeft de wereld meer dan 80 miljoen races van Gran Turismo verkocht, waardoor het de meest gewilde gamefranchise is.
Betekenis en geschiedenis
Wat is Gran Turismo?
Gran Turismo is de bestverkochte mediafranchise van PlayStation. Dit is een serie videogames in het genre van racesimulators waarin je rekening moet houden met de echte aspecten van autorijden. Ze simuleren alles, van het afstemmen van de ophanging tot bandenslijtage.
De autoracesimulator bevat acht basisedities, waaronder twee versies voor PlayStation, PlayStation 2, 3, 4 en één voor PlayStation 5. De set bevat ook vele andere varianten – kortere releases gericht op consoles PlayStation 2 en 3. Hun ontwikkelaar – Kazunori Yamauchi.
De belangrijkste acties voor de implementatie van een videogame begonnen in 1992. Toen verzamelde de belangrijkste inspirator van het idee een team van zeven specialisten en creëerde in vijf jaar een volledig originele franchise. De aantrekkelijkheid van de simulator wordt verklaard door gedetailleerde graphics, die tot in het kleinste detail zijn doordacht, de exacte technische eigenschappen van kopieën van auto’s en een groot aantal gelicentieerde voertuigen.
Dit omvat ook de mogelijkheid om het rijden aan te passen en te simuleren op basis van persoonlijke ervaringen. Bovendien is de keuze van de opties gebaseerd op fysieke principes en op de registratie van het echte gebrul van motoren. Ondanks het feit dat er verschillende problemen waren, worden ze verenigd door een gemeenschappelijk logo. Er zijn er drie.
1997 – 2009
Het debuutembleem bestaat uit de gestileerde GT-symbolen, de afkorting voor de volledige naam van de videogame – Gran Turismo. De letters zijn samengesteld uit verspreide slagen van verschillende configuraties – van brede rechte lijnen tot gebogen versmalde lijnen. Aan de linkerkant plaatsten de ontwerpers een geïmproviseerde “G” in blauw, aan de rechterkant – een “T” in een heldere scharlakenrode tint.
Onder hen plaatsten de auteurs de volledige naam van de franchise en schilderden deze zwart. Zelfs eronder zetten ze het opschrift “de echte rijsimulator” in groteske kleine lettertjes. Het logo heeft ook een verkorte versie zonder grafische symbolen. Ze worden vervangen door twee miniatuur rechthoeken.
2009 – 2013
Sinds 2009 heeft het embleem een glanzend en driedimensionaal uiterlijk gekregen. Het werd voor het eerst gebruikt voor de Gran Turismo PSP. Het 3D-effect ontstaat door het originele ontwerp en de juiste combinatie van heldere highlights en donkere schaduwen. Bovendien is ook de verzadiging van het palet veranderd: rood en blauw zijn dieper, sappiger, geconcentreerder geworden. De rest van de elementen hebben geen aanpassingen ondergaan: schreefloze letters, hoofdletters, iets naar rechts gekanteld.
2013 – heden
De ontwikkelaars hebben het logo teruggegeven aan een platte look en het opnieuw in het zwart geverfd. Deze versie was voor het eerst te zien in Gran Turismo 6.
Als je de beweging van de identiteitsstijl van complexe vormen naar eenvoudige moet traceren, is dit duidelijk te zien in de GT-racesimulator. Begonnen als een multi-gestructureerde compositie met kleurrijke graphics en uitgeklede toevoegingen, is het in de loop van de tijd geëvolueerd naar een vlakke monochrome versie die de ernst benadrukt van alles wat er in een videogame gebeurt. Daarnaast leidt het zwart-witte logo de aandacht niet af van het proces en zorgt het voor felle concurrentie.
Logo lettertype en kleuren
Het tekstgedeelte van het embleem is uitgevoerd in Helvetica Neue 97 Black Condensed font – gehakt, glad, met hoofdletters. De uitdrukking “Gran Turismo” is cursief gedrukt, de rest is rechtstreeks gedrukt.
Het logo van het videogamemerk bestond oorspronkelijk uit drie kleuren: rood, blauw en wit. In de moderne interpretatie zijn alleen zwart en wit aanwezig.