Google Classroom is een leerplatform dat deel uitmaakt van de Google Workspace-toolbox. Het werd beschikbaar voor gewone gebruikers in 2014, toen de eerste versie van de dienst werd gelanceerd en de mogelijkheid van gratis registratie werd toegevoegd. De interface werd voortdurend verbeterd: nieuwe functies, geïllustreerde thema’s, cursussen verschenen erin. En voor maximaal gemak werden andere digitale producten van Google in het onderwijssysteem geïntegreerd: Gmail voor instant messaging, Google Drive voor het verspreiden van opdrachten, Agenda voor planning, webgebaseerde editors voor het schrijven van artikelen, het maken van projecten en presentaties.
Betekenis en geschiedenis
Wat is Google Classroom?
Het is een webservice die speciaal is ontworpen voor docenten en studenten. De interface vereenvoudigt de uitwisseling van bestanden tussen alle deelnemers aan het onderwijsproces.
Google Classroom vereenvoudigt het dagelijkse leven van docenten door veel papierwerk te elimineren. Docenten kunnen studenten uitnodigen voor virtuele klaslokalen, opdrachten geven en hun voortgang volgen, opmerkingen maken, voltooid werk controleren en cijfers geven. Communicatie is mogelijk in de klasband of per e-mail.
Een andere handige functie van de service is het controleren van essays, samenvattingen, cursussen en ander materiaal op uniciteit. Met zo’n tool ziet de leraar onmiddellijk de bronnen van de tekst en begrijpt hij waar de formuleringen vandaan komen. Een van de nadelen van het platform is het ontbreken van een automatisch systeem van tests en quizzen. Maar dit wordt gecompenseerd door een duidelijke interface waarmee je vrijelijk bestanden kunt delen, links kunt toevoegen en taken kunt samenstellen.
Google Classroom heeft een browserversie en applicaties voor alle besturingssystemen, zodat leerlingen, docenten, leerlingen en docenten op elk moment toegang hebben tot lessen. Het officiële logo van de dienst komt overeen met de iconen van de programma’s: het ziet eruit als een typisch schoolbord waarop silhouetten van mensen zijn getekend. Het visuele identificatiesysteem werd slechts één keer gewijzigd.
2014 – 2016
Het eerste grafische symbool bestond uit een reeks veelkleurige geometrische vormen. De basis was een lichtgroene rechthoek omsloten door een geel frame met afgeronde randen. In het midden was een schematische weergave van een persoon: een witte hoofdcirkel en een deel van het lichaam in de vorm van een vierhoek met een bolle bovenkant. Rechts en links van hem waren nog twee van dezelfde silhouetten, maar dan donkergroen. De ontwerpers plaatsten ze op de achtergrond en verkleinden ze een beetje om een afstandelijk effect te creëren. Rechtsonder bevond zich een rechthoekig stuk krijt, dat een bruine schaduw wierp in de vorm van een parallellogram.
2016 – heden
Met een kleine update is de gele rand breder en helderder, met de krijtschaduw nu slechts een paar tinten donkerder dan de rand. De kleur van het bord is veranderd in turkoois en de twee buitenste figuren zijn lichtgroen geverfd. Mensensilhouetten nemen minder ruimte in beslag dan op het vorige logo. Hun vorm is ook anders: het bovenste deel van het lichaam ziet eruit als een ongelijke halve cirkel.
Het Google Classroom-pictogram ziet er heel eenvoudig uit, maar elk element is belangrijk. Het krijt in de hoek maakt bijvoorbeeld duidelijk dat dit geen gewone groene rechthoek is, maar een schoolbord. De silhouetten van drie mensen symboliseren een klasse of groep mensen verenigd door één doel. Het feit dat ze samen staan, getuigt van hun hechte relatie, omdat het trainingsplatform de communicatie vereenvoudigt en het onderwijsproces systematiseert, waardoor docenten het handelen van studenten voortdurend kunnen volgen.
Logo lettertype en kleuren
Hoewel het Google Classroom-logo niet is geschreven, heeft de webservice zijn eigen officiële lettertype: TrueType Roboto Bold. Het wordt vermeld in de brandingrichtlijnen samen met een kleurenschema. Gebruik voor de silhouetten aan de zijkant lichtgroen (# 57BB8A) en gebruik een donkerdere tint voor het bord (# 25A667). Het frame is diepgeel (# F6BB18) en het middenstuk en krijt zijn wit (#FFFFFF). De combinatie van felle kleuren is over het algemeen in lijn met de stijl van Google, hoewel het niet overeenkomt met het eigen palet.