Google Calendar Logo

  Google Calendar Logo

  Het belangrijkste doel van Google Agenda is om gebruikers te helpen bij het plannen van hun persoonlijke en werktijd. Deze applicatie herinnert u aan belangrijke datums, slaat de nodige informatie op en kan, indien nodig, werken als een gewone elektronische kalender. Dankzij de machine learning-functie maakt het automatisch een planning voor specifieke taken, die de eigenaar van het mobiele apparaat in de bijbehorende sectie schrijft. Dit alles maakt het een ideaal hulpmiddel voor zakenmensen en vergeetachtige mensen.

  Betekenis en geschiedenis

  Google Calendar Logo Geschiedenis

  Wat is Google Agenda?

  Dit is een virtuele organisator die is ontworpen voor het plannen van zaken, afspraken en andere belangrijke evenementen. Het is gemaakt door Google en draait op het Java Virtual Machine-hardwareplatform.

  Google Agenda is, samen met Spreadsheets, Meet, Documenten, Gmail en enkele andere services, een Google Workspace-product. Als onderdeel van dezelfde familie zijn ze nauw met elkaar geïntegreerd. Agenda gebruikt bijvoorbeeld machine learning-technologie om gebeurtenissen uit Gmail over te zetten. En toch hebben al deze diensten een gemeenschappelijk ontwerp: abstracte iconen, bestaande uit brede veelkleurige lijnen met afgeronde hoeken.

  In het verleden waren logo’s anders omdat elke applicatie één specifiek probleem had. Maar toen de grenzen tussen hen vervaagden, moesten ontwikkelaars van Google Workspace dit verband laten zien op het niveau van visuele identificatie. Op deze manier kreeg Google Agenda een kleurrijk vierkant logo dat de standaardpictogrammen verving.

  2006 – 2009

  Google Calendar Logo 2006-2009

  De bètaversie van het programma kwam in 2006 beschikbaar. Het logo bevatte een afscheurkalender met een blauwe binding. Het vel bevatte twaalf vierkanten: drie wit en negen grijs. Een vierkant, dat blijkbaar de dag van de week aanduidde, was rood omcirkeld. Dit is hoe de ontwerpers het hoofddoel van Google Agenda versleutelden: helpen bij het plannen van evenementen.

  Rechts van het pictogram was een tweedelige inscriptie. Het veelkleurige woord “Google” zag eruit als een icoon van het gelijknamige bedrijf, en de zwarte “Kalender” bracht het visueel in evenwicht met zijn minimalisme.

  2009 – 2010

  Google Calendar Logo 2009-2010

  In 2009 is de definitieve versie van de applicatie uitgebracht. Tegelijkertijd werd het logo met de agenda verwijderd en werd de naam Google Agenda op één regel geschreven. Voor de verandering hebben de ontwerpers het tweede woord omgezet in kleine letters en het lichtblauw gemaakt.

  2010 – 2013

  Google Calendar Logo 2010-2013

  Na weer een update keerde de scheurkalender terug naar het logo, alleen in een modernere vorm. In tegenstelling tot de eerste versie (2006-2009) bevatte het een lijst met nummers. Op de open pagina stond de laatste dag van de maand aangegeven: “31”. De gevouwen hoek van het vel maakte duidelijk dat de kalender nog niet voorbij was. De afbeelding stond onder de naam van de dienst. De stijl van de letters is niet veranderd, hoewel de schakeringen van de kleuren iets lichter zijn geworden.

  2013 – 2015

  Google Calendar Logo 2013-2015

  In 2013 begon het Google Agenda-logo een periode van minimalisme. In plaats van een volwaardige tekening, schilderden de kunstenaars een blauw kalenderblad met een wit nummer “31”. De rest van de tekst is verdwenen. De omgevouwen hoek is behouden als herkenbaar designdetail.

  2015 – 2020

  Google Calendar Logo 2015-2020

  Het afgescheurde stuk papier werd vervangen door een nieuw kalenderformaat. De basis was nog steeds blauw, maar de ontwerpers hebben hem in tweeën gedeeld met twee tinten. De bovenste helft van de cijfers is nu lichtgrijs. Een ander lichtgrijs element verscheen boven de kalender.

  2020 – heden

  Google Calendar Logo 2020-vandaag

  In 2020 werd de cloud-suite van G-Suite omgedoopt tot Google Workspace. De wereldwijde rebranding had gevolgen voor zijn producten, met name voor hun kleurenschema en iconografie. De wijzigingen werden geleidelijk doorgevoerd: eerst verscheen het gemoderniseerde pictogram voor Drive en daarna kwam het naar Agenda.

  Gebruikers zagen het opnieuw ontworpen pictogram voor het eerst toen ze de app update naar versie 2020.42. De gebruikelijke kalender is verdwenen. De ontwerpers hebben het zo abstract gemaakt dat de vierkante veelkleurige lijst met het cijfer “31” in het midden geen associaties oproept met het tellen van de dagen van de week.

  Logo lettertype en kleuren

  Google Calendar Logo

  De Google Agenda-branding is in dezelfde stijl ontworpen als de pictogrammen voor andere Google Workspace-services. Het ziet eruit als een hol vierkant met een negatieve ruimte binnenin en bestaat uit brede, kleurrijke strepen. De geometrische vorm heeft drie afgeronde hoeken en de vierde is gewoon afgekapt. De rode driehoek geeft de indruk dat hij gebogen is als een hoek van een vel papier. Er is hier een licht skeuomorfisme.

  Over dezelfde app-pictogrammen zijn talloze klachten ingediend. Gebruikers gaven aan dat ze geen onderscheid konden maken tussen Agenda, Meet, Presentaties, Documenten, Drive en andere Google-producten. In feite was het de bedoeling, omdat de ontwerpers besloten om de vervagende grenzen tussen geïntegreerde applicaties te laten zien.

  Logo Google Calendar

  Het cijfer “31” is in schreefloos lettertype en er zijn geen andere inscripties op het logo. De cijfers zien eruit als tekens uit het lettertype Averta SemiBold, gemaakt door de Griekse typograaf Kostas Bartsokas.

  Het palet bevat de kenmerkende kleuren van Google: geel, groen, blauw en rood, waarbij groen en blauw elk twee tinten hebben. De eerste heeft # 31AA52 en # 118135. De tweede heeft # 4086F4 en # 1267D3. Wat betreft geel en rood, ze worden gepresenteerd in één exemplaar: # FBBD00 en # EB4132, respectievelijk.